Avrupalı kadın düz, Ortadoğulu taşlı ve renkli ayakkabı giyiyor

0
22

Türk ayakkabı sektörünün dünyanın farklı coğrafyalarına ihracat yapan temsilcilerine göre, kadınların ayakkabı tercihi ülkeden ülkeye değişiyor. Avrupalı ve Amerikalı kadınlar genelde düz, Ruslar topuklu ve iddialı, Ortadoğular taşlı ve renkli tasarımlara ilgi duyuyor, Türk kadını ise beğendiği ayakkabıya “Bunu giyerim ama insanlar ne der” düşüncesiyle yaklaşıyor.

Kanada’dan Avustralya’ya 50’nin üzerinde ülkeye yıllık yaklaşık 700 milyon dolarlık ayakkabı ihracatı yapan Türkiye, özellikle deri ayakkabı tasarımı konusunda hızlı bir ilerleme kaydetti.

Kurduğu dış ticaret şirketi ile 36 ülkeye internetteki alışveriş siteleri üzerinden ayakkabı ihracatı yapan Ufuk Atan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bu alanda başarı için doğru tasarımın hayati öneme sahip olduğunu, değişen trend ve tüketici alışkanlıklarını yakından takip ettiklerini belirtti.

Gelişmiş kredi kartı ve kargo sistemi bulunan tüm pazarlara aylık ortalama 30 bin çift ayakkabı gönderdiklerini dile getiren Atan, ayakkabıların tasarım, desen ve renklerinin bölgelere göre farklılık gösterdiğine işaret etti.

“Tercihler bir anda değişebiliyor”
İnternet üzerinden satışın, mağaza satışından çok daha zor olduğunu, tüketicinin ürünü görüp denemeden aldığını, sipariş verdikten hemen da sonra teslimat beklediğini anlatan Atan, mağazacılıkta 3 aylık zaman dilimleriyle tanımlanan sezonun internette anlık değişebildiğini söyledi.

Ülkelere göre tercih, özellikle de ayakkabıda kullanılan malzemelerin farklılık gösterdiğine dikkat çeken Atan, Avrupa ülkelerinde deri olmayan bir ayakkabının satılmasının çok zor olduğunu, ayakkabıdan öncelikle konforlu ve sağlıklı olmasının beklendiğini ifade etti. Bu nedenle çok yüksek topukların Avrupa’da tercih edilmediğini kaydeden Atan, en yüksek topuklu ve iddialı ayakkabıların ise Rusya pazarında satıldığını bildirdi.

Atan, Rus kadınlarının ayakkabı konusunda çok tutkulu olduğunu, beğendikleri ayakkabıya tüm maaşlarını verebildiklerini belirterek, ABD’de ise ayakkabı numaralarının büyüdüğünü, genelde düz tabanlı, esnek ayakkabıların tercih gördüğünü, deri şartı aranmadığını dile getirdi.

Genel olarak batıdan doğuya gittikçe topuk tercihlerinin yükseldiğini vurgulayan Atan, Ortadoğu ülkelerindekilerin giyim tercihlerindeki gibi taşlı ve renkli tasarımlara ilgi duyduğunu, Afrika’da da genelde renkli tasarımların tercih edildiğini kaydetti.

Türkiye’de ayakkabı tercihinde, kişinin beğenilerinin yanında çevresindeki insanların tepkilerinin de ağır bastığını aktaran Atan, “Avrupalı kadınlar internette gördükleri bir ayakkabıyı beğendiyse ‘bunu alayım’ diyor ama Türk kadını bir ayakkabıyı beğendiğinde ‘bunu giyerim ama insanlar ne der ?’ diyor.” ifadesini kullandı.