Anadolu Grubu’ndan yaratıcı İK politikaları

0
136

Anadolu Grubu Türkiye’nin güçlü gruplarından… Bünyesinde 49 bine yakın çalışan istihdam eden grup, her yıl çok sayıda yeni mezunu da kadrosuna dahil ediyor. Grubun çalışanlarının yüzde 34’ünü Y kuşağı oluşturuyor. Bünyesinde yer alan Anadolu Efes, Coca-Cola İçecek, Adel Kalemcilik gibi şirketlerle çalışanlarına hem yurtiçinde hem yurtdışında kariyer fırsatları sunan grup, çalışanlarının kişisel ve profesyonel gelişimlerini de çeşitli eğitim ve programlarla destekliyor.

Anadolu Grubu genel merkezinde yer alan ve şirketlerin iç iletişiminde önemli rol oynayan dijital ekranlar ise çalışanlar için büyük yeniliklerden. Ofisin içinde bulunan, hem misafirlere hem de çalışanlara hitap eden masaüstü dokunmatik ekranlarda, grup şirketlerinin tanıtım videolarını izleyebiliyorsunuz ve sosyal ağlarda aktif olan tüm şirketlerin sayfalarını aynı ekran üzerinde görüp, aralarında geçiş yapabiliyorsunuz. Asansör alanındaki dokunmatik ekranlar ise, grup tanıtımı ve iç iletişim için kullanılıyor. Yeni ürünlerin lansmanları, basında Anadolu Grubu, tamamlanan proje ve reklamlar, buradan diğer çalışanlara ve misafirlere duyuruluyor.

Anadolu Grubu İnsan Kaynakları Başkanı Osman Alptürer, İK stratejisindeki en önemli ilkelerinin adaletli olmak üzerine kurgulandığının altını çiziyor ve şirketlerin ancak kendini geliştiren çalışanlarla büyüyeceğine inandıklarını söylüyor. Alptürer, İK’daki yeni uygulamaları ve hedeflerini Fortune’a anlattı.
 
Yetenekleri keşfetmek ve çekmek konusunda nasıl bir yaklaşıma sahipsiniz? Web siteniz iş başvurularında en fazla tercih edilen alanlardan biri.
Web sitemizle son dönemde dört ödül aldık. Ciddi bir alt yapı süreci geçirdik. Siteyi ziyaret edenlerin çoğunluğu Y jenerasyonu. Y jenerasyonu sosyal mecrada oldukça etkin. Sitede bu konuda stratejiler geliştiriyoruz. Yeni neslin yüze 47’si kendi şirketini kurmak istiyor. Sosyal yardım derneklerinde çalışmak istiyor. Özel sektör şirketlerinde yeni nesli çekebilecek ofis dizaynından çalışma saatlerine kadar her şeye dikkat etmek gerekiyor.

Grup olarak, genç yetenekleri çekmek için değişik platformlarda yer alıyoruz. Üniversite işbirlikleri, kariyer siteleri ve sosyal medya kanalları hedef kitlemize grubumuzu daha iyi anlatmak için sıkça kullandığımız mecralar arasında yer alıyor. Bu eforların en önemlilerinden olan UÇARI Vaka yarışmasını dokuz yıldır İstanbul Teknik Üniversitesi işbirliği ile düzenleyerek, Türkiye genelinde yüzlerce genç yeteneğe ulaşıyoruz. UÇARI ve benzer projelere olan yatırımımızı önümüzdeki yıllarda artırarak devam ettirmeyi planlıyoruz.

Grubumuz çalışanlarının kuruma bağlılığını artırmak için farklı noktaları hedefleyen projeler geliştiriyoruz. Yeteneklerimiz için performans değerlendirmeleri sonucu doğru zamanda ve doğru kariyer planlamaları oluşturmak önem verdiğimiz noktaların başında geliyor. Bu hedefimizi gerçekleştirmemizi sağlayan yetenek yönetimi sistemlerimizin yanında; kişisel ve mesleki gelişim programlarıyla çalışanlarımızı kariyerleri boyunca desteklemeyi amaçlıyoruz. Grup genelinde yürüttüğümüz Yenilikçilik Projesi, her şirketin bireysel olarak yürüttüğü projeler, kalite çemberi gibi uygulamalarla çalışanlara gerek işlerini gerek iş yaşamlarını geliştirme fırsatları veriyor, ödüllendiriyoruz. 
 
Anadolu Grubu’nda çalışmak isteyenlerin elde edecekleri kazançlar neler?
Holding bünyesinde bugün yüzde 50 yurtdışı, yüzde 50 yurtiçi olmak üzere yaklaşık 38 milletten insan çalışıyor. Çalışanlarımıza çeşitli fırsatlar sağlıyoruz. Kariyer süreçlerinde yardımcı oluyoruz. Yeni jenerasyona göre İK politikalarımızı şekillendiriyoruz. Holding bünyesinde yüzde 22 gibi bir kitle, alt pozisyonlardan üst pozisyonlara geçti. İçeriden terfi ile atama oranlarımız yüzde 70’lerde. Eğitim olanakları ve fırsatlara odaklıyız. Etik değerlerle sistemimizi bir bütün içinde yönetiyoruz.
 
Çeşitlilik konusunda nasıl bir yaklaşımınız var?
Çeşitlilik konusunda ise son birkaç senedir hükümetin, Dünya Bankası ve Avrupa Birliği’nin desteklediği projelere imza attık. Yönetmeliklerimizde ve uygulamalarımızda ayrımcılık yaratmıyoruz. Dil, din, ırk gözetmiyoruz. Altı kadın genel müdürümüz var. Kadın yönetici sayısı en fazla olan gruplardan biriyiz.
 
AG Akademi ile neleri hayata geçirdiniz?
Anadolu Grubu 65 yıldır çalışmalarını, en önemli değerlerimizden ortak aklın gücüne olan inançla sürdürüyor. Grubumuzun tüm çalışanlarının faydalanabileceği online platform AG Akademi’yi kurma fikri, yine ortak akılla ortaya çıkan bir proje oldu. Online eğitim programlarının sınıf eğitimleriyle karşılaştırıldığında, yüzde 30 oranında daha etkili olduğu bilimsel çalışmalarla ortaya koyulmuş durumda. Ayrıca, 19 ülkede faaliyet gösteren grubumuzun tüm çalışanlarını, aynı ortak mesaj altında birleştirmesi ve kurum değerlerimiz dikkate alınarak eğitim içeriklerini paylaşabilmemiz için en etkin yol, kuşkusuz online platform olacaktı. Bu amaçla, geniş bir coğrafyada faaliyet gösteren tüm çalışanlarımızı aynı platform üzerinde buluşturma ve her birinin aynı kalitede eğitimleri almasını sağlama şansına sahibiz.

AG Akademi’yi çalışanlarımızın ihtiyaçlarına göre tasarladık. Çalışanlarımız isterlerse sınıf eğitimlerine kayıt olabilir ya da dijital kütüphanede okuyabilir ve isterlerse sadece iki dakikada kendilerine çok şey anlatacak olan video koleksiyonlarını izleyebilirler. Akademi’de 970’den fazla eğitim etkinliği bulunuyor. 2015 yılında yurtiçi ve yurtdışında toplam 8 bin çalışanımıza online eğitim vereceğiz. AG Akademi ile 2015 yılında yüzde 35 oranında zaman kazanmış olacağız. AG Akademi ile kişi başı yılda beş kilogram kağıt tasarrufu yapmayı planlıyoruz. 2015 yılı için 8 bin çalışanımızın eğitim almasıyla 40 ton kağıt tasarrufu sağlayacağız. AG Akademi ile uzun vadede dijitalleşmeyi Anadolu Grubu çalışanlarının günlük yaşamlarının bir parçası haline getirmeyi hedefliyoruz.
 
Liderlik gelişimi konusunda neler yapıyorsunuz?
Leader’s Touch liderlik gelişim programını hazırladık. Programı oluştururken, Anadolu Grubu’nun liderlerine, “Gelecekte Anadolu Grubu lideri nasıl olmalı?” sorusunu sorduk ve onlardan aldığımız geri bildirimlerle ideal lider profilimizi şekillendirdik. Bu araştırmamıza göre, Anadolu Grubu’nun ideal liderinin sahip olması gereken özellikler şunlar oldu: İlham veren vizyon yaratmalı ve bu vizyonu paylaşmalı, zorluklar ve belirsizlik karşısında dayanıklı ve mücadeleci olmalı, yaptığı işi sorgulamalı ve yenilikçi düşünmeyi desteklemeli, uzun vadeli hedeflerle çalışmalı ve karar almalı. Programın ilk çalışması için, Anadolu Grubu üst yönetimine iki günlük çeşitli seminer ve atölye çalışmalarından oluşan içerik hazırladık. Konusunun önde gelen isimlerini davet ettik. Robin Sharma gibi önemli stratejistlerle bir araya geldik. Ayrıca, liderlik özellik ve becerilerini geliştirmede uzmanlaşan Boston merkezli Linkage’ın Kurucu ve CEO’su Phil Harkins ile İngiliz A&DC Kurucu ve CEO’su Nigel Povah, atölye çalışmaları gerçekleştirdi. Leader’s Touch programı, Anadolu Grubu şirketlerinde üç farklı yönetim kademesi için tasarlandı. Grup genelindeki tüm yönetim kademelerini kapsayan, ilgili kademelerdeki yöneticilerimizin liderlik becerilerini geliştirmeyi hedefleyen uzun soluklu bir program olduğundan programın kalite ve içerik zenginliğini koruyacak şekilde dört-beş yıl içinde tüm yöneticilerimizin bu süreci tamamlamasını planlıyoruz.