Analistler yarın sandık başına gidecek Yunanistan için koalisyon öngörüyor

    0
    19

    Ekonomik krizle boğuşan Yunanistan’da erken seçim ve referandumun arkasından yarın üçüncü kez sandık başına gidilecek. 

    Yunanistan’da,  ülkeye sunulan kurtarma anlaşmalarını reddederek farklı bir ekonomi politikası vaadiyle iktidara gelen Aleksis Çipras başkanlığındaki SYRIZA’nın kreditörlerle yeni bir anlaşma imzalaması parti içinde bölünmelere neden olurken, SYRIZA-ANEL Hükümeti’nin de sonunu getirmişti.

    Çipras, geçen ay SYRIZA’nın kendi içerisindeki bölünmeler nedeniyle daha fazla iktidarda kalamayacağını belirterek,  Avrupalı kurumlarla nihai anlaşmanın ardından en kısa zamanda erken seçime gideceğini açıklamıştı.
    Analistler, ülkede herhangi bir partinin tek başına iktidar olma ihtimalinin az olduğunu belirtiyor.
    Konuya ilişkin olarak AA muhabirinin sorularını yanıtlayan IHS Global Insight Kıdemli Ekonomisti Diego Iscaro, seçimlerde yarışın SYRIZA ve Yeni Demokrasi Partisi arasında geçeceğini ancak iki partinin de tek başına ikitdar olmak için yeterli çoğunluğu sağlama ihtimalinin az olduğunu belirtti.

    Yeni hükümetin “Kurtarma Paketi”ne zarar verecek herhangi bir eylemde bulunmayacağını ifade eden Iscaro, SYRIZA’nın koalisyon ortağı bulamaması durumunda erken seçimin tekrarlanabileceğini aktardı.
    Çipras’ın bu seçimlerden yenilenmiş bir şekilde çıkmayı amaçladığını anlatan Iscaro, SYRIZA ile Yeni Demokrasi Partisi arasındaki farkın da kapandığını söyledi.

    Iscaro, SYRIZA’nın oylarının yüzde 5 civarında azalabileceğini, Yeni Demokrasi Partisi’nin de yüzde 5 civarında oy artırabileceğini dile getirdi.

    Yarınki seçim sonucunun “Kurtarma Paketini” etkilemeyeceğini vurgulayan Iscaro, “Kurtarma Paketi” ne karşı çıkabilecek bir iktidarın olmayacağını kaydetti.

    Iscaro, Yunanistan’ın drahmiye dönmesinin de söz konusu olmadığını belirterek, Yunanistan’ın kreditörlerin sunduğu şartları yerine getirmeye devam edeceğini ifade etti.

    SYRIZA’nın yeterli çoğunluğu kazanamaması durumunda hükümet kurma konusunda problemler yaşanabileceğini aktaran Iscaro, SYRIZA’nın da şu anda uygun bir koalisyon ortağı bulma konusunda çalışmalar yaptığını dile getirdi.
     “Kurtarma Paketi”ni kabul etmesine rağmen Çipras’ın popülaritesini korumayı başardığını belirten Iscaro, Çipras’ın önceki kurtarma paketindeki şartların hafifletilmesi için elinden geleni yaptığının altını çizdi. 

    “SYRIZA’nın hükümeti kuramama riski var”
    IHS Global Insight Ekonomi ve Politika Uzmanı Brian Lawson ise SYRIZA’nın en çok oyu alması durumunda bir başka meselesinin de uygun koalisyon ortağı bulmak olacağını aktardı ve hükümeti kuramama riskinin olduğunun altını çizdi.

    Hangi hükümet gelirse gelsin, iyimser olduğunu dile getiren Lawson, Yunanistan’ın seçimlerden sonra  “Kurtarma Paketi”ne karşı uyumlu bir şekilde hareket edeceğini söyledi.