Apohan: Tek çözümde tüm güvenlik ihtiyaçlarını karşılıyoruz

0
181

Yerel, yasalara uyumlu, Türkçe ve kolay kullanılabilen bütünleşik bir güvenlik çözümüne mi ihtiyacınız var? Kur-tak-çalıştır mantığına sahip bir güvenlik çözümü arayışınız mı var? Güvenlik sorunlarınıza hızlı çözüm mü istiyorsunuz? Mobil çalışırken güvende olmak ve şirket içinde olup bitenleri gerçek zamanlı izlemek mi istiyorsunuz?  O halde adresiniz Logo Siber Güvenlik şirketinin geliştirdiği berqNET! 

Tek bir çözümle şirketlerin tüm güvenlik ihtiyaçlarına yanıt verdiklerini dile getiren şirketin Genel Müdürü Dr. Murat Apohan ile söyleştik: 

Güvenlik dünyasına geniş bir pencere açacak olursak bugün iş dünyası ne tür yeni nesil tehdit ve saldırılarla karşı karşıya? Şirketler bunun üstesinden nasıl gelebilir? Şirketler artık işlerini dijital ortamda ve internete bağımlı bir şekilde sürdürmekteler.  Bu siber dünyada kendilerini nasıl koruyabilir ve güvende olabilirler diye baktığımızda birkaç temel konu önümüze çıkıyor. Bunlardan birisi iş sürekliliğini sağlamak ki bu siber saldırılara yani örnek vermek gerekirse kredi kartı bilgilerinin çalınması, bilgisayarınızın ele geçirilmesi, akıllı ev sisteminin devre dışı bırakılması gibi tatsız durumlara hazırlıklı olmayı gerektirir. Bir diğeri ise internetin şirket politikaları doğrultusunda kullanılmasını sağlamaktır; bu sayede daha verimli mesailer oluşturulabilir. Ayrıca 5651 ve 6698 no’lu yasalara uyumlu internet kullanımının da sağlanması gerekmektedir. Şirketlerin iş sürekliliğini sağlayabilmeleri için basit felaket planlarına sahip olmaları gerek. Örneğin düzenli ve sağlıklı bir şekilde önemli bilgilerini yedeklemeleri, aynı zamanda yedeklemeyi şirket dışında bir başka lokasyonda yapmaları kritik önemde. Diğer yandan şirketlerin siber tehditleri önleyecek olan güvenlik çözümlerine de yatırım yapmış olmaları gerekiyor. Örneğin şirketlerde bir güvenlik duvarı çözümü tartışmasız olmalı. Mobil cihazlar kullanılıyorsa bu cihazlarda gerekli güvenlik tedbirlerinin alınmış olmasında yarar var. Bir diğer önemli parametre ise kullanılan yazılımların ve güvenlik çözümlerinin güncelleniyor olması. Eski uyarlamaların kullanıldığı sistemler saldırıya çok daha açık halde bulunuyor. T Bir başka dikkat edilecek nokta, şirket çalışanlarına gerekli eğitimin verilmesi.

Şirket ne kadar güvenlik çözümü kullanırsa kullansın; tüm tedbirleri almış da olsa eğer çalışanlar örneğin şifrelerini birileriyle paylaşıyorsa ve bunda bir risk görmüyorsa bu çok önemli bir sorundur. Büyük ölçekli şirketler güvenlik alanında belli bir stratejik plan oluşturmuş, süreçleri belirlemiş, gerekli yatırımları yapmış, hatta eğitim ve danışmanlık almış durumda ancak orta ve küçük ölçekli şirketlerde durum böyle değil. KOBİ’lerde büyük bir güvenlik zafiyetinin olduğunu gözlemliyoruz.  Çünkü bu şirketlerde güvenlik analizleri yapabilecek, bu tür ihtiyaçları tespit edebilecek hiç kimse yok. Çok sık duyduğumuz şöyle bir algı var; ‘’aman canım hacker’lar gelip de beni mi hack’leyecekler ya da hepi topu 10 kişi çalışıyoruz kim uğraşacak bizimle’’ gibi. Bu düşünceler de genellikle küçük ve orta boyutlu işletmelerin sahiplerinde ya da yöneticilerinde kendini gösteriyor. Tam tersi asıl hedef çoğu zaman küçük ve orta büyüklükteki işletmeler oluyor. Ayrıca bu risklerin farkında olan KOBİ’ler ise ihtiyaçlarının tümünü bir arada karşılayan bir çözüm bulmakta ciddi sıkıntı yaşamaktalar. Yeni teknolojiler yeni tehdit ve riskleri de beraberinde getiriyor. Güvenlik gelecekte neden daha kritik hale gelecek?  Dijital teknolojiler yaşamın her alanına çok hızlı bir şekilde nüfuz ediyor. Bugün sürücüsüz araçların dahi tehdit altında olduğunu biliyoruz. Hastanelerde kullanılan elektronik sistemlerin, insülin pompalarının bile tehdit altında olduğu bir döneme girdik. Bu noktada teknoloji tarafında yapılması gereken en önemli iş, ürün ve çözümlerin henüz tasarım aşamasında ve üretim sürecinde güvenli olmalarını sağlamak. Aynı zamanda, güvenlik unsurunun sıradan bir kullanıcı dikkate alınarak tasarlanmış olması gerekiyor. Günümüz endüstrisinde yaygın bir robotlaşma var ve bu üretim sistemleri internete bağlı durumda. Özellikle üretim sistemlerinde internete bağlı otomasyon kullanan tüm şirketlerin güvenlik konusunda bilhassa dikkatli olması gerekir. En küçük bir risk, içeride bir makinenin hatalı çalışmasına neden olup çok ciddi iş kayıplarına neden olabilir.

Bu noktada berqNET çözümünün şirketler için nasıl bir avantaj ve farklılık oluşturduğuyla ilgili neler söyleyeceksiniz? Güvenlik konusu bugün çoğunlukla pahalı ve karmaşık bir yatırım olarak görüldüğü ve yeteri kadar farkında olunmadığı için göz ardı ediliyor. En önemli sebeplerden birisi toplam sahip olma maliyeti dediğimiz ürün, eğitim, destek ve güncelleme gibi bileşenlerin toplamda yüksek olması. berqNET çözümünü oluştururken toplam sahip olma maliyetini düşük tuttuk. Bunu başarabilmek için çok büyük ArGe yatırımı yaptık. Bunun yanı sıra zaten bir çözüme sahip olup güvenlik sistemlerini genişletmeyi düşünen şirketleri de dikkate aldık. berqNET ürünümüzle farklı marka güvenlik ürünleri birbirleri arasında güvenli bağlantı yapabiliyor. Kısacası şirketler mevcut güvenlik yatırımlarını devre dışı bırakmadan bizim ürünümüzü kullanabiliyor. Bu noktaya özellikle dikkat çekmek istiyorum. Şirketler, farklı bir markanın çözümlerini kullanıyor olsalar bile berqNET ile rahatlıkla entegre olabilirler. Yani entegrasyon süreçlerimiz kusursuza yakın diyebiliriz aslında.’’ Bir diğer özellik, yerel yasalara yani yukarıda belirttiğimiz 5651 ve 6698 no’lu yasalara uyumluluk noktası. Şirketler, dijital dünyada gerekli kayıtların (log’lar) tutulmasıyla ilgili kanun kapsamında şirketlerin yapması gereken tüm işlemleri de berqNET ürünüyle yapabilmektedir. Böylece şirket farklı çözümler almak zorunda kalmıyor; tek bir çözümle bütün işini çözebiliyor. Üstelik bunun için ekstra bir ücret talep etmiyor, bu hizmeti ürünümüzün içinde standart bir şekilde sunuyoruz. Bir başka avantajımız da yerli ArGe ile Türk mühendislerinin geliştirdiği bir marka olmamız nedeniyle tüm Türkiye’ye kolaylıkla çok hızlı cevap üretebiliyoruz. Coğrafyayı ve insanı tanımak, bölgesel ihtiyaçları iyi anlamak, profili ve ihtiyaçları iyi anlamak bize çok geniş ve güçlü bir 
çözüm  ortağı ağına sahip olma imkanı sağladı. Bunu da, özellikle vurgulamak istiyorum ki, tamamen yerli ve milli bir çözüm olmamıza borçluyuz ve bu noktada Türk mühendislerine güvenimiz sonsuz. Bizim en büyük avantajımız berqNET’i geliştiren mühendislerimiz diyebilirim. Çalışanlar interneti gerçekten iş ihtiyaçları mı yoksa kişisel ihtiyaçları doğrultusunda mı kullanıyor? Şirketler bunu ölçmek ve bilmek istiyor. berqNET çözümlerini kullanarak şirketler internet kullanımını izleyebiliyor, monitör edebiliyor, ya da kısıtlayabiliyor. Kullanımda belirli zaman dilimleri tanımlayabiliyor. Bunun en büyük faydası da verimlilik noktasında görülüyor. Yapılan araştırmalar işletmelerin işgücü kaybının kimi zaman yüzde 40’lara kadar ulaştığını gösteriyor. Bu muazzam bir oran. Verimliliklerini artırmak isteyen işletmeler berqNET’in tamamen ücretsiz sunduğu internet filtreleme ve kısıtlama modülü sayesinde verimliliklerini gözle görülür bir şekilde artırıyorlar. berqNET tek bir çözümle çalışanların şirket verilerine güvenli erişimini de sağlamaktadır. Bu uygulama, tahminlerimizin de üstünde talep görüyor. Ürünümüzün bir diğer özelliği de Hotspot özelliği ile güvenli misafir erişimini yasalara uygun bir şekilde sağlamasıdır. Tüm bu özellikleri göz önünde bulundurduğumuzda şirketlere tek pakette tüm güvenlik ihtiyaçlarının sağlandığı toplam bir fayda sunuyoruz diyebiliriz.

Mobil tarafta sağladığımız bir diğer önemli fark ise şu: Uzaktan mobil güvenlik yönetimi olarak tanımlayabileceğimiz uygulama sayesinde üst yönetim, BT yöneticileri uzaktan rapor ve bildirim alabiliyor. Bu uygulama sayesinde şirket içinde o anda neler olduğunu görebiliyorsunuz. Bu uygulamanın bir diğer özelliği ise şu: Şirketin bilgisayar sistemleri ve ağlarına bir tehdit algıladığında ya da bir saldırı olduğunda anında uyarı verebiliyor. Yaşanan güvenlik sorununa ilişkin bir bilgiyi ekrana getiriyor. Bu uygulama ile şirketler güvenlik yönetimini cebe indirdi diyebiliriz. Toparlamam gerekirse berqNET için; Tamamen yerli ve milli, Tüm yasalara uyumlu, İhtiyaç duyulan tüm hizmetleri ekstra ücretler talep etmeden tek bir üründe sunabilen, sınırsız ve ücretsiz teknik destek hizmetiyle Türkiye’de bir ilk, koşulsuz ve kusursuz müşteri memnuniyeti hedefiyle Kobi’lerin güvenlik çözümlerini A’dan Z’ye çözen bir siber güvenlik çözümüdür diyebiliriz.

Hangi tip şirketler berqNET ürünlerini kullanabilir? Ürünlerimiz ve çözümlerimiz tüm şirketlere uygun bir şekilde tasarlandı. Restoranlardan kafelere, otellerden sanayi ve üretim işletmelerine, küçük bir avukatlık bürosundan orta boyutlu bir müşavirlik şirketine kadar büyüyen, büyümek isteyen ve iş süreçleri içinde internet bulunan herkes berqNET ürünlerini kullanabilir.