Bahreyn’de petrol ve alüminyum üretimi ön planda

    0
    68

    Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Körfez gezisi kapsamında ziyaret edeceği Bahreyn, 1,4 milyonluk nüfusunun yarısını yabancıların oluşturduğu 33 adalık takımada ülkesi. Petrol, alüminyum ve inci üretiminin öne çıktığı Bahreyn, Basra Körfezi’ndeki stratejik konumu ile de dikkat çekiyor.

    Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın dört günlük Körfez ziyaretinin ilk durağı Bahreyn olacak. Basra Körfezi’nde yer alan irili ufaklı 33 adadan oluşan takımada ülkesi Bahreyn, batısındaki Suudi Arabistan’a 24, güneydoğusundaki Katar’a ise 45 kilometre mesafede bulunuyor.

    Arapça bir kelime olan “Bahreyn”, “iki denizin arasında” anlamına geliyor. Başkenti Manama olan ülkenin yüz ölçümü ise 760 kilometrekare.

    Yaklaşık 1,4 milyonluk nüfusa sahip Bahreyn’in etnik yapısının büyük bir kısmını yüzde 46 ile Bahreynliler ve yüzde 45,5 ile Asyalılar oluşturuyor. Ülkede diğer Arap kökenliler, Afrikalılar ve Avrupalılar da etnik yapıdaki yüzde 8,5’lik küçük kısmı oluşturuyor.

    Çoğunluğu Müslüman nüfus oluşturuyor
    Resmi dili Arapça olan ülkede aynı zamanda İngilizce, Farsça ve Urduca da konuşuluyor. Yüzde 70 pay ile ülkenin çoğunluğunu Müslümanlar oluşturuyor. Müslümanlar arasında da yoğunluklu Şii nüfusun bulunduğu ülkede yüzde 15’lik Hıristiyan, yüzde 10’luk Hindu ve daha küçük oranlarda Budist ve Yahudi nüfus da bulunuyor.

    Sünni Al Halife hanedanı 1783’te Bahreyn’de yönetimin başına geçti. 1861’de imzalanan Daimi Barış ve Dostluk Antlaşması ile İngiliz sömürgesi haline gelen ülke, bağımsızlığını 1971 yılında kazandı.

    Monarşiyle yönetilen ülkenin başında 1999’da iktidara gelen Kral Hamad bin İsa Al Halife bulunuyor. Ülkede başbakanlık görevini ise Halife bin Salman Al Halife yürütüyor.

    Türkiye ile Bahreyn’in toplam ticaret hacmi 330 milyon dolar
    Özellikle petrol, inci, balıkçılık üretimi ile bilinen ülke, petrol ve petrol ürünleri, alüminyum ve tekstil gibi kalemleri ihraç ederken, mineral yakıtlar, makine, elektrikli ve elektronik ekipmanları ise ithal ediyor.

    Türkiye’den tütün ve mamulleri, demir-çelik, motorlu kara taşıtları ve aksesuarlarını ithal eden Bahreyn, Türkiye’ye alüminyum ve mamulleri, gübre, pamuk ve pamuklu tekstil ürünlerini ihraç ediyor.

    Bahreyn’in yıllık ihracatı yaklaşık 12 milyar dolar iken, ithalatı ise 8 milyar dolar seviyesinde. Türkiye ile toplam ticaret hacmi 2015 verilerine göre 330 milyon dolar olan Bahreyn, Türkiye’ye 105 milyon dolarlık mal ihraç ederken, Türkiye’den 225 milyon dolarlık mal ithal ediyor.

    Bahreyn yaklaşık 66,4 milyar dolarlık gayri safi yurt içi hasılaya sahip. Topraklarının yaklaşık yüzde 11’i tarımsal faaliyetler için kullanılan ülkenin 161 kilometrelik bir sahil şeridi bulunuyor.

    Türkiye tarihi, kültürel, turistik ve sanatsal zenginlikleri ile her geçen yıl daha fazla Bahreyn vatandaşını ağırlıyor.

    Türkiye’yi ziyarete gelen Bahreyn vatandaşları 2000’de 491 iken, 2014 yılında yaklaşık 24 bine çıktı, 2015 yılında daha da fazla artış göstererek 32 bin 500 kişiye yaklaştı. Çok kültürlü Bahreyn toplumunun içinde ise 2 bin 600 civarında Türk vatandaşı bulunuyor.

    Bahreyn Kralı darbe girişiminin ardından Türkiye’ye gelen ilk Arap liderlerden
    Diplomatik ilişkileri 1973’te başlayan iki ülkeden Türkiye’nin Manama Büyükelçiliği 1990 yılında, Bahreyn’in Ankara Büyükelçiliği ise 2008 yılında faaliyete geçti.

    Bahreyn’in de üye olduğu Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) ile Türkiye, stratejik diyalog ortağı konumunda ilişkilerini yürütüyor. Türkiye ile KİK, toplam 16 milyar dolarlık ticaret hacmine sahip. Kuruluş ile Türkiye arasında ticari ve ekonomik ilişkilerin geliştirilmesi için düzenli olarak zirveler, forumlar ve toplantılar yapılıyor.

    KİK, geçen yıl ekim ayında Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad’da düzenlenen bakanlar toplantısının ardından yayımlanan ortak bildiride, Türkiye’de 15 Temmuz’da darbe girişiminde bulunan Fetullahçı Terör Örgütü’nü (FETÖ) “terör örgütü” ilan ederek, Türkiye’nin mücadelesini desteklediğini açıklamıştı.

    Ayrıca Bahreyn Kralı Hamad bin İsa Al Halife, darbe girişiminin ardından ağustos ayında dayanışma göstermek için Türkiye’yi ziyaret eden ilk Arap liderlerdendi. Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Al Halife, Türkiye ile Bahreyn arasında havacılık, hukuk, spor, kültür ve eğitim alanlarında iş birliği anlaşmaları imzalamıştı.