Alman otomobil üreticileri Trump ile pazarlık yaptı

    0
    14

    ABD başkanı Trump Alman otomotiv üreticileri BMW, Daimler ve Volkswagen’in üst düzey yöneticileri ile Beyaz Saray’da ABD’de daha fazla işgücü yaratma ve ithal otomobillerdeki vergi oranını düşürme pazarlığı için görüştü.

    Toplantıya Volkswagen CEO’su Herbert Diess, Daimler CEO’su Dieter Zetsche ve BMW CFOSU Nicolas Peter katıldı. Beyaz Saray basın sözcüsü, yöneticilerin diğer görevlilerle toplantıları olacağı için Trump ile olan toplantıyı kısa ve özet bir toplantı olarak nitelendirdi. 

    ABD’deki Pazar payını beş yıl içinde ikiye katlamayı hedefleyen Volkswagen CEOsu Herbert Diess, Volkwagen’in Ocak veya Şubat ayında ABD de elektrikli araç üretimini de içeren yeni yatırımlar açıklayabileceğini ve ayrıca Ford fabrikalarında bulunan boş kapasiteleri VW araç üretiminde kullanabileceklerini açıkladı. 
    Normalde Trump’ın ajandasında olmayan toplantı, ABD’nin ithal otomobillere yüzde 25 vergi uygulama tehtidi ve ABD’li otomobil üreticisi General Motors’un Kuzey Amerika’daki beş fabrikasını kapatma ve 14.000 işçi çıkarma duyurusunun akabinde yapılması dikkat çekmekte. 

    BMW toplantıyı yapıcı olarak nitelendirerek, toplantıda net bir karar alınmadığını, ABDyi güç aktarım sistemleri için ikinci bir üs olarak gördüklerini, mevcut araç üretim tesislerindeki kapasiteyi artırmakla birlikte yaz aylarında Meksika’ya yeni bir tesis kuracaklarını bildirdi. 

    Daimler’in yatırım planını özetleyen Dieter Zetsche, lüks bir araç üreticisi olarak ABD’deki düşük adetlerden dolayı her bir aracı burada üretmenin mümkün olmadığını belirtti.