Analistlere göre ‘ayı piyasası’ resmen başladı

0
29

Ned Davis Research’ten analist Ed Clissold’a göre, ayı piyasası resmen başladı.
Analiste göre, bu tablo resesyondan bağımsız olarak tipik bir ayı piyasası ve hisselerde de yüzde 20 civarı bir düşüşe hazırlıklı olmak gerekiyor.
Piyasalarda genel karamsarlığın varlık değerlerinde yüzde 20 ya da üzeri bir gerilemeye yol açması halinde bu durum ayı piyasası olarak tanımlanıyor.
ABD’de faiz oranlarındaki artış, ABD-Çin ticaret gerilimi ve ekonomide ve kârda görülen düşüş piyasalar üzerinde olumsuz bir etki yaratıyor.
ABD’de S&P 500 Endeksi Cuma günü 2,633.08 puandan kapandı. Bu oran borsanın ulaştığı en yüksek değerin yüzde 10 altında ve haftayı da yüzde 4,6’lık bir düşüşle kapatmış oluyor.
Clissold, resesyondan bağımsız ortalama bir ayı piyasasının yaklaşık yedi ay sürdüğünü belirtiyor. Analist, mevcut karamsarlığa rağmen borsalarda 2019 yılının ikinci yarısında toparlanma olacağı ve rallinin yeniden başlayacağı görüşünde.
 
Asya borsalarından da kötü haber
Öte yandan, Çin-ABD ticaret gerilimiyle sarsılan Asya borsalarından da olumsuz sinyaller geliyor. Japon Nikkei endeksi bugünkü seansta yüzde 2,1’lik bir kayıpla kapandı.
Çin’in kasım ayındaki ihracat rakamlarının düşük gelmesiyle Asya’daki varlık değerlerinde de bugün düşüş gözlendi. Küresel talebin gerilemesiyle Çin’in ihracatı kasım ayında yıllık bazda yüzde 5,4’lük bir artışla 227,6 milyar dolar olarak gerçekleşti. Oysa bir önceki ayda bu artış yüzde 12,6 olmuştu. Çin’in ithalatı ise aynı dönemde yüzde 3 artışla 182,7 milyar dolar oldu. Ekim ayındaki yüzde 20,3’lük artışla kıyaslandığında bu oran çok sert bir düşüşe işaret ediyor.
İhracat ve ithalattaki bu rakamlar dünyanın ikinci büyük ekonomisindeki yavaşlamanın derinleştiğinin göstergesi. Öte yandan, Çin elektronik devi Huawei’nin CFO’su Meng Wanzhou’nun İran yaptırımlarını ihlal ettiği gerekçesiyle Washington’un talebiyle Kanada’da göz altına alınması da, karamsarlığı daha da artırdı.