BIS: Türkiye’de bankacılık krizine yönelik işaretler var

0
19

Uluslararası Ödemeler Bankası’na (BIS) göre Çin, Brezilya ve Türkiye’deki kredi büyümesi sadece batık borçlardan kaynaklanacak etkilere yönelik risklerin artmasına yol açmıyor, bu durum aynı zamanda bu ülkelerde ufukta bankacılık krizi olduğu işaretini veriyor.

Bloomberg News’un haberine göre, BIS’in pazar günü açıkladığı raporuna göre kredilerin GSYİH’ye oranı Çin’de yüzde 25,4 seviyesinde. Çin diğer büyük ekonomilere kıyasla bu oran bakımından ilk sırada yer alıyor. Türkiye için bu oran yüzde 16,6 iken, Brezilya için yüzde 15,7.

BIS raporunda, “Bankacılık için erken uyarı verileri güçlü kredi büyümesinden kaynaklanan risklere işaret ediyor” ifadeleri kullanıldı. Kurum, tarihi olarak bu oranı yüzde 10’un üzerinde olan bir ülkenin üç yıl içinde ciddi bir bankacılık krizi geçirme şansının üçte iki olduğunu belirtti.

Raporda, “Öngörülen borç servis oranı da devam eden risklere işaret etti. Brezilya, Çin ve Türkiye’deki hane halkları ve şirketler geçmişte olduğundan daha fazla şekilde servislere harcama yaptı” analizi yapıldı.