Bill Gates’in hemen, Steve Jobs’un 20 yılda anladığı şey

0
63

Bill Gates belki akıllı telefon pazarında geri kalmış olabilir ama Gates’in diğer rakiplerinden çok daha hızlı farkına vardığı bir şey var; platform ve ekosistemin önemi.

İki önemli okulun profesörlerinin, David Yoffie ve Michael Cusumano, kaleme aldığı “Strategy Rules” adlı kitapta Gates’in platformun üründen daha değerli olduğunu çok çabuk kavradığı belirtiliyor. Gates’in önemini hemen farkettiği bu durumu Steve Jobs’un 20 yılda, Andy Grove’un 10 yılda anladığı aktarılıyor.

Gates, Windows işletim sistemini yaratırken, üçüncü parti geliştiricilerin yazılımlarını sistemde çalıştırabilmelerine izin verdi. Böylece Windows güçlü bir yazılım ekosistemi oluşturdu ve yıllarca bilgisayar pazarını domine etti.

Intel’in eski Ceo’su Andy Grove, 10 yılda ekosistemin ne denli önemli olduğunu anladı ve çok sayıda endüstride kullanılabilecek mikroişlemciler üretmeye başladı.

Steve Job ise her zaman güzel ürünler üretmeye önem verdi ve Microsoft’un yaptığı gibi üçüncü parti geliştiricilerden destek almayı gerekli görmedi. 2003 yılında Jobs durumun farkına varmaya başladı ve iTunes’u Windows için çıkararak, kullanıcıların Apple iPod’ları bilgisayarlarında kullanabilmelerini sağladı. Fakat ilk çıkan iPhone bile üçüncü parti uygulamalara izin vermiyordu. Şirketin diğer yüksek isimleri Jobs’u iPhone’un işletim sistemini dışarıya açması ve diğer geliştiricilerin uygulamalarını iPhone’da kullanabilmeleri konusunda 2008 yılında ikna edebildi.

Kitabın yazarlarından Yoffie, “Jobs her zaman ürüne öncelik veren, platformu ikinci plana atan bir adamdı; sonunda o da farkına vardı” diyor.

Yazarlar ayrıca Gates’le aynı düşünceye sahip günümüz teknoloji liderlerini, Google-Larry Page, Facebook-Mark Zuckerberg, Amazon-Jeff Bezos, Tencent-Huateng Ma, işaret ederek hepsinin platform düşünen liderler olduğunu vurguluyor.