Altın 2 ayın zirvesinde

0
21

Altının gram fiyatı, küresel risk iştahının azalması ve dolar kurundaki yükselişin etkisi ile kazançlarını genişleterek 2 ayın zirvesini gördü.

Ortadoğu’da yaşanan Suudi Arabistan ile İran gerginliğinin etkisiyle yeni yıla hızlı bir başlangıç yapan altının gram fiyatı, dünkü kapanışa göre yüzde 1’in üzerinde prim yaparak 103,90 liraya çıktı. 

Önceki gün Suudi Arabistan, İran ile diplomatik ilişkilerini durdurduklarını ilan etti. Ayrıca Çin’den gelen ve beklentilerin altında kalan PMI verisi ülkedeki yavaşlamanın sanılandan daha derin olabileceği algısını tekrar gündeme taşıdı. Bu gelişmeler ile küresel piyasalarda risk algısı artarken, altının onsu 1.080 dolara yükseldi, dolar/TL ise 3 haftanın en yüksek seviyesi olan 2,9920’yi gördü.

Altının onsu, şu dakikalarda 1.077 dolar seviyelerinde dengelenirken, altının gram fiyatı ise 103,50 lira seviyelerinde dengelenmeye çalışıyor. Analistler, öğleden sonra ABD’de açıklanacak aralık ayı ISM New York verisinin, dolar kuru üzerinden altının gram fiyatında belirleyici olacağını ifade ediyor. Altının gram fiyatında 104 lira seviyesinin önemli direnç konumunda olduğunu aktaran analistler, olası düşüşlerde ise 101 lira seviyesinin destek konumuna gelebileceğini tahmin ediyor.

Kapalıçarşı’da şu dakikalarda çeyrek altın 172 liradan, Cumhuriyet altını ise 699 liradan satılıyor. 2015 yılının son işlem gününde çeyrek altın 165 liradan, Cumhuriyet altını 669 liradan işlem görmüştü.