Albayrak: Türkiye’nin nükleerden vazgeçmesi düşünülemez

0
38

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, “Nükleer, dünyada halihazırda en önemli ve en güvenli enerji kaynaklarından bir tanesi. Bunun dünyadaki gelişmiş ve gelişmekte olan tüm ülkeler için vazgeçilmez bir enerji kaynağı olduğu kesinlikle göz ardı edilemez. Bu gerçekten hareketle de Türkiye’nin bu enerji yatırımından vazgeçmesi, faydalanmaması düşünülemez.” dedi. 

TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu, AK Parti Konya Milletvekili Ziya Altunyaldız başkanlığında, Elektrik Piyasası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’ni görüşmek üzere toplandı. 

Altunyaldız, toplantının açılışında yaptığı konuşmada, enerjinin ve enerji arz güvenliğinin önemine işaret ederek, uluslararası ilişkilerde enerji politikalarının belirleyici rol üstlendiğini belirtti. 

“Öngörülebilir gelecekte enerji sektöründeki büyümeyi sürdürmek zorundayız” diyen Altunyaldız, Türkiye’nin enerji kaynaklarını çeşitlendirmek ve etkin kullanmak için politikalar geliştirmesi gerektiğini bildirdi. 

Daha sonra söz alan Bakan Albayrak, komisyona teklif hakkında bilgi verdi.

Tüm dünyada enerji piyasalarının dinamik bir şekilde değişim geçirdiğini anlatan Albayrak, Türkiye’de de buna uygun düzenlemeler yapıldığını, Türkiye’deki elektrik piyasasındaki hızlı değişim gereği mevcut 6446 Sayılı Kanun’da da değişiklik yapma ihtiyacı doğduğunu kaydetti.

Albayrak, şöyle devam etti:

“Bu kapsamda hazırlanan teklif yatırım süreçlerinin hızlandırılması ve uygulamada yaşanan sorunların giderilmesini amaçlamaktadır. Söz konusu teklif, ağırlıklı olarak yerli ve yenilenebilir kaynakların elektrik üretimindeki payını artırmak için bu kaynakların piyasaya daha hızlı ve etkin girişini sağlayacak yeni yatırım modellerini öngörmektedir. Bu kapsamda yerli kömürden elektrik üretim yatırımları desteklenecek ve çok daha kısa sürede bu yatırımların gerçekleştirilmesi sağlanacaktır. Aynı zamanda yenilenebilir kaynaklardan elektrik üretimi ve bu tesislerde kullanılan teknolojilerin de yurt içinde üretilmesini sağlayacak yeni düzenlemeleri getiriyoruz. TBMM tarafından onaylanan 10. Kalkınma Planı’nda yer alan öncelikli dönüşüm programlarında 2018 itibariyle yerli kömürden elektrik üretim miktarının yaklaşık 57 milyar kilovatsaat olması hususu bakanlığımıza hedef olarak verilmiştir.”

Yenilenebilir enerji kaynaklarının ülkenin geleceği için çok önemli olduğunu ve hızla geliştirilmesi yönünde adım atılması gerektiğini belirten Bakan Albayrak, teklif ile yenilenebilir kapasitenin piyasa şartlarında daha etkin çalışması sağlanırken, yeni yapılacak tesisler için de yenilenebilir enerji kaynak alanları oluşturulduğunu aktardı.

“Yeni depolama tesisleri ülkemizin uluslararası pozisyonlarını güçlendirecek”
Konuşmasında, doğalgaz arz güvenliğinin önemine ve teklifte buna ilişkin düzenlemelere de değinen Albayrak, “Doğalgaz arz güvenliğinin sağlanmasına yönelik olarak ithalatçı şirketlerin yüzde 10 olan depolama yükümlülüğünü yüzde 20 seviyelerine yükseltmeyi amaçlamıştır. Özellikle kış aylarında şehir tüketiminin pik yaptığı dönemlerde doğalgazın elektrik üretiminde de kullanılıyor olması talebin karşılanmasını güçleştirmektedir. Yeni depolama tesisleri ülkemizin uluslararası boru hatlarının geçiş güzergahı ve transit ülke pozisyonlarını güçlendirecek, önemli bir katkı yapacaktır.” diye konuştu. 

Bakan Berat Albayrak, düzeleme ile birinci amaçlarının Türkiye’nin toplam kurulu güç kapasitesi içinde yerli ve yenilenebilir kaynakların hızlı bir şekilde devreye girmesi ve bunun yatırım ortamının rekabetçi koşulları içinde daha uygun maliyetle üretilmesiyle ithalat kalemleri noktasındaki maliyetin azaltılması olduğunu vurguladı.

Sadece kamu yatırımlarının değil, özel sektörün önünün açılmasına da çalıştıklarına işaret eden Albayrak, “Yenilenebilir teknolojilerde, yenilenebilir enerji kaynaklarının devreye alınması sürecinde, oluşturacağımız ihale modelinde sadece mal satan değil, satılan malın ülke içinde üretilmesinin önünü de açan bir düzenlemeyi hedefliyoruz.” değerlendirmesinde bulundu. 

-Türkiye’nin yerli kömür rezervini hızla devreye alması elzemdir” 
Türkiye’nin enerji ithal eden bir ülke olduğunu anımsatan Albayrak, şunları söyledi:

“Bu tasarıyla amaç, Türkiye’nin enerjide dışa bağımlılığıyla alakalı kaynaklarını daha hızlı ve etkin bir şekilde devreye almaya yönelik bir düzenleme. Bunun yerli kömür tarafı aynı şekliyle başka bir önem arz ediyor. Bugün Türkiye’nin yerli kömürden üretim kapasitesini çok ciddi ve anlamlı bir şekilde artırmak bizim öncelikli hedeflerimizden bir tanesi. Dünyanın yerli kömürden, kömüre dayalı elektrik enerjisi üretiminden çok daha yoğun bir motivasyonla her geçen gün yatırımlarını artırdığı bir iklimde ki bu tartışma hep süre geliyor; batı ülkeleri, batı ekonomileri, kömür, emisyon, çevre kirliliği falan. Bugün itibariyle dünyadaki bir çok gelişmiş ekonomi örneğin, Amerika, Almanya, Avrupa’daki bir çok ülke, Çin ve benzeri ülkeler bir çoğu elektrik üretimini portföyü içinde çok büyük oranda kömürden yapıyor. Türkiye’nin ciddi bir yerli kömür rezervini de hızla devreye alması her geçen gün daha elzem olmaktadır.”

“Enerjinizi, Ermenistan’daki santralı protesto etmek için harcayın”
Türkiye’nin enerjiyi göz ardı etme lüksü olmadığını belirten Bakan Albayrak, konuşmasında nükleer enerji konusuna ilişkin değerlendirmelerde de bulundu. 

Dengeli miktarda nükleer enerjinin genel enerji üretimi kapsamındaki önemine işaret eden Albayrak, şunları söyledi:

“Nükleer dünyada halihazırda en önemli ve en güvenli enerji kaynaklardan bir tanesi. Bunun dünyadaki gelişmiş ve gelişmekte olan tüm ülkeler için vazgeçilmez bir enerji kaynağı olduğu kesinlikle göz ardı edilemez. Bu gerçekten hareketle de Türkiye’nin bu enerji yatırımından vazgeçmesi, faydalanmaması düşünülemez. Çünkü bugün dünya çok net bir şekilde nükleer enerji kaynaklarına yatırıma son hızla devam ediyor.”

Bazı kesimlerin nükleer enerjiye karşı yaklaşımlar sergilediklerini ifade eden Bakan Albayrak, “Bunları tebessümle karşılıyorum. Onlara şunu tavsiye ediyorum, madem böyle iyi niyetli bir çevre kaygınız var, özellikle dünya için çok ciddi bir tehdit unsuru ortaya koyan sınırımıza 10, 20 kilometre uzaklıktaki Ermenistan’daki Metsamor Santralı var. Diyorum ki bu enerjinizi Ermenistan’daki santralı protesto etmek için harcarsanız, Türkiye’ye çok daha büyük hizmet verirsiniz. 40 küsür yıllık bir teknoloji, ciddi riskleri ve sıkıntıları beraberinde barındırıyor. Sadece Ermenistan için değil, bütün dünya coğrafyası için tehlikeli” diye konuştu.

Bakan Albayrak’ın konuşmasını tamamlamasının ardından söz alan muhalefet partisine mensup milletvekilleri, teklifin alt komisyona sevk edilerek, ayrıntılı şekilde ele alınması gerektiğini savundu.

MHP Denizli Milletvekili Emin Haluk Ayhan, TBMM Genel Kurulu’nun bugün geç saatlere kadar süren çalışmanın ardından, 2 Mayıs Pazartesi gününe kadar tatil edildiğini ifade ederek, İçtüzük gereği komisyon toplantılarının da yapılmaması gerektiğini kaydetti.

Ayhan, çalışmaları engellemek niyetinde olmadıklarını ancak komisyon toplantısının da illegal bir şekilde gerçekleştirilmesini doğru bulmadıklarını bildirdi. 

Komisyon Başkanı Altunyaldız ise Genel Kurul’un toplanmamasına rağmen, Meclis’in tatilde olmadığını belirterek, komisyon çalışmalarının yapılmasına bir engel bulunmadığını açıkladı. 

Teklif üzerinde görüşmeler devam ediyor.