Amway: Girişimciliğe ilgi yoğun

0
89

Doğrudan satış şirketi Amway tarafından gerçekleştirilen 2015-AGER-Amway Global Girişimcilik Raporu, aralarında Türkiye’nin de yer aldığı 44 ülkede girişimciliği masaya yatırdı. Araştırmaya göre Türkiye, girişimciliği olumlu değerlendirme açısından araştırmada yer alan 38 ülke arasında 25’inci sırada yer alıyor. Amway’in araştırmasında bu sene ilk defa hazırlanan AESI- “Amway Girişimcilik Ruhu İndeksi” sonuçları ise, ülkelerin girişimcilik ruhunu ortaya koyuyor. Arzu etme, uygulama ve sosyal baskıya karşı kararlılıktan oluşan üç boyutta, girişimcilik ruhu ölçümleniyor.

Araştırmanın Türkiye ayağındaki çalışmaları Boğaziçi Üniversitesi gerçekleştirdi. Prof. Dr. Ayşegül Toker, Amway Global Girişimcilik 2015 Araştırması’na göre girişimciliğe karşı olumlu tutumun Türkiye açısından önemini eğitimin girişimcilik kavramı üzerindeki etkisiyle açıklıyor ve “Araştırmada dünya ortalaması 51 puan. Bu ortalama, arzu etme, uygulama ve sosyal baskıya karşı kararlılık olan üç davranışın ortalaması şeklinde hesaplanıyor. Türkiye’nin AESI puanı ise 62. Türkiye, uluslararası ortalamanın üzerinde” diyor. Türkiye’de yüzde 68 gibi bir oranda, girişimciliğe karşı olumlu duruş sergileniyor.

ERKEKLER YETENEKLERİNE GÜVENİYOR
Amway Avrupa Dış İlişkiler Kıdemli Bölge Müdürü Candan Çorbacıoğlu, Türkiye’de araştırmaya cevap verenlerin yüzde 66’sının girişimci olmayı arzu ettiğini söylüyor ve şöyle devam ediyor: “Araştırmaya katılanların yüzde 55’i kendilerini bir iş kurmak için gerekli yeteneklere sahip olarak görüyor. Erkekler AESI puanında 66’ya ulaşırken, kadınlarda bu puan 56. Erkekler, yüzde 60 oranı ile bir iş kurmak için yeteneklerine daha fazla güvenirken, kadınlarda bu oran yüzde 49. Erkekler sosyal baskıya karşı daha kararlı.”

Tüm dünyada olduğu gibi, Türkiye’de de girişimciliğe en yatkın gruplar, üniversite mezunları ve 35 yaş altı kitle. Üniversite mezunları arasında girişimciliğe olumlu bakanların oranı yüzde 72. Bu oran 35 yaş altında ise yüzde 63. Raporda global olarak, girişimcilerin en önemli özellikleri meraklı, iyimser ve sorumluluk sahibi olmaları şeklinde öne çıkıyor. Araştırmaya göre girişimciler, “Bir şeyler öğrenmekten hoşlanıyor (yüzde 84); Hayattan zevk almak istiyor (yüzde 78). Türkiye’de insanlarda kendi işini kurmak için en cazip neden “bağımsızlık.” İkinci sırada “gelir olanaklarının artması” gelirken; üçüncü sıraya “kişisel tatmin” faktörü yerleşiyor.
 
KADIN GİRİŞİMCİ SAYISI ARTIYOR
Amway’in Girişimcilik Araştırması’nın Türkiye açısından önemi büyük. Türkler bir iş kurmayı kendileri için arzu edilen bir kariyer fırsatı olarak düşünseler bile kendi işlerini kurma konusunda temkinli davranıyor veya bunu gerçekleştirmek istemiyorlar. Bu konudaki önyargıları kırdıklarını söyleyen Çorbacıoğlu, dünyada yaklaşık 3 milyon serbest girişimcisiyle, 2014 yılı sonu itibariyle yaklaşık 11 milyar doları aşan ciro gerçekleştiren Amway’in Türkiye’ye bakış açısının çok önemli olduğunu söylüyor. Çorbacıoğlu, Amway Türkiye’nin son sekiz senedir sergilediği istikrarlı büyüme grafiği nedeniyle Amway’in Avrupa’daki 29 şirketi arasında en önemli odak pazarlardan biri olduğuna değiniyor ve şöyle devam ediyor: “Amway Türkiye’nin serbest girişimci sayısı 2014’te 270 bin idi. Bu rakamın 2015 sonunda 330 bini aşmasını bekliyoruz. Satış rakamlarını 2015 için 190 milyon TL olarak öngördük. 2016 satış beklentimiz 205 milyon TL. Amway girişimciliği teşvik eden bir organizasyon. Bugün en küçük bir işi bile kurarken yatırım yapıyorsunuz ve risk alıyorsunuz. Amway’de ise arkanızda dünyanın en büyük doğrudan satış şirketinin desteği var. Serbest girişimcilere her türlü desteği sunuyoruz. Özellikle Türkiye’de kadınlar için girişimcilik konusunda ciddi fırsatlar yaratıyoruz.”