Bankalar yeni bir dünya düzenine giriyor

    0
    44

    Mali krizin ardından gündeme gelen yasal düzenlemeler ve düşük getiriler bankacılık dünyasında karamsarlığı artırırken, sektörde yeni ilginç gelişmeler gözleniyor.

    Bloomberg’te yer alan haberde, Macquarie Group’tan analistler, özellikle ABD seçimlerinde Trump’ın zaferinin ardından bambaşka bir tablo ortaya çıktığını ve finans dünyası için de yeni bir yönelimin söz konusu olduğunu belirtiyorlar.

    Buna göre, David Konrad’ın başı çektiği analistler “sermaye piyasalarında daha fazla kaldıracı ve ekonomik faaliyetleri daha fazla olan bankaların tercih edilmesi, ticaretteki düşüş ve özellikle de gelişmekte olan piyasalarda para birimlerindeki volatilitenin baskısı altında olan global bankalardan da uzak durulması” tavsiyesinde bulunuyorlar.

    Bu tespitin sonucunda da, yatırım bankacılığı ve yatırım yönetiminde ciddi bir ağırlığı olan Goldman Sachs’a yönelik tavsiyeyi yükseltiyorlar. Buna karşılık, İngiltere’nin AB’den çıkma kararı ve Donald Trump’ın ABD başkanlık seçimlerini kazanmasının ardından globalizasyonda ortaya çıkan riskler nedeniyle Citigroup’tan da uzak durulmasını öneriyorlar.

    Trump’ın mali düzenlemeleri gevşeteceği ve mali harcamaları da artıracağına yönelik beklentiler bankalar açısından pozitif bir durum olarak değerlendirildiğinden, KBW Banka endeksi yüzde 13’lük bir artış kaydederken, S&P 500 endeksinde ancak yüzde 2,5’lik bir yükseliş gözlendi.

    8 Kasım’dan beri de, Citigroup yüzde 12, Goldman yüzde 16, Morgan Stanley yüzde 18, JP Morgan Chase yüzde 12 ve Bank of America da yüzde 18 oranlarında değer kazandı.