Altın piyasasında ilginç şeyler oluyor

0
110

Dünyada altın fiyatları hemen hemen geçen yılı kapadıkları değerde duruyorlar. O zamandan beri bazı ilginç gelişmeler oldu aslında. Özellikle Çin, Hindistan ve Rusya’nın geçen ay önemli alıcılar olduklarını belirtmekte yarar var.

Business Insider’da yer alan habere göre, İngiltere İsviçre’ye ham altın gönderdi; altın burada işlendikten sonra Çin ve Hindistan’a sevk edildi. Rusya para rezervleri azalmasına rağmen altın biriktirmeye devam ediyor.

İsviçre verilerine göre, Çin’e olan altın sevkiyatı şubattan marta hemen hemen ikiye katlanıp 46.4 tona çıktı.

İsviçre’nin Hindistan’a altın ihracatı ise son dört ayın en yüksek değeri olan 72,5 tona ulaştı. Öte yandan, İsviçre’nin Hong Kong’a altın ihracatı ise mart ayında yaklaşık dörtte bir oranında azalıp 30 tona geriledi.

İsviçre’nin altın ihracatı mart ayından toplamda yüzde 65 oranında artıp 223.3 tona çıktı. Bu, en azından son iki yılın en yüksek değeri. Öte yandan, ithalat da yüzde 51 oranında artarak 281.6 tona ulaştı. İngiltere’den ithalat ise altı kat bir artışla 97.2 tona yükseldi.

Dolardan yeni rekor: 2.7388

Rusya mart ayında 31.1 ton altın satın aldı. Bu da Rusya’nın yakın zamanda satın aldığı miktarın yaklaşık üç katı. Bununla birlikte, altın alımı ocak ve şubatta yavaşladı. Mart ayındaki satın almalar, Rusya’nın altın alımı belli bir planlı program dahilindeymiş gibi bir tür “arayı kapatma” telaşı olarak yorumlandı.

Rusya’nın altın birikimi 2009 yılının ortalarından beri iki katın üzerine çıkarken, 2005 yılından bu yana da üçe katlanmış oldu. Rusya’nın elindeki altınlar 1.200 tona ulaşmış bulunuyor. Bu miktarla da ABD (8.100 ton), Almanya (3.400 ton), İtalya (2.500 ton) ve Fransa’nın (2.400 ton) ardından dünyada en çok altına sahip olan beşinci ülke.

Altın Rusya’nın rezervlerinin yaklaşık yüzde 15’ini oluşturuyor. Belli başlı sanayileşmiş ülkeler ticaret ve sermaye akışlarına kıyasla, görece daha düşük rezervlere sahipler. Ancak altın rezervleri büyük. Resmi altın rezervleri ABD rezervlerinin yaklaşık dörtte üçü. Almanya’nın sahip olduğu altınlar toplam rezervinin yaklaşık yüzde 69’u. İtalya ve Fransa’nın rezervleri Almanya’nınkinden biraz daha düşük. Çin’in elindeki altınlar rezervlerinin yaklaşık yüzde 1’i olabilir.

6 grafikte doların seyri ne olacak?

Rusya’nın elindeki altınlar Çin’inkinden 100 ton daha fazla gözüküyor ancak Çin’in elinde resmi olarak bildirdiğinden daha fazla altın olabileceğine dair şüpheler var.  Nitekim Çin Merkez Bankası 2009 yılından beri rezervleriyle ilgili olarak resmi bir açıklama yapmış değil.

Hindistan ise yaklaşık 558 ton altına sahip. Bu da toplam rezervinin yaklaşık yüzde 7’si. Hindistan’ın altın ithalatı ticaret açığının yaklaşık üçte birine denk düşüyor.

IMF’nin verileri dünyada para birimi rezervinin 2014 yılı sonunda 11.6 trilyon dolar olduğunu ortaya koydu. Altın piyasası kâğıt para rezervinin bile önemli bir bölümüne denk düşmeyecek kadar küçük. Birkaç yıl önce, Çin Merkez Bankası’ndan üst düzey bir yetkili Çin’in, altın piyasasının çapı nedeniyle döviz rezervinin sadece yüzde 2’sini altına yatırıma yöneltebileceğini belirterek bu durumun bilincinde olduklarına işaret etmişti. Yalnızca rezervleri gerileyen Rusya’nın kâğıt paradan uzaklaşarak rezervini çeşitlendirmeye çalıştığı görülüyor. Bu da ekonomik olmaktan çok siyasi bir gerekçeye dayanıyor.  Düşük faiz ortamında fırsat maliyeti de düşük oluyor. Ancak faiz oranları artışa geçerse bu tablo değişecek.