​Almanya’da TÜFE arttı

0
35

Almanya’da Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) mayıs ayında nisan ayına göre yüzde 0,1, geçen yılın aynı ayına kıyasla yüzde 0,7 arttı.
 
Almanya Federal İstatistik Ofisi’nin (Destatis) açıkladığı nihai verilere göre, Almanya’da TÜFE mayısta aylık bazda yüzde 0,1 artış gösterirken, yıllık bazda yüzde 0,7 yükseldi.
 
Ülkede aylık ve yıllık bazda enflasyon verisi piyasa beklentilerinin paralelinde gerçekleşirken, enflasyon yıllık bazda dört ay üst üste artış gösterdi.
 
Almanya’da, Avrupa Birliği (AB) uyumlu TÜFE ise mayıs ayında aylık bazda yüzde 0,1 ve yıllık bazda  yüzde 0,7 artış kaydetti. Piyasalarda AB uyumlu TÜFE’nin aylık bazda yüzde 0,1, yıllık bazda ise yüzde 0,7 artması bekleniyordu.
 
Böylece, açıklanan nihai sonuçlar daha önce 1 Haziran’da açıklanan öncü sonuçları teyit etti.
 
Önceki aylarda olduğu gibi, mayıs ayında genel enflasyon üzerinde aşağı yönlü etki,  özellikle madeni yağ ürünlerindeki fiyat gelişmelerinden kaynaklandı. Yıllık bazdaki fiyat düşüşü ise kademeli olarak 2015 yılının başından bu yana yavaşladı.
 
Enerji fiyatları yıllık bazda yüzde 5 gerilerken, aylık bazda yüzde 1 arttı. Enerji fiyatları hariç tutulduğunda mayıs ayında enflasyon yüzde 1,3 olarak ölçüldü.
 
Almanya’da mayısta, nisan ayına kıyasla alkollü içecek ve tütün ürünlerinde artış olmazken, yıllık bazda yüzde 2,5 artış belirlendi.
 
Mayıs ayında gıda fiyatları önceki yılın aynı ayına oranla yüzde 1,4 artış göstererek, genel enflasyona yukarı yönlü bir etki yaptı. Ülkede, aylık bazda ele alındığında gıda fiyatlarında değişiklik olmadı. Meyve fiyatlarında yüzde 3’lük artış olurken, süt ürünleri ve yumurtada yüzde 1,5’lik azalış gerçekleşti.