Apple hisseleri çakıldı

    0
    92

    Apple Inc CEO’su Tim Cook, gelişmekte olan piyasalardaki zayıflık ve döviz kuru maliyetleri nedeniyle tatil dönemi satışlarının Wall Street’in beklentilerinin altında kalabileceği uyarısı yaptı.
    Dünyada piyasa değeri en yüksek şirket olan Apple’ın hayal kırıklığı yaratan bu tahmininin ardından şirketin hisseleri yüzde 7 gerileyerek, Apple’ın piyasa değerini yaklaşık 70 milyar dolar düşürdü ve Piyasa değerini 1 trilyon doların altına çekti.
    Tahmin, Amazon.com Inc ve Alphabet’in satışlarının hedeflerin altında kalmalarının ardından satış
    baskısı altında kalan teknoloji şirketleri için endişeleri de derinleştirebilir.
    Refinitiv’den gelen IBES verilerine göre, Apple ABD’de Aralık ayında sona eren birinci mali çeyrek için 89-93 milyar dolar arasında gelir beklediğini belirtti. Bu seviye Wall Street’in 93 milyar dolar beklentisinin altında kalıyor.
    Cook Reuters ile yaptığı söyleşide, Apple’ın “gelişmekte olan piyasaların bazılarında makroekonomik zayıflık gördüğünü” söyledi. Cook daha sonra yatırımcılarla yaptığı bir telekonferansta, zayıf performans gösterdiği piyasalar arasında Brezilya, Hindistan, Rusya ve Türkiye’nin yer aldığını ve dördüncü çeyrekte Hindistan’da satışların yatay olduğunu belirtti.
    Cook, “Elbette, bunu büyük bir büyüme olarak görmek isteriz” dedi.
    Apple yöneticilerinin, iPhone, iPad ve Mac bilgisayarlarının satış sayısını bundan sonra açıklamayacaklarını söylemeleri, iPhone birim satışlarının çeyrek dönem başarısının temel göstergesi olması nedeniyle, hisse fiyatında düşüşe yol açtı.
    Bu sayıyı açıklamamak, telefonların ortalama satış fiyatını hesaplamayı imkansız hale getirecek.
    Apple üçüncü çeyrekte 61.5 milyar dolar olan beklentilerin üzerine çıkarak 62.9 milyar Dolarkâr açıklarken, hisse başına kârı ise 2.91 dolar ile, 2.79 dolar olan beklentileri aştı.
    FactSet’e göre Apple, mali dördüncü çeyrekte 46.9 milyon iPhone satarak 47.5 milyon analist beklentilerinin altında kaldı. FactSet verilerine göre iPhone’ların ortalama satış fiyatı, 750.78 dolarlık analist tahminlerinin oldukça üzerine çıkarak 793 dolar oldu.
    Hargreaves Lansdown’dan analist George Salmon, “Apple’ın fiyatlandırma gücünün bir sınırının olması konusunda endişeliyiz” dedi.
    Cook, Reuters ile yaptığı söyleşide tatil dönemi satışlarına ilişkin uyarısının kısmen, Apple’ın en gelişmiş iPhone modelleri XS ve XS Max’in, alışılmış tarihlerden daha erken piyasaya çıkmasından kaynaklandığını söyledi.
    Cook ayrıca, döviz kurlarının Apple’ın satış tahminleri üzerinde 2 milyar dolarlık bir olumsuz etkisi olacağını da belirtti.