Altının gram fiyatı yüzde 1 düştü

0
42

Yurt içinde dolar/TL’nin hızlı gerilemesine paralel, güne yaklaşık yüzde 1 düşüşle başlayan altının gram fiyatı 110 liranın altını gördü.

Altının gram fiyatı dün altının ons fiyatındaki yükselişle 111,91 liraya kadar çıktıktan sonra, ABD’de açıklanan verilerin beklentilerin altında kalmasının ardından düşüşe geçerek günü 111 liranın hemen altında tamamlamıştı. 
Bugün altının ons fiyatındaki yükseliş eğilimine karşın, artan küresel risk iştahının gelişen ülke varlıklarına talebi artırmasının etkisiyle yurt içinde güne düşüşle başlayan altının gram fiyatı, yüzde 1’in üzerinde değer kaybederek 109,54 liraya kadar geriledi.

Dolar/TL’nin 2,88’in altına inerek son iki ayın en düşük seviyesini görmesinin etkisiyle 110 liranın altını gören altının gram fiyatı, şu dakikalarda Kapalıçarşı’da 110 liradan satılıyor.

Altının onsu, Fed’in faiz artırımını 2016’ya öteleyeceği beklentilerinin dolara talebi düşürmesi ile dün, yaklaşık 4 ayın en yüksek seviyesi olan 1.189,90 dolara kadar çıktıktan sonra bugün 1.185 dolar seviyelerinde dengelendi.
Analistler, ABD’de faiz artışının erteleneceğine dair beklentiler ve Çin’den daha fazla parasal destek sağlanacağı umudunun küresel piyasalarda altın fiyatını desteklediğini belirtiyor. Altının ons fiyatının 1.180 doların üzerinde kalması durumunda 1.200 dolar seviyesinin test edilebileceğini vurgulayan analistler, gram altının yönünde ise dolar/TL’nin daha güçlü belirleyici olacağını kaydediyor.

Dolar/TL’nin 2,9220’nin altında kalması durumunda düşüş eğilimini sürdürebileceğini aktaran analistler, altının gram fiyatında buna bağlı olarak 108 lira seviyelerinin gündeme gelebileceğini öngörüyor. İstanbul Kapalıçarşı’da şu dakikalarda çeyrek altın 180 lira, Cumhuriyet altını 735 liradan satılıyor.