AVM Ciro Endeksi %1,1 düştü

0
56
Alışveriş Merkezleri ve Yatırımcıları Derneği ile Akademetre Research tarafından ortaklaşa oluşturulan AVM Endeksi’nin Ağustos ayı sonuçları açıklandı. Her ay düzenli olarak yayınlanan verilere göre ciro endeksi 2016 Ağustos döneminde 2015 Ağustos ayı ile karşılaştırıldığında yüzde 1,1 oranında düşüş göstererek 185 puan 
olarak gerçekleşti. 

AYD’den yapılan açıklamada şu bilgiler verildi:”AVM’lerdeki kiralanabilir alan (m2) başına düşen cirolar Ağustos 
2016’da bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 1 oranında düştü. Verimlilik, İstanbul’da 755 TL, Anadolu’da 673 TL olarak gerçekleşmiştir. Türkiye ortalamasında da 706 TL’ye ulaşmıştır.

Geçtiğimiz yılın Ağustos ayı ile karşılaştırıldığında 2016 Ağustos döneminde kategoriler bazında endeks yüzde 1’lik bir düşüş gösterdi. Geçtiğimiz yılın Ağustos ayı ile karşılaştırıldığında endeks hipermarket kategorisinde yüzde 17, ayakkabı-çanta kategorisinde yüzde 9, yiyecek kategorisinde yüzde 6 ve giyim kategorisinde yüzde 4’lük artış kaydederken, aynı dönemde AVM’lerdeki diğer* alanların ciroları yüzde 6 ve teknoloji hipermarket ciroları da yüzde 13 oranında düşüş gösterdi.    

Ağustos 2016 ziyaret sayısı verileri bir önceki dönemin aynı ayı ile karşılaştırıldığında endekste yüzde 3,8’lik bir azalma yaşanmıştır. 

AVM Endeksi Ağustos 2016 sonuçlarını değerlendiren AYD Başkanı Hulusi Belgü ” AVM endeksi Ağustos 2016 döneminde bir önceki yılın aynı dönemi ile karşılaştırıldığında yüzde 1,1 oranında düşüş gösterdi.Hatırlanacağı üzere Temmuz ayında yaşanan darbe girişimi sonrası AVM endeksi bu ayda yüzde 2,6’lık bir azalma göstermişti. 

OHAL’in de devreye girdiği Ağustos ayında da düşüşün devam edeceğini öngörmüştük. Verilere kategoriler bazında baktığımızda da artışların son iki aydır hipermarket kategorisinde yaşanıyor olması zorunlu ihtiyaçlar dışında alışverişin bir miktar ötelendiğini bize gösteriyor. Alışveriş merkezlerindeki kategoriler dışında kalan diğer alanlar ve teknoloji kategorilerinde yaşanan düşüşlerse endişe verici bir durum olarak değerlendirilebilir. Yaşanan üzücü olaylar sonrası bilhassa ziyaretçi sayılarındaki gerileme normal. Öte yandan cirolarda, kategoriler  bazlı satışlarda ve ziyaretçi sayılarında normalleşmenin başladığını da gözlemliyoruz. Eylül ayı ile birlikte bayram alışverişi, yeni sezon ve okulların açılması ile normalleşme sürecinin devam edeceğini ve endeks verilerinde artış yaşanacağını öngörüyoruz” dedi.