Ata Finans 25 yaşında

0
103

Ata Holding’in DNA’sında olan mühendisliği, yatırım alanına taşıyıp, finansa Yatırım Mühendisliği yaklaşımını getiren Ata Finans Grubu 25’inci yılını kutluyor.

Türk sermaye piyasalarının gelişimine katkıda bulunmak gibi önemli bir misyon üstlenerek 1991 yılında yola çıkan Ata Finans Grubu, başarılarla dolu geçen 25 yılını kutluyor. 1992 yılında ISO 9002 belgeli ilk aracı kurum haline gelen Ata Yatırım, 2000 yılında TÜSİAD’ın Kalder Kalite Ödülü’nü alan ilk finans şirketi oldu. Bu sürede Ata Holding’in DNA’sına bulunan mühendisliği yatırım alanına taşıyarak Yatırım Mühendisliği yaklaşımını getiren Ata Finans Grubu, sektörde ilklerin temsilcisi konumuna geldi. Uluslararası ve Türk yatırımcılara en geniş yelpazede aracılık hizmetleri veren Ata Finans Grubu, Türkiye’nin öncü finans grupları arasında önemli bir yere sahip oldu. Ata Yatırım, Ata Online ve Ata Portföy şirketleriyle faaliyet gösteren Ata Finans Grubu, 25 yıllık tecrübesiyle 2016 piyasalarını, iş ve yatırım çevrelerindeki gelişmelerin analizini paylaştı.

Finans sektörüne adım attığı günden itibaren Türkiye’deki sermaye piyasalarının gelişmesine katkıda bulunup, pek çok yeni ve yaratıcı finansal ürün ve hizmet geliştiren ve doğru yatırım yapmanın stratejilerini anlatan Ata Finans Grubu CEO’su ve Ata Yatırım Genel Müdürü Murat Demirel yatırım mühendisliği hakkında şunları söyledi:

“Doğru yatırım kararını alabilmeniz için elinizdeki verilerin doğru ve analizlere dayalı olması gerekir. Hedeflerinize ulaşmanız için yaptığımız tüm öneriler ve yönlendirmeleri bu ciddiyetle ele alıyoruz. Her önerimizin arkasında mutlaka detaylı çalışılmış bir analiz var. Mühendisliğimizi yatırım kararlarımıza ve çalışma şeklimize yansıtıyoruz. Biz inşaat kökenli bir holdingiz ve ilk yükselişimiz de Atatürk Barajı’nın inşa edilmesi ile gerçekleşti. Şu anda da genel müdürlerimizin tamamının mühendis kökenli olduğunu görürsünüz. Biz de yatırım yaklaşımını belirlerken Yatırım Mühendisliği kavramını oluşturduk. Finansal piyasalardaki ‘siyah kuğuları’, yatırım risklerini göremezsiniz. Ama matematik ve mühendislikle bu riskleri en aza indirerek, yatırımcılarınızı koruyabilirsiniz. Bizim yaptığımız da bu… Yatırım ile ilgili önerilerimiz de Ata Holding Mühendislerinin Atatürk Barajı’nı inşa ederken gösterdiği özeni ve matematiksel yaklaşımı yansıtıyor. Odaklı ve derinlemesine araştırma bizim yaklaşımımızda önemlidir. Araştırmalarımızda dünyada kabul edilmiş matematiksel yöntemleri kullanıyoruz. Önerilerimizin doğruluk oranı bizim en büyük performans kriterlerimizden birisini oluşturuyor.”

Murat Demirel, yabancı yatırımcıların Türkiye’ye bakışı ile ve TL’ye nasıl daha fazla değer kazandırılacağına ilişkin de bilgiler verdi. “TL’yi cazip kılacak şey hukuk reformu ve ticari reformlardır. Sermayeyi kalıcı olarak Türkiye’ye çekeceksek bir şekilde kalıcı vergi avantajları ile yabancıların faaliyetlerini buraya kaydırmayı sağlamamız lazım” diyen Ata Finans Grubu CEO’su ve Ata Yatırım Genel Müdürü Demirel, sözlerine şöyle devam etti:
“Vergi savaşları şu anda dünya ülkeleri arasındaki en büyük savaşı oluşturuyor. Mali ve kanuni destekler sağlanırsa Türkiye’nin finans merkezi olması mümkün olacaktır. Şu an yıldızlar Türkiye’nin lehine sıralanmış vaziyette diyebilirim. Bunu kullanamamak içler acısı olur. Türkiye gibi ülkeler açısından 200 yılda bir gelecek konjonktürden bahsediyoruz. Baktığınızda bu bölgede Türkiye üreten tek ülke. Dolayısıyla Türkiye büyük fırsatları bünyesinde barındırıyor. Ama ticari hukukun işlemesi için elimizden geleni yapmamız gerekiyor.”

Ata Finans, yatırımcıya yepyeni bir deneyim yaşatan Ata Online 360’ı da devreye soktu
‘Yatırımcı Koçu’ konsepti ile sektöre yeni bir bakış açısı kazandıran Ata Online, yeni dijital platformuyla da ilgi gördü. Teknik araştırma ve kısa vadeli yatırım önerilerinde çok büyük başarı yakalayan Ata Online’ın yeni dijital finansal platformunda yatırımcıların hayatını kolaylaştıracak her şey düşünüldü. www.ataonline.com.tr adresine girer girmez yatırımcılar tüm tarayıcılarda çalışabilen; uygulama indirmeye gerek kalmadan bilgisayarda, tablette ve akıllı telefonlarda aynı deneyimi yaşayabiliyorlar. Ata Online ayrı bir program kurulmasına ihtiyaç kalmadan canlı fiyatlara anında erişim imkanı sağlıyor ve dünya devlerinin kullandığı son teknolojiyi kullanıyor.

Ata Finans Grubu’nun deneyimleri ile %100 kendi Algo Trading modellerini yapan Ata Online da Türkiye’de konunun öncülüğünü yapıyor. Algo Trading hizmetini bulut teknolojisi ile birleştiren Ata Online yatırımcıların bilgisayarı olmasa bile bu sistemi kullanmasını sağlıyor. Konuyla ilgili bilgi veren Ata Online Genel Müdürü Sarp Demiray, Ata Online olarak Algo Trading hizmetleri ile öncelikle vadeli işlemler piyasasında endeksin hareketlerinde otomatik olarak çift taraflı işlem yaparak piyasanın yükseldiği veya düştüğü dönemlerde getiri fırsatları yakalamayı amaçladıklarını belirtti.

Ata Online olarak merkeze dijital bir servis modelini yerleştirerek ‘online’ iş süreçlerine sahip bir şirket olduklarını vurgulayan Demiray, müşteri odaklı politikaları dolayısıyla, müşterilerin kullandığı ve tercih ettiği platformlar üzerinden onlara ulaştıklarını belirtti. Demiray, Ata Online olarak dijitalleşme süreci ile beraber kurumlara, şirketlere ve bireylere çok daha kaliteli bir hizmet sunduklarını belirterek, Hızlı Emir Konsepti çalışmalarını şöyle anlattı:

“Hızlı Emir konsepti ile yatırımcılarımıza hızlı, kolay ve anlaşılır bir şekilde kısa vadeli alım-satım önerilerimizi ulaştırmak istiyoruz. Yatırımcılarımızın konumlarından bağımsız bir şekilde gelen yatırım fırsatlarını kaçırmamalarını sağlayan Hızlı Emir Uygulaması, yatırımcıların hayatını kolaylaştırmayı amaçlıyor. Yatırımcılara kısa mesaj ya da e-posta yoluyla gönderilen ‘kullanıcıyı hatırlayan’ özel bağlantılar aracılığı ile yatırımcılar sadece birkaç dakika içerisinde yatırımlarını gerçekleştirebiliyorlar. Ata Online olarak piyasanın ‘sığ’ kalmaması için sunduğumuz hizmetleri tabana yaymanın önemine inanıyoruz. Bu noktada özellikle sosyal medya hesaplarımız ve müşterilerin tercih ettiği Periscope gibi uygulamalar üzerinden onlara ulaşarak, yatırım ve diğer finansal konularda destek veriyoruz.”

Ata Portföy Yönetimi Genel Müdürü Mehmet Gerz ise, fonların performansı, yenilikçi emeklilik planı yapısı ve 2016 piyasa beklentilerini değerlendirerek, “Biz fon yönetimini uzun vadeli bakış açısıyla yapıyoruz. Evrensel fon standartlarına uyuyoruz. 6 yıl geçti ve başarılı sonuçları görüyor olmak doğru yolda olduğumuzu gösteriyor” dedi.
2016 Strateji Raporu’nun sunumunu da paylaşan Mehmet Gerz, “Türkiye’de borsaların kaderini yabancı yatırımcılar belirliyor” dedi. Mehmet Gerz piyasalarla ilgili şu görüşleri paylaştı:

“2015 yılında borsalardan para çıkışı yaşansa da, yabancı yatırımcı borsaya son beş yılda 5 milyar dolar para girişi sağladı. Raporlarımız yabancı sermaye yatırımlarının borsanın performansı ile olan korelasyonunun çok yüksek olduğu ortaya koydu. BIST’in halka açık kısmının 2007’de %72’sine sahip olan yabancı yatırımcı payının, yıllar içinde azalarak 2015 yılında %62’ye kadar gerilediğini gördük. 2015 yılı, 2008 krizi sonrasında yabancı yatırımcılardan en çok para çıkışının yaşandığı yıl oldu. Ancak yabancıların Türk sermaye piyasalarına uzun vadede güven duyduğu görüldü. BIST’e 2010-15 yılları arasında yabancıların 5 milyar dolar net para girişi yaptığı tespit edildi. Geçen yılın pozitif gelişmelerden bir tanesi de Bireysel Emeklilik Fonları’nın artan hisse pozisyonları oldu. 2015 yılı sonunda BES ve yatırım fonlarının toplam hisse pozisyonu 8.6 milyar TL olarak gerçekleşti. Uzun vadede kurumsal yerli yatırımcıların paylarının artması, BIST’i global dalgalanmalara karşı daha korunaklı hale getiriyor. Aslında piyasalara uzun vadeli bakmak ve finansal varlıklarınızın yönetimini profesyonellere bırakmak en doğur yaklaşım. Beş Yıllık Getiri Sıralamasında Ata Fonları 6 Kategoriden üçünde birinci, birinde ikinci olurken, Ata Finans 2015’te uzun vadeli hisse önerilerinde %73 başarı oranına sahip oldu. Bu rakamlar da aslında doğru yatırım kararlarımızın nasıl şekillendiğini gösteriyor.”