Avustralya’da rehine krizi operasyonla bitti

    0
    80

    Sidney kent merkezi Martin Place’de bulunan Lindt Cafe çalışanları ve müşterilerini yaklaşık 17 saat rehin tutan İran kökenli Man Haron Monis’e (49) karşı yapılan polis operasyonunda 3 kişi öldü, 5 kişi yaralandı.

    Avustralya’nın Sidney kentinde bir kafe çalışanlarını ve müşterilerini yaklaşık 17 saat rehin alan İran kökenli Man Haron Monis’in de ölenler arasında olduğu bildirildi.

    Polis yaptığı açıklamada, kent merkezindeki Martin Place’de yer alan Lindt Cafe’dekileri rehin alan 49 yaşındaki Monis’in de ölenlerin arasında olduğunu belirtti. Polisin düzenlediği operasyonda ölü sayısı 3’e yükselirken, 5 kişi de yaralanmıştı.

    Hayatını kaybeden rehinelerden birinin Monis’in elinden silahı almaya çalışan kafeterya müdürü Tori Johnson (34) olduğu ifade edildi. Yaşamını yitiren diğer rehinenin 38 yaşında üç çocuk annesi avukat Katrina Dawson olduğu, avukatın hamile arkadaşını korumak isterken öldüğü kaydedildi.

    Rehineleri kimin öldürdüğü kesinlik kazanmadı
    Rehinelerin Monis tarafından mı yoksa polis operasyonu sırasında mı hayatlarını kaybettiği henüz kesinlik kazanmadı. Kafeterya müdürü Tori Johnson’un Monis’in uyuklamasından faydalanarak silahını almaya çalıştığı ve bu yüzden Monis’in silahından çıkan kurşunla hayatını kaybettiği iddia ediliyor.

    Avustralya İstihbarat Teşkilatı’na eleştiri
    Uzmanlar, birçok suça karışan ve cezaevinden kefaletle serbest bırakılan Monis’in Avustralya Gizli Servisi (ASİO) tarafından neden takip edilmediği sorusunu gündeme getirdi. Monis’in dışarıda değil cezaevinde olması gerektiğini savunan uzmanlar, Monis’in avukatının, müvekkilinin akli dengesinin yerinde olmadığı ve mantıklı kararlar veremediği yönündeki açıklamalarına dikkati çekti.

    Bu arada, Avustralya parlamentosunda bayrak yarıya indirildi, Lindt Cafe’nin bulunduğu caddeye çok sayıda çiçek bırakıldı.

    Çiçek bırakanlar arasında Sidney’e gelen Avustralya Başbakanı Tony Abbott, çok sayıda Avustralyalı Müslüman ve Avustralya Müftüsü İbrahim Ebu Muhammed de vardı.

    Rehine krizindeki zanlının, kendisini Şeyh Harun olarak tanıttığı, 1964 İran doğumlu Man Haron Monis’in 1996 yılında Avustralya’ya göçmen olarak geldiği belirtiliyor.

    Sidney polisi tarafından yapılan açıklamada, zanlının ayrıca Afganistan’da ölen Avustralya askerlerinin ailelerine taciz mektupları gönderdiği de bildirildi. Zanlı Monis, eski karısı Noleen Pal cinayetini organize etmek ve bıçakladıktan sonra yakmakla suçlanıyor.