Bank Asya’da kayıp sürüyor

0
46

Bank Asya hisseleri bir aydan fazla süreyle işleme kapalı kaldıktan sonra bu sabah itibariyle tekrar işlem görmeye başlarken, hisse yüzde 20.16 düşüşle ilk seansın ardından ikinci seansta taban fiyata geriledi.
 
Hisseleri 9 Mart 2009’ta 0.93 lira ile tarihi düşük seviyeyi gören Bank Asya, bugün Mart 2009’dan bu yana gördüğü en düşük seviyeye geriledi.
 
Bank Asya’nın piyasa değeri hisselerin son işlem fiyatına göre yıl başından bu yana yaklaşık yüzde 30 gerileyerek 891 milyon liraya indi.
 
Hisseleri Reuters verilerine göre halka arzdan bu yana en sert düşüşü kaydederek 0.99 liraya gerileyen Bank Asya’nın işlem sırası 7 Ağustos’ta geçici olarak kapatılmıştı.
 
Bugün ilk seans öncesinde Borsa Istanbul’dan KAP’a yapılan açıklamada, “Şirket paylarının işlemleri Ulusal Pazar’daki son işlem gününde oluşan baz fiyat (1.23 TL) ve +/- yüzde 10 fiyat marjı ile başlatılacaktır” denildi.
 
Borsa İstanbul ayrıca, hissede kredili alım ve açığa satış işlemlerine konu edilememe ve brüt takas uygulamasına tabi olma durumunun devam ettiğini belirtti.
 
İşleme açılmasıyla birlikte sert gerileyen Bank Asya hisselerindeki satış baskısının sürmesinin beklendiğini söyleyen Global Menkul Değerler Bankacılık Analisti Sevgi Onur, “Hisse işleme açıldı, ancak belirsizlik henüz ortadan kalkmadı. Bankanın stratejik ortak bulması gerekiyor. Bu gerçekleşene kadar, hisse üzerindeki baskı devam edecektir” dedi.
 
Turhan: Konu hassas, açıklamalar yazılı olacak
Katıldığı İstanbul Finans Zirvesi sonrasında gazetecilerin, Bank Asya hisselerinin tekrar işleme açılmasıyla ilgili sorularına yanıt veren Borsa İstanbul Başkanı İbrahim Turhan, “Konu çok hassas, biz mümkün mertebe yazılı açıklama yoluyla konunun iletişimini sağlama taraftarıyız. Söyleyeceğimiz her şeyi yazılı açıklama ile yapacağız” dedi.
 
Turhan, hisselerin neden serbest marjla işleme açılmadığı yönündeki soru üzerine ise, “Öyle olacak diye bir mecburiyet yok. Bu konuda teknik değerlendirmemiz… bunun daha uygun olacağı yönünde” diye konuştu.
 
Fethullah Gülen cemaatine yakınlığı ile bilinen Bank Asya, 17 Aralık’ta Gülen cemaatinin hükümete darbe yapmaya teşebbüs ettiğini söyleyen ve o dönem Başbakan olan Tayyip Erdoğan tarafından hedef gösterilmişti. Bu dönemde mevduat çıkışı yaşayan bankanın finansal göstergeleri de bozulma sürecine girerken; Bank Asya’nın ikinci çeyrek net kârı, kredi hacmi, net kâr payı ile ücret ve komisyon gelirlerindeki daralmaya bağlı olarak yüzde 81 düşüşle 10.6 milyon liraya geriledi.
 
17 Aralık sürecinin ardından banka, Katarlı QIB ile stratejik ortaklık için münhasıran görüşmelere başlamış ve bu ortaklığın olması halinde sermaye artırımına gideceğini açıklamıştı. Ancak bankanın QIB ile ortaklık görüşmeleri sonuçsuz kalmıştı.
 
Bu gelişmeler sırasında, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, katılım bankası kurmak isteyen Ziraat Bankası’nın Bank Asya ile satın alma görüşmeleri yürüttüğünü açıklamış; ancak bu açıklamadan bir süre sonra Ziraat Bankası banka ile yaptığı resmi olmayan görüşmeleri sonlandırmıştı.