Alacak sigortası şirketleri limit düşürmeye başladı

0
89
KONUYA yakın 4 kaynağın Reuters’a verdiği bilgiye göre limit düşürmeler son iki üç aydır yoğunlaşırken, şirketlerin yüzde 10-50 arasında değişen oranlarda limitlerinin düşürüldüğü, bazılarının ise sıfırlandığı belirtiliyor.
 
Birbirleriyle ticaret yapan şirketlerin vadeli satışlarını sigortalayan bir enstrüman niteliğindeki alacak sigortası, alıcı tarafın ödeme kabiliyeti ve limitini belirleyerek, satıcı tarafın riskinin minimize edilmesini sağlıyor.
 
Konuya yakın bir kaynak Ağustos ayında TL’de yaşanan sert değer kaybının ardından özellikle döviz borcu olan ve kısa vadeli borç yükü fazla olan çok sayıda şirketin ödemelerini yapamadığına dikkat çekerek, “Son 2-3 aydır şirketler bu sorunu yoğun yaşıyor. Alacak sigortası şirketleri de bu kapsamda sorunlu şirketlerde limitlerini düşürdüler” dedi.
 
Bir başka kaynak da “TL’deki dalgalanma sonrası, faizin artması ve döviz yükümlülüklerinin artması nedeniyle şirketler nezdinde daha kötü gelir tablosu ve bilançolar gelmeye başladı. Kısa dönem borçluluğu yüksek olan ve çoğu da döviz borcu olanlarda daha çok aksiyon alındı. Limitleri yüzde 10 ile yüzde 50 arasında düşürülen de var, sıfırlanan da var” diye konuştu.
 
Yüksek enflasyon ve cari açık gibi bozulan makro dengelerin yanı sıra ABD ile ilişkiler kaynaklı risklerin de etkisiyle dolar/TL Ağustos ayında 7.24 ile tarihi rekorunu kırmış ve bu seviye ile TL’nin dolar karşısındaki değer kaybı da yılbaşına göre yüzde 47.5 olmuştu. Kredi faizleri ise bu süreçte yüzde 40 seviyesini aşmıştı. Bu durum şirketlerin de finansmana erişimini ve nakit akışlarını zora soktu.
 
TCMB verilerine göre finansal kesim dışındaki firmaların döviz varlık ve yükümlülüklerine bakıldığında Eylül’de net döviz pozisyon açığı 210 milyar dolar seviyesinde bulunuyor.
 
Türkiye’de alacak sigortası alanında Coface, Euler Hermes ve Atradius gibi dünyanın üç önemli oyuncusu faaliyet gösteriyor. Euler Hermes’ten verilen bilgiye göre şirketin Türkiye’de verdiği güncel teminat 4.6 milyar euro seviyesinde. Coface’ın 2018 için Türkiye’de verdiği güncel teminat ise 4-4.5 milyar euro civarında.
 
Öte yandan Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak dün yaptığı açıklamada devlet destekli alacak sistemi ile özellikle KOBİ’lerin alacaklarının garanti altına alınacağı bir modeli 2019 başlarında devreye alacaklarını belirterek, “Kurulacak olan devlet destekli alacak sigortası havuzu, KOBİ’lerin alacaklarını tahsil edememesi durumunda alacakların önemli bir kısmı havuz tarafından karşılanacağı bir yapı… Sistemi 2019 başlarında devreye alacağız” dedi.