Bloomberg HT Tüketici Güven Endeksi Kasım’da yüzde 33,57 arttı

0
18

Bloomberg HT Tüketici Güven Endeksi Kasım ayında bir önceki aya göre yüzde 33,57 artarak 92,08 değerini aldı. Endekste Ekim ayında başlayan yükselişin hızlanarak devam ettiğini izlendi. Endeks Mayıs 2014 tarihinden bu yana en yüksek değerine ulaştı.
   
Bloomberg HT’den yapılan açıklamaya göre, tüketicinin hem kişisel finansal durumuna ilişkin beklentilerinde hem de Türkiye Ekonomisine ilişkin beklentilerinde önceki ayın sonuna göre önemli oranda iyileşme gözlendi.
   
Değerlendirmede şöyle denildi:
   
“Bu iyileşmenin arkasındaki en önemli faktörün 1 Kasım Genel Seçimleri sonrası siyasi istikrar konusundaki algının çok güçlenmesi olduğunu düşünüyoruz. Endekste yaşanan sıçramanın özellikle seçimleri takip eden ilk hafta olduğu gözleniyor. Aynı dönemde finansal piyasalarda da oldukça pozitif bir süreç yaşanmıştı. Seçim sonuçlarına bu durumda eşlik edince tüketici güveninde güçlü toparlanma gerçekleşmiş bulunuyor. Endeksteki genel iyileşmeye paralel olarak gelecek 12 aya ilişkin beklentileri yansıtan Bloomberg HT Tüketici Beklenti Endeksinin Ekim ayı sonundaki 84,45 değerinden Kasım ayı sonunda 108,87 seviyesine geldiğini izliyoruz. Benzer şekilde, içinde bulunduğumuz dönemin dayanıklı tüketim malları ile otomobil ve konut alımı için uygunluğunu ölçen Bloomberg HT Tüketim Eğilimi Endeksi’de 37,23 değerinden 48,14 değerine yükseliyor. Her ne kadar bu endeks görece düşük değerlerde seyretmeye devam etse de Temmuz ayından bu yana hem ön endekste hem nihai endekste ilk kez yükseliş göstermiş bulunuyor.
   
Son bir haftada Rusya Krizi ve bunun finansal piyasalara yansımasını mevcut endekste büyük oranda izleyemiyoruz. Endekse yönelik anketler her ayın 27. günü başlayıp takip eden ayın 26. günü bitiyor. Tüketici güveninde genel seçimler sonrası güçlü bir artış gerçekleşmiş bulunuyor. Normal koşullarda bu artış önümüzdeki dönemde iç talep ve büyüme konusunda pozitif bir sinyal anlamına geliyor. Rusya krizinin bu sinyali etkileyip etkilemediği Bloomberg HT Aralık ayı ön endeksinde kısmen ortaya çıkacaktır. ”