Beşiktaş’ın borsa şampiyonluğu sürer mi?

0
34

İspanya’nın Real Madrid takımında uzun yıllar futbol oynayan ve bonservisi elinde olan Brezilya asıllı Portekizli savunma oyuncusu Kepler Laveran Lima Ferreira’nın (Pepe) Beşiktaş’a transferi konusunda anlaşıldı.

Siyah-beyazlı kulüp, 2 yıllık anlaşma sağladığı tecrübeli futbolcuya toplam 9 milyon 500 bin euro garanti ücret ödeyecek.

Beşiktaş Futbol Yatırımları Sanayi ve Ticaret AŞ’nin Borsa İstanbul’a gönderdiği, ayrıca Kamuyu Aydınlatma Platformunda yer alan açıklamada, “Kepler Laveran Lima Ferreira’nın (Pepe) transferi konusunda oyuncunun kendisiyle anlaşmaya varılmıştır. Oyuncu ile 2 yılık anlaşmaya varılmış olup, 2017-2018 ve 2018-2019 sezonunda toplam 9 milyon 500 bin avro garanti ücret, ayrıca oynadığı maçlarda puan başı 4 bin avro ödenecektir.” ifadelerine yer verildi.

Pepe transferi Beşiktaş hisselerini olumlu etkiledi. Beşiktaş hisseleri güne yükselişle başladı. Saat 15.20 itibarıyla hisse yüzde 0.66 yükselişle 4.57 liradan işlem görüyor.

Yılın ilk yarısında BİST Spor endeksi 0,62 değer kaybederken, endeks içerisinde yer alan 4 büyük spor kulübünden Beşiktaş %9,5 toplam getirisiyle bu sezon yatırımcısına kazandırdı. Trabzonspor’un getirisi bu dönemde sadece %1,06 olurken, Fenerbahçe %7,54, Galatasaray ise %11,58 oranında kaybettirdi. Böylece sezonu şampiyon tamamlayan Beşiktaş BİST Spor endeksinin üzerinde getiri sağlarken, BİST Spor endeksinin getirisi ise aynı tarihler arasında %32,38 getiri sağlayan BİST 100 endeksinin altında kaldı.

Geçtiğimiz iki sezonu şampiyon olarak tamamlayan Beşiktaş’ın bu sezonda da iddialı olduğu ve kadrosunu güçlü tutmaya devam edeceği anlaşılırken, Pepe transferi Beşiktaş’a Avrupa’da da üst turlara çıkabilme şansı tanıyabilir. 

Transfer sezonunun futbol hisselerinde hareketliliğin yaşandığı ve beklentilerin fiyatlandığı bir dönem olduğunu aktaran Kapitalfx Araştırma Müdür Yardımcısı Enver Erkan, önemli transferlerin taraftarlarda beklenti yaratmasından dolayı hisse fiyatında olumlu etkiler görülebileceğini belirtti.

Erkan, “Beşiktaş’ın hisse fiyatı 28 Şubat’ta 6,17 TL ile zirve yapmıştı. Bu bakımdan, hisse fiyatında Şubat ayının sonundan itibaren başlayan bir düşüş trendi olduğundan, bu trendin de 4,20 TL seviyelerinden karşılanan satışlarla tekrar yukarıya doğru dönme eğilimi gösterdiğinden bahsedilebilir. Genelde şampiyonluk iddiası devam ettiği sürece söz konusu kulübün hisselerinde alımların devam etmesi beklenen bir durumdur. Muhtemelen Fenerbahçe ve Galatasaray’ın bu sezon yarıştan erken kopmuş olmaları, sonucun daha önceden tahmin edilebilir olmasına yol açmış olabilir. Bu da Beşiktaş hisselerinde Şubat ayından sezon sonuna kadar düşüşü açıklamaktadır.
 
Fenerbahçe ve Galatasaray’ın transfer döneminde UEFA’nın finansal fair play kriterleri uyarınca maliyetli transfer yapamayacaklarını ve oyuncu satmadan alamayacaklarını düşünecek olursak, kaliteli ve iddialı bir kadro kurmaları zor olacaktır. Beşiktaş ise, Şampiyonlar Ligi’ne grup aşamasından katılacak olmanın yapacağı maddi katkıyla ciddi anlamda rahatlayacaktır. Bunun yanında, kulübün 15. şampiyonluğu ile beraber 3. yıldızı almış olmaları neticesinde artacak olan 3 yıldızlı forma ve merchandise satışlarının önemli bir gelir kaynağı olacağını da düşünebiliriz. Büyük kulüplerin UEFA’nın mali kriterlerini sağlamakta zorlandığı bu dönemde Beşiktaş açısından önemli bir avantaj olacaktır.” dedi.