Albayrak: Doğalgazda indirim için çalışıyoruz

0
31

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, doğalgaz fiyatlarında indirim için çalıştıklarını, ayrıca kömür yasası ile ilgili olarak da bir çalışma başlattıklarını söyledi.

Gazetecilerin Ankara temsilcileriyle dün biraraya gelen Albayrak, HaberTürk’te yer alan açıklamasında, “Fiyatların da düşmeye başlamasıyla BOTAŞ’ın bilançosu toparlanmaya başladı. İran tahkimi de yeni bir fırsat doğurdu. İyileştirme ve fiyatlarda indirim olabilir. En kısa sürede diyorum. Ama bunun için tarih vermiyorum. Vatandaşımıza en kısa sürede nasıl yansıtırız diye çalışıyoruz” dedi.

Kömür yasası çıkarılması için bir çalışmanın da gündemlerinde olduğunu belirten Albayrak, “Dünyadaki birçok ülkede, kömüre dayalı üretim yapan ülkelerde maden yasası değil, başlı başına kömür yasası var. Biz de çalışmayı başlattık. İlk fırsatta gündeme getireceğiz” diye konuştu.

Türkiye’nin kurulu kapasitesinin 73,000 MW’ın üzerinde olduğunu ve 10 yılda buna en az 50,000 MW daha eklenmesi gerektiğini söyleyen Albayrak, buna yönelik yasal ve yapısal düzenlemelerin geleceğini ifade etti.

Albayrak, “Yeni enerji yatırımlarının yapılmasıyla ilgili özelleştirmeler ve yatırımlar bağlamında projeler gelecek” dedi.

Albayrak, 21 elektrik dağıtım bölgesinde önümüzdeki beş yılda 18 milyar liralık yatırım yapılacağını söyledi.

Üçüncü nükleer santral için yer seçeneklerini de 10-15’e indirdiklerini belirten Albayrak, Sabah gazetesinde yer alan ifadelerinde, “Öncelikle iki santralin yolunu açarak çevresel, yasal olarak hızlı şekilde süreci tamamlamak istiyoruz. Çin seyahatimiz yeni nesil santralleri incelemek bakımından çok yararlı oldu. Japonlardan da reaktörle ilgili bazı taleplerimiz var. Bu yıl ortaklık sözleşmesini imzalayacağız” dedi.