Bankaların kaldıraç oranına düzenleme geliyor

0
117

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), kaldıraç etkisiyle bankaların maruz kalmaları muhtemel risklere karşı konsolide ve konsolide olmayan bazda yeterli sermaye bulundurmalarının sağlanmasına ilişkin usul ve esasları yeniden düzenleyecek.
Toplam risk tutarı hesaplaması değişirken yüzde 3 kuralı devam ettirildi.
Konuya ilişkin olarak BDDK tarafından hazırlanan “Bankaların Kaldıraç Oranı Ölçümüne İlişkin Yönetmelik Taslağı”, kurumun resmi sitesinde yayımlanarak görüşe açıldı. Yeni yönetmelik taslağının yayımlanması ile “Bankaların Kaldıraç Düzeyinin Ölçülmesine ve Değerlendirilmesine İlişkin Yönetmelik” de yürürlükten kaldırıldı.
Yeni yönetmelikle gelecek düzenlemeler, 1 Temmuz 2018’den itibaren geçerli olacak.
Üç ayrı bölümden oluşan yönetmelik taslağında, kaldıraç oranı ile risk tutarlarının hesaplanmasına ve bu değerlerin bildirimine ilişkin esaslara yer verildi.
“YÜZDE 3 KURALI”

Taslak ile ana sermayenin toplam risk tutarına bölünmesi suretiyle aylık olarak hesaplanan kaldıraç oranının, mart, haziran, eylül ve aralık dönemleri itibarıyla üç aylık basit aritmetik ortalamasının asgari yüzde 3 olarak tutturulması ve idame ettirilmesi zorunlu kılındı.

Toplam risk tutarı da bilanço içi varlıkların, bilanço dışı işlemlerin, türev finansal araçlar ile kredi türevlerinin ve menkul kıymet veya emtia teminatlı finansman işlemlerinin risk tutarlarının toplamından oluşuyor.

Kaldıraç oranının belirlenen yüzde 3’ün altına düşmesi halinde, hesaplama döneminden itibaren altı ayı geçmemek üzere Kurulca belirlenecek süre içerisinde asgari oranlara uyum sağlanması zorunluluğu getirildi.