Armut, yurtdışını test edecek

0
174

Fortune Türkiye’nin 40 Yaş Altı Yönetici Listesi’ne iki sene önce giren ve takip edilmesi gerekenler listesinde radara aldığımız iki genç girişimcinin yurt dışında büyümeye doğru giden hedefleri…
 
Armut’un kuruluş öyküsünden bahseder misiniz?
Başak Taşpınar: Ailemle Türkiye’ye kesin dönüş yaptığımız sırada yeni taşındığımız ev için ev temizliği, nakliye, boya badana gibi birçok konuda yardım arayışına girdik. Bu süreçte hoş olmayan tecrübeler yaşadık ve çevremize, “Güvenilir temizlikçi, nakliyeci, boyacı bulabileceğimiz bir internet sitesi yok mu?” diye sorduğumuzda Türkiye’de bu işlerin internet üzerinden yapılmadığı cevabıyla karşılaştık. Tüm bu sorunlar, insanların gerçekten güvenilir hizmet verenleri kolayca bulabileceği bir platform kurma fikrini doğurdu. Bu sebeple hizmet arayanların kaliteli hizmet verenlere kolayca ulaşmasını sağlamak için 2011 yılında Armut.com’u kurduk. İlk birkaç yıl tamamen ürün geliştirmeye ve hizmet kalitesi problemini çözmeye odaklandık ve çözer çözmez hızlı bir büyüme sürecine girdik. Ardından Ocak 2014’te 1 milyon dolarlık ilk yatırımımızı Hummingbird Ventures’dan aldık. Bu yatırımı aldığımızda 4 kişiydik, bugün 75 kişiye ulaştık. Her yıl büyük oranlarla büyümeye devam ettik. 2016’da ise 3,2 milyon dolarlık ikinci tur yatırımımızı aldık. ‘Hizmet piş, ağzıma düş’ sloganıyla yola çıktığımız markamızla Türkiye’nin hizmet alanındaki en büyük platformu olarak toplam büyümeye devam ederken bugün 6 ülkede 2 binin üzerinde farklı kategoride 200 bini aşkın profesyonel ile milyonlarca hizmet almak isteyenleri buluşturuyoruz.
 
İş fikri olarak en çok hangi alanlarda zorlandınız? Büyümeye bağlı olarak hangi süreçleri yaşadınız?
Başak Taşpınar: Hizmet sektörü karmaşık olmakla birlikte memnuniyetin çok önemli olduğu bir alan. Her iki tarafta da insan var ve çoğunlukla oldukça karmaşık ve detaylı bir hizmetin kalitesi, fiyatı ve zamanlaması üzerinde anlaşmaları gerekiyor. Dolayısıyla bunu standartlaştırıp kısıtlamalar getirmek yerine, en dürüst, çalışkan ve kaliteli profesyonelleri ön plana çıkarmak ve müşteri memnuniyetine önem vermeye motive etmek ana hedefiniz olmalı.
Bu işe girerken başarılı olup olmayacağımız konusunda en küçük bir fikrimiz yoktu. Başladığımız dönemlerde fırsat siteleri ve özel alışveriş siteleri oldukça popülerdi. Biz ise arka planda hiç kimsenin duymadığı, ilgilenmediği bir sektörle uğraşıyorduk.  Ancak güven ve kalite problemini çözebileceksek bu işe girmeliyiz düşüncesiyle bakıyorduk. Aslına bakarsanız bugüne kadar neden böyle bir platform kurulmadığının sorusunun cevabı da çıkıyor ortaya. Yapılması gerçekten çok zor olduğu için. Dolayısıyla ilk 2 yıl boyunca hiçbir yatırım almadan sadece bu problemleri çözme üzerine eğildik. Önceliğimiz ürünümüzü iyileştirmek ve teknolojimizi geliştirmek oldu. Bu konuları belli bir noktaya getirdikten sonra markamıza daha çok yatırım yapmaya, kullanıcı kitlemizi genişletmeye başladık.
 
Armut’un istihdam ve iş çözümleriyle ilgili genel değerlendirmesi.. (en çok hangi mesleklere yöneliş ve talep var?)
Başak Taşpınar: Armut’ta sayısı artmaya devam 2 bini aşkın kategori arasında ev hizmetleri alanındaki kategorilerimiz hizmet veren ve talep sayısı bakımından en büyük olan. Ev temizliği, nakliye, tadilat tamirat gibi kategorilerimizi buraya dahil edebiliriz. Diğer yandan kullanıcılarımızın hayatlarındaki önemli noktalarında yanında olabiliyoruz ve birbiriyle ilişkili hizmetleri tek bir noktadan kolayca bulmasını sağlıyoruz. Örneğin, evlilik sürecindeki çiftlerin ihtiyaç duyduğu düğün fotoğrafçısından pastaya, kına organizasyonundan gelin çiçeği yapımına kadar birçok hizmeti Armut’ta bulmak mümkün.
 
Armut’taki kategorileri ana kırılımlara ayırmak gerekirse evle ilgili her hizmete ulaşmanın çok kolay olduğunu öncelikle söylemek gerekir. Bunun yanı sıra, okula yardımcı, hobi ya da özel ders; pilates, diyetisyen gibi kişilere özel kategoriler; köpek eğitimi ya da kedi oteli gibi evcil hayvan sahipleri için ilgili kategoriler; web site yapımı, logo tasarım gibi iş odaklı istekler için Armut sık tercih ediliyor.
 
Armut’un bir yandan da işini kaliteli yapan güvenilir hizmet verenlerin daha çok kazanması ve işlerini büyütmesi için önemli bir platform olduğunu da belirtmemiz gerekiyor. Şu anda 200 binin üzerinde hizmet verenin iş ortağı olarak, hayallerine ulaşmalarına yardımcı oluyoruz. Bizimle çalıştıktan sonra ekibini büyüten, yeni bir ofis açan ya da hizmet verdiği araçları değiştirip daha geniş müşteri kitlesine ulaşan kişilerin hikayelerini duydukça daha mutlu oluyoruz.
 
Aylık ziyaretçi sayınız nedir? Mobil çözümler konusunda nasıl bir yapılanma içindesiniz?
Erol Değim: Ayda 2 milyonun üzerinde ziyaretçimiz var. Son yıllarda web sitemiz dışında mobil uygulamalarımıza da büyük yatırım yapıyoruz. Hizmet alanlar ve hizmet verenler için ayrı ayrı iOS ve Android uygulamalarımız var. Hizmet alanların birkaç tıkla bekleyen tüm işlerini uygulamadan halledebilecekleri bir kaynak olmak istiyoruz. Hizmet veren tarafında ise, mobil uygulamalarımız çok kıymetli. Onların mobil olan günlük hayatına en uygun çözümleri geliştirmek için çalışıyoruz. Beğendikleri yeni iş fırsatlarını uygulamadan bulabilecekleri, aldıkları işlerin lokasyonlarını takip edebilecekleri bir uygulama alt yapısıyla hayatlarını kolaylaştırıyor ve daha verimli bir çalışma ortamı sağlıyoruz.
 
Yeni teknolojilere yatırım konusunda neler düşünüyorsunuz?
Erol Değim: Geçen yıl Armut.com için çok uygun bir teknoloji olduğunu düşündüğümüz Chatbot uygulamamızı Facebook’da hayata geçirdik. Bu yıl itibariyle Turkcell BIP platformunda da chatbot’umuz aktif olarak kullanıcı taleplerini alıyor. Etkileşim tabanlı konuşma ve yazışma teknolojilerinin işimizin geleceğinde önemli olmaya devam edeceğini düşünüyoruz. Makine öğrenimi (machine learning) ve yapay zeka (artifical intelligence) bizim başından itibaren yatırım yaptığımız diğer alanlar. Ekibimizdeki veri bilimci arkadaşlarımız sürekli bu konu üzerinde çalışıyorlar. Bir hizmet verenin platforma ilk katıldığı andan itibaren güvenilir olup olmadığının tahminini yapabiliyoruz. Kalite standartlarımızı korumak ve müşteri memnuniyeti artırmak için bu teknolojilerden sürekli olarak faydalanıyoruz. Örneğin yaptığı işin kalitesi nedir? Hizmet alan ya da veren için değeri nedir? Hangi teklif daha mantıklı? Kısacası machine learning’i şu an her aşamada kullanıyoruz ve bu alana yatırım yapmaya devam edeceğiz.
 
Yurtdışı yapılanması ve iş fikrinin gelişmesiyle ilgili adımlar neler ?
Erol Değim: İki kişi olarak başladığımız Armut ve global markamız HomeRun ile bugün 6 milletten oluşan 75 kişilik ekibimizle 6 farklı ülkede operasyon yürüten bir yapıya ulaştık. HomeRun şu anda ABD, İngiltere, Mısır, Romanya ve Suudi Arabistan’da faaliyet gösteriyor. Özellikle yurt dışında hızlı bir büyüme trendi yakaladık. Armut’la Türkiye’de öğrendiklerimizi yabancı pazarlara da uygulayarak kısa zamanda önemli aşama kaydettik. Rekabetin yoğun olduğu İngiltere gibi pazarlarda bile bu kısa zamanda sektör liderliğine yaklaştığımız kategoriler var.
 
Global açılım bir yandan devam ederken Armut iş fikrimizde de kategorilere özel yeni hizmetler ve deneyimler sunuyoruz.  Örneğin nakliye alanında yeni ve özelleşmiş bir deneyim sunduğumuz Türkiye’deki alt markamız Rahat Taşın ile nakliye sektörüne yenilikçi bir yaklaşım getirdik. Kasım 2018’de 1. yaşını kutlayacağımız Rahat Taşın bu hızlı büyüme trendini hala koruyor.
 
2018 yıl sonu hedefleriniz neler?
Erol Değim: Ürünümüzü sürekli geliştirip kullanıcıların minimum çabayla en kaliteli ve güvenilir hizmet verenlere ulaşması için çalışmaya devam ediyoruz. Bunun için geliştirdiğimiz birçok yeni özelliği devreye aldık. Bu yıl içinde gelir ve gider dengemizi stabilize ederek karlı bir büyümeye doğru yol alıyoruz. Armut’u Türkiye’nin her yerinden daha fazla insana tanıtmak için TV gibi mecralarda marka yatırımlarımıza devam ediyoruz. Yurt dışındaki işlerimizi büyütmek başka bir odak noktamız.