Ankutsan sektörde devlet destekli ilk Ar-Ge Merkezini kurdu

0
204

​Türkiye’nin sanayi devleri arasında yer alan Ankutsan Antalya Oluklu Mukavva Kutu Fabrikası’nın temelleri 2002 yılında Antalya Altınova mevkiinde Mustafa Çakal ve Rüstem Kesgi adlı iki girişimci arkadaş tarafından atıldı. 

Kiralık bir atölyede kutu imalatı ile başlayan girişim, tesis ve üretimin 2006 yılında Antalya Organize Sanayi Bölgesi’ndeki kendi yerine taşınmasıyla büyüdü. Tesislere, İstanbul, Mersin ve Ankara’daki modern fabrikaların da katılımıyla, Ankutsan, istihdam, üretim kapasitesi, Avrupa’dan ABD’ye, Asya’ya ve Uzak Doğu’ya ihracatı ile dev bir sanayi kuruluşu haline geldi. 2017 yılında Ankara Başkent Organize Sanayi Bölgesi’nde 25 milyon dolarlık yatırımla ve ileri teknoloji makinelerle kurulan ve yarı mamul oluklu mukavva ve kutu üretimine geçen Ankutsan, son olarak devlet destekli AR-GE Merkezi’ni kurarak hedeflerinin birini daha gerçekleştirdi.

Ankutsan Antalya Fabrikası kurucu ortakları Rüstem Kesgi ve Mustafa Çakal, Ankutsan Antalya tesisleri bünyesinde kurulan AR-GE Merkezi ile şirketin yatırımları ve hedeflerini İstanbul’da düzenlenen kahvaltılı toplantıda ekonomi ve teknoloji muhabirleri ile paylaştı.

Toplantıda, Ankutsan hakkında bilgi veren kurucu ortak Rüstem Kesgi,  Antalya Organize Sanayi Bölgesi’ndeki tesislerinin 2006 yılında hizmete girdiğini ve 40 bin metrekarelik alanda 48.000 ton kapasiteli üretimi ile tüm yatırımların merkezi durumunda olduğunu söyledi. Rüstem Kesgi, büyüme trendine giren Ankutsan’ın, 2010 yılında yıllık 24.000 ton üretim kapasitesi olan İstanbul’da yerleşik Kutay Oluklu Mukavva A.Ş’ni Antalya Ankutsan Grubuna kattığını, Ocak 2014’te ise, yine büyüme hedefleri doğrultusunda, 34 bin metrekare alanda yıllık 72.000 ton üretim kapasiteli Mersin Tarsus Organize Sanayi Bölgesi’ndeki tesislerin de Ankutsan Mersin Kutu fabrikası olarak üretime geçtiğini anlattı.

Biten, devam eden yatırımlar
Ankara Başkent Organize Sanayi Bölgesi’nde satın alınan 40 dönümlük alanda, 25 milyon dolarlık bir yatırımla gerçekleştirilen ve 2017 yılında faaliyete geçen tesislerde Türkiye’de ilk kez ileri teknoloji makinalarla üretim yapıldığını ve 90 bin tonluk üretim hedeflendiğini ifade eden Rüstem Kesgi,  Ankutsan’ın Tekirdağ Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi’ndeki 35 bin metrekarelik alanda inşaat çalışmaları devam eden tesislerin ise 2018 yılı son çeyreğinde faaliyete geçeceğini, halen 540 olan toplam istihdamın da Çerkezköy tesisleri ile birlikte 600’e ulaşmasının beklendiğini kaydetti.

Üretim
Rüstem Kesgi, Ankutsan’ın ticaret ve ihracatta pazar payını sürekli artıran ve Türkiye’nin her bölgesine ürün veren bir marka haline geldiğine dikkati çekti. Ankutsan’ın üretiminin yüzde 75’inin ağırlıklı olarak Akdeniz Bölgesi olmak üzere, İstanbul, Ankara, Antalya, Mersin, Kayseri, Denizli, Konya, Adana, Gaziantep’teki satış ofislerinden iç pazara satıldığını belirten Kesgi, tesislerde Yaş Sebze Meyve Kolisi, Pizza Kutusu, Fide Kutusu, A Box Standart Taşıma Kolisi, Yumurta Kolisi, Balık kutusu, MDF Profil Mobilya Kutuları, Gıda Taşıma ve Koruma Kolileri, Bakliyat Ürünleri, Lokum Kutusu ve Mermer Kutusu üretildiğini söyledi.

İhracat
Antalya’dan başlayan ihracatını Mersin’deki fabrika yatırımı ile daha da artıran Ankutsan’ın,  Mersin’deki yatırım ile birlikte ihracatın yüzde 90’lık kısmını bu fabrikadan gerçekleştirmeye başladığını ifade eden Rüstem Kesgi, tesislerden Avrupa’nın tamamına Kuzey Afrika’da Ürdün, Tunus, Fas, Irak, İran ve Suriye, Azerbaycan ve Gürcistan’a da ihracat gerçekleştirildiğini anlattı. İhracattaki büyüme hedefini çok ciddi olarak artırmayı hedefleyen Ankutsan’ın, 2016 için üretiminin yüzde 30’unu ihraç etmeyi planladığını, bu hedefi 2017 yılı sonunda yüzde 40 olarak belirlediğini vurgulayan Rüstem Kesgi, pazarı geliştirmek adına Amerika pazarında ciddi araştırmalar yaptıklarını, New York’ta lojistik ve depolama anlamında bir yatırım planladıklarını söyledi. Ciddi denetimlere tabi olan Ankutsan ürünlerinin firmanın kendi denetimcileri tarafından ve ayrıca bu firmaları denetleyen kurumlar tarafından da denetlendiğini ifade eden Rüstem Kesgi, “ Bu nedenle Avrupa’da ve Amerika’da geçerli üretim-kalite sertifikalarına sahip olan Ankutsan, uygun üretim yaptığını gösteren tüm belgelere sahip özel ve nitelikli ürün imal eden bir işletmedir.”dedi.
 
Kurumsal değişim
Basın toplantısında, Ankutsan’ın profesyoneller tarafından yönetilen, bölgede ve sektörde eğitime, insan kaynaklarına ve kurumsallaşmaya önem veren bir kuruluş olduğunu vurgulayan Rüstem Kesgi, Ankutsan’ın özellikle 2014 yılı başından bu yana ciddi bir değişim geçirdiğine dikkati çekti. Kesgi, Ankutsan’ın,  sistem ve alt yapıya çok ciddi yatırımlar yaptığını, satış pazarlama ağını geliştirdiğini, insan kaynakları ve finans tarafında yatırımlar gerçekleştirdiğini belirtti, Ankutsan’ın, seçilen insana değer veren bir firma olma hedefinden asla taviz vermediğini, vermeyeceğini kaydetti.

Ankutsan devler liginde 
Ankutsan’ın hedeflerine emin adımlarla ilerlediğini, üretim, ciro, ihracat ve istihdamda önemli artışlar sağladığını belirten Rüstem Kesgi,  ambalaj sektöründe, üç büyük ilin dışında faaliyet gösteren, büyük holdinglerle bağı olmayan ve yabancı sermaye payı yüzde 50’nin altında olan Anadolu şirketlerini kapsayan araştırmada Ankutsan’ın 2015 yılında gerçekleştirdiği 120,6 milyon lira net satış hasılatı ile 432’nci sırada yer aldığını hatırlattı. Ankutsan, İstanbul Sanayi Odası’nın (İSO) aralarında Türkiye’nin dev holdinglerinin de yer aldığı 2015 yılı geleneksel Türkiye’nin 2’nci en büyük 500 şirketi anketinde de tamamı yerli sermayeli Antalya’nın en büyük 6’ıncı sanayi kuruluşu olarak 381’nci sırada yer almıştı.

SEKTÖRDE DEVLET DESTEKLİ İLK AR-GE MERKEZİ ANKUTSAN’DA
Basın toplantısında Antalya Ankutsan Merkez tesislerinde kurulan AR-GE Merkezi konusunda da bilgi veren şirket kurucu ortağı Rüstem Kesgi, geçtiğimiz Nisan ayında, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Maliye Bakanlığı, akademisyenler ve sektör temsilcilerinden oluşan heyetin denetiminden geçen ve AR-GE Merkezi Belgesi için istenen uygunluk koşullarını yerine getiren Antalya Ankutsan AŞ’nin, AR-GE Merkezi belgesini almaya hak kazandığı müjdesini verdi.. Ankutsan A.Ş’nin, Antalya’dan AR-GE Merkezi Belgesi alan 3’ncü kuruluş, kağıt sektöründe ise AR-GE Merkezi kuran Türkiye’nin ilk şirketi olduğuna dikkati çeken Rüstem Kesgi, Proje anlamında yeni ve innovatif ürünler, gıda raf ve taşıma ömrünü uzatan ambalaj çeşitleri, yazılım, bulut sistemleri ve ambalaj makinaları konularında çalışmalar yapacak olan Ankutsan AR-GE Merkezi ekibinin, 3’ü yüksel lisans eğitimi almış,  Endüstri, Gıda, Kimya, Makine ve Orman Endüstrisi alanlarından mezun 14 kişiden oluştuğunu, ekipte ayrıca, Makine tasarım, Otomasyon ve Bilgi Sistemleri konularında tecrübeli 3 kişilik bir teknik ekibin yer alacağını anlattı.

AR-GE MERKEZİNİ NEDEN KURDUK?
Hammadde ve girdilerde, mürekkep, kalıp, merdane, baskı kimyasallarının yanı sıra baskı işlemlerinin yapıldığı kağıt ve karton ürünlerinde dışa bağımlılığın söz konusu olduğu piyasada, üretim teknolojisinde de dışa bağımlılık, kayıt dışı üretim ve küçük ölçek ağırlıklı yapı, teknoloji faaliyetlerinde yeterli katma değerli ürün geliştirilememesi ve iç pazarın maliyet-fiyat odaklı talep yapısının katma değerli ürün geliştirmeyi sınırladığı bilincinden hareket eden Ankutsan’ın, yabancı ortaklı hammadde üreticisi olan rakiplerin haksız rekabetine karşın devlet destekli AR-GE merkezi kurma kararı aldığını ve gerekli denetimlerden geçerek bu belgeyi almaya hak kazandığını ifade eden Rüstem Kesgi, bu merkezde neler yapılacağı konusunda şunları söyledi:
“AR-GE ekibimiz 21 kişiden oluşmaktadır. Bunların 2’si destek 3’ü teknik 16’sı ise araştırmacıdır.Ankutsan AR-GE Merkezi’nin hedefleri arasında katma değeri yüksek innovatif ürünler geliştirerek ülke ekonomisine katkıda bulunmak yer almaktadır. Üniversite sanayi işbirliği ile bilgilerin ticarileştirilerek geliştirilmesini sağlayacak olan AR-GE Merkezi’nde ayrıca, Yüksek lisans ve doktoralı personel sayısı artırılacak ve eğitim teşvik edilecek, teknolojik gelişmeler daha yakından izlenecek ve bu alanda yapılan etkinlik ve faaliyetlere katılım sağlanacak. Ankutsan, AR-E ile geliştirdiği ürünleri patent ile koruma altına alarak firmanın rekabet gücünü artırmış olacaktır. 15 yıldır sürekli AR-GE çalışmaları yapan Ankutsan’a AR-GE merkezi, yaratıcı çalışma ve bilginin yeni uygulamalar yaratmak için kullanılması mantığını katacaktır. Ankutsan’ın AR-GE için hedefi de ciro içinde şu an binde 5 olan payını yüzde 2-3’lere çıkarmaktır. Amacımız, rekabet gücümüzü artırmak ve geleceğe sağlam adımlar ile ilerlemektir.”