Batılı bankalara 178 milyar dolarlık ceza

    0
    24

    Para piyasalarındaki skandallar, ambargo ihlalleri, subprime, Madoff skandalı vs… Mali krizin patak vermesinden beri finans dünyası art arda gelen yolsuzluk haberleri ve skandallarla sarsılırken, finans sektörü ve bankalar, bu süreçte yasal denetçiler tarafından kesilen cezaları ödemek için kesenin ağzını açmak zorunda kaldılar. Boston Consulting Group’un raporuna göre, Amerikalı ve Avrupalı bankalar 2009 ila 2014 yılları arasında tam 178 milyar dolar ceza ödemek zorunda kaldılar.

    Altısı Amerikan ve 12’si de Avrupalı olmak üzere 18 bankayı kapsayan rapora göre, bu cezaların miktarı 2009 yılından itibaren bu yıla kadar kayda değer bir artış sergiledi. 2009 yılında finans kuruluşlarına 3 milyar dolarlık bir fatura kesilirken, 2014 yılının ilk dokuz ayında bu rakam 60 milyar dolar olarak belirlendi.

    Amerikan bankaları söz konusu olduğunda, 2011 yılından itibaren maliyet arttı; bunun nedeni riskli krediler olan “subprime”lardı; Avrupalı bankalar cephesinde ise 2012 yılından itibaren tablo ağırlaşmaya başladı. Avrupalı bankalara kesilen cezaların nedeni Libor, Euribor’da yapılan manipülasyonlar, kara para aklama olayları ya da ambargoların ihlaliydi.

    2009 ila 2014 yılları arasında bankalardan talep edilen 178 milyar dolarlık cezanın yüzde 65’i Amerikan bankalarından, yüzde 45’i ise Avrupalı bankalardan tahsil edildi.

    Boston Consulting Group’un “Global riskler: Şeffaf bankalara doğru” başlıklı raporu, yasal denetçilerin bankacılık sektörü üzerindeki gittikçe sıkılaşan denetimine dikkat çekiyor.