Ali Sabancı: Girişimciliğin reçetesi yok

0
84

Pegasus Havayolları Yönetim Kurulu Başkanı Ali Sabancı, girişimcinin her zaman yenilikçi olmasını istedi ve ‘ben oldum’ dememesi gerektiğini söyledi.
   
Ali Sabancı, Türkiye Odalar Borsalar Birliği (TOBB) Gaziantep Genç Girişimciler Kurulu tarafından Gaziantep Ticaret Odası’nda düzenlenen ‘Girişimci Havuzu Proje Yarışması’ final programına katıldı. Projeye katılan genç girişimcilere hitap eden Sabancı, girişimciliğin reçetesinin olmadığını söyledi. Bir girişimcinin hiçbir zaman başarıyı yakaladığını düşünmemesi gerektiğini anlatan Sabancı, şöyle konuştu:
   
‘Girişimciliğin kilosu belli değil. Reçetesi yok. Ben bugün sizlere ‘şunları yaparsanız girişimci olursunuz’ diyemem. Ben sizlere bazı ip uçları vermeye çalışacağım. Bir girişimci hiçbir zaman oldum dememeli. ‘Ben artık başardım’ diyorsa o girişimci değildir. Eşit doğmuyoruz ama eşit ölüyoruz. Doğduğumuzda hepimiz farklı maddi imkanlarla doğuyoruz. Bize düşen, ‘buradayken en iyi ne yapabiliriz’ bunu düşünmek. Girişimcilikte hiçbir zaman ‘ben oldum’ demek yetmiyor.’

KONUKOĞLU: KARAMSARLIĞA KAPILMAYIN
Etkinliğe katılan Sanko Holding Onursal Başkanı Abdulkadir Konukoğlu ise Türkiye’nin geleceğinden emin olduğunu ifade ederek gençlere karamsarlığa kapılmamaları tavsiyesinde bulundu. Konukoğlu şöyle dedi:
   
‘Bizi ayağımızdan ne kadar çekerlerse çeksinler, biz bu kuyudan çıkacağız Türkiye olarak. O çizmeler ellerinde kalacak. Biz sıyrılıp çıkacağız. Geçmişte hep şunu söylemişler  ‘Ne Türkiye’yi büyüteceksiniz, büyüdüğü zaman kırpacaksınız, çok da düşürmeyecek elinden tutup kaldıracaksınız.’ O yılları biz geçirdik Türkiye olarak. Artık biz yukarıya doğru çıkıyoruz. Türkiye’nin geleceğinden çok eminim. Bazı gençlerimiz karamsarlığa kapılabilir. Önünüz açık, Türkiye’nin önü açık.’  

‘GİRİŞİMCİLİĞİN YAŞI OLMAZ’
Gaziantep Ticaret Odası Başkanı Eyüp Bartık da, girişimciliğin yaşının olmadığına dikkat çekerek, ‘Gaziantep bir insan fabrikası. İnsanlar Gaziantep’e gıpta ile bakıyor. Sonra dönüp bakıyoruz neyi ünlü? İnsanı ünlü. Bu şehir girişimci insanlar üretiyor. Kimle konuşsanız bir fikri var. Girişimciliğin bence yaşı olmaz. Hayal etmenin yaşı olmaz. 18 yaşındaki insanların da hayalleri olur, 80 yaşındaki insanların da hayalleri olur’ dedi.
   
Konuşmaların ardından toplantıya katılanlar, 200 proje arasından ilk 6’ya giren genç girişimcilerin proje sunumlarını dinledi.