Albayrak: Hedefimiz 5 yılda doğalgaz altyapısını iyileştirmek

0
26

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Türkiye’nin doğalgaz altyapısını iyileştirmek için çalışmalarının devam edeceğini belirterek, “Hedefimiz 2019-2020 sürecinde, önümüzdeki 5 yılda doğalgaz konusunda altyapı iyileştirilmesi. Bunun yanında uluslararası müzakereleri yürüttüğümüz alternatif pazarlar geliştirmek için müzakerelerimiz çok dinamik şekilde devam ediyor” dedi.

Albayrak, Başbakanlık Dolmabahçe Ofisi’ndeki Uluslararası Enerji Ajansı’nın Türkiye Raporu Lansmanı’nda, enerjinin gelecek 10 yılda birçok yeni gelişmeye açık olacağını söyledi.

“Yıl başından itibaren önemli adımlar atılacak”
Türkiye’nin özellikle doğalgaz konusunda önemli yatırımlara imza attığını vurgulayan Albayrak, “Doğalgaz depolamanın yanı sıra, yüzer LNG terminali diye de adlandırılan floating storage and regasification (FSRU) gemileri ve bölgesel yeni çeşitlendirilmiş boru hattı yatırımlarının, Türkiye’nin gaz piyasasının arz önünü daha da iyileştirme yönünde yılbaşından itibaren çok önemli adımlar atmak için düğmeye bastık.” diye konuştu.
Yıl başından itibaren doğalgaz depolama konusunda neticelerin görülmeye başlanacağını anlatan Albayrak, şöyle devam etti:

“Hedefimiz 2019-2020 sürecinde, önümüzdeki 5 yılda doğalgaz konusunda altyapı iyileştirilmesi. Bunun yanında uluslararası müzakereleri yürüttüğümüz alternatif pazarlar geliştirmek için müzakerelerimiz çok dinamik şekilde devam ediyor.

Özellikle elektrik üretim ve dağıtımı konusunda, mevcut kurulu güç tesisatları noktasında, iyileştirme, kamu ve özel noktasında önemli adımlar attık, atacağız. Tüm bu çerçevede enerjiyi ithal ettiğimiz bir ülkede her bir dolar, sent ve lira ne kadar kıymetli olduğu gerçeğinden hareketle bizim için büyük bir önem arz ediyor.”

Rüzgar ve güneşte önemli potansiyel
Türkiye’nin enerjide kurulu gücü çeşitlendirme hedefiyle yerli kaynakların yanı sıra yenilenebilir kaynaklara da yeni bir pencere açacağını dile getiren Albayrak, “Yenilenebilirin güneş ve rüzgar ayağıyla ilgili önemli adımlar atacağız. Yıl başından bugüne kadar çok yoğun bir mesai ortaya koyarak yıl sonu hedefimizi tutturmak için çok başarılı şekilde çalışmalar ortaya koyuldu. Ekim ayında hem güneş hem de yerli kömürle ilgili, takip eden aydan sonra da rüzgarla ilgili ilk adımları atacağız. Hakikaten Türkiye güneş ve rüzgarda çok önemli bir potansiyel ve kapasiteye sahip.” dedi.