Beş yılda 248 bin mükellef incelendi

0
30

Maliye Bakanlığı bünyesinde faaliyet gösteren Vergi Denetim Kurulu Başkanlığı’nın kuruluşunun 5’inci yılı dolayısıyla yazılı açıklama yapan Vergi Müfettişleri Derneği Genel Başkanı Kemal Serkan Keskin, “2011 yılında 16 bin 267 mükellef incelenmişken, 2012 yılında 46 bin 845, 2013 yılında 71 bin 352, 2014 yılında 55 bin 284, 2015 yılında 58 bin 676 mükellef incelenmiştir. Beş yılda toplam 248 bin 424 mükellef incelenmiştir” dedi.
 
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Başbakanlığı döneminde yapılan reformla vergi denetim elemanlarının VDK çatısı altında müfettiş kadrosuyla bir araya getirildiğini ifade eden Keskin, bu uygulamanın faydalı sonuçlar getirdiğini söyledi. Keskin, “Cumhuriyet tarihinin en büyük idari reformu olan, vergi denetimini tek çatı altında toplayan Vergi Denetim Kurulu’nun (VDK) kuruluşunun 5’inci yılını kutluyoruz” dedi.
 
Vergi Müfettişleri Derneği Genel Başkanı Kemal Serkan Keskin VDK’nın 5. yaşını yazılı açıklama ile tebrik etti.
 
Vergi Müfettişleri Derneği Genel Başkanı Kemal Serkan Keskin, “Cumhuriyet tarihinin en büyük idari reformu olan, vergi denetimini tek çatı altında toplayan Vergi Denetim Kurulu 5 yaşını kutluyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımızın güçlü iradeleri ile 10 Temmuz 2011 tarihinde tüm oligarşik çıkar gruplarının karşı hamlelerine rağmen 6 yıllık bir mücadele sonunda Vergi Denetim Kurulu olarak kurulmuştur. Geçen 5 yıllık süreç, yapılan reformun ne kadar isabetli ve öngörülü olduğunu apaçık ortaya koymaktadır. Birleşme öncesi 3000 civarı olan vergi denetim elemanı sayısı bugün 9 bin 205’tir. VDK’da görev yapan vergi müfettişlerinin 8 bin 238’i A Grubu Başkanlıklarda görevlidir. Dolayısıyla toplam Vergi Müfettiş sayısının yüzde 90’ının A Grubu Başkanlıklarda görevli olması, Vergi Denetim Kurulu’nun ana unsurunun A Grubu Müfettişler olduğunu açıkça göstermektedir. Dolayısıyla A,B,C,Ç şeklindeki grup ayrımlarının kaldırılması gerekmektedir” şeklinde konuştu.
 
“VERGİ VE MÜKELLEF İNCELEME SAYISI ARTTI”
VDK öncesi ve sonrasındaki vergi inceleme sayılarını kıyaslayan Keskin, “Birleşme öncesi vergi inceleme sayıları ile incelenen mükellef sayıları karşılaştırıldığında, bugün gelinen noktanın önemi daha iyi anlaşılmaktadır. Örneğin 2011 yılında 16 bin 267 mükellef incelenmişken, 2012 yılında 46 bin 845, 2013 yılında 71 bin 352, 2014 yılında 55 bin 284, 2015 yılında 58 bin 676 mükellef incelenmiştir. Beş yılda toplam 248 bin 424 mükellef incelenmiştir. Kurulduğu günden bu yana yapılan incelemelerle Cumhuriyet tarihinin inceleme rekorları kırılmıştır.
 
“GÜÇLÜ TÜRKİYE HEDEFİNE HİZMET EDİYOR”
VDK’nın vergi tahsilindeki başarısına değinen Keskin, şunları söyledi: “2015 yılı faaliyet raporuna göre, tahsil edilen vergiler ve kesilen vergi cezaları bir önceki yıla göre sırasıyla yüzde 16,34 ve yüzde 7,06 olarak artmıştır. Tüm bunlar 2023 büyük ve güçlü Türkiye hedefine hizmet eden önemli adımlardır.”
 
“A,B,C,Ç ŞEKLİNDEKİ GRUP AYRIMLARI SONA ERDİRİLMELİ”
Kurum içerisindeki A, B, C, Ç Grup Başkanlıklarının ayrışmaya neden olduğunu ve bunun bürokrasideki oligarşinin devamı olduğunu ifade eden Keskin açıklamasını şöyle sürdürdü:
 
“Bu büyük kurum içerisinde, VDK’nın Türkiye için ne anlam ifade ettiğini anlayamamış bir kesim, maalesef eski alışkanlıklarla hareket etmeye devam etmektedir. Bürokratik oligarşi halen VDK üzerinden etkili olmaya çalışmaktadır. Sorunlarını aşmış bir VDK’nın bu ülkeye çok daha büyük hizmetleri olacağı açıktır. Yapılması gereken VDK’ya ve onun özünü teşkil eden 646 Sayılı KHK’nın ruhuna aykırı tek çatı ve tek ünvanı zedeleyen, ayrımcılık yaratan A,B,C,Ç şeklindeki grup ayrımlarının sona erdirilmesidir.  Ayrıca genç meslektaşlarımızın geleceğe güven duyduğu bir yetiştirme sürecinin uygulamaya konulması ve her şeyden önemlisi kendi personeliyle barışık bir anlayışın kurumda egemen olmasını sağlamaktır. Bu kurulun mensupları olarak bizler yapılan reformu desteklemekteyiz, başarılı olması için her türlü gayret ve fedakarlığı gösterdik, göstermeye de devam edeceğiz.  Bu reformun devam etmesi gerekir. Gelecek, samimiyetle çalışan, taasuba esir olmamış, hür fikirli, genç dimağların olacaktır. Bu kurumun kuruluşunda irade ortaya koyan başta Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere, Kurulun bugünlere gelmesinde emeği geçen herkese bir kez daha teşekkürlerimizi arz ederiz.”