AKP-MHP İttifakı Meclis’ten geçti

0
111

AK Parti ve MHP’nin hazırladığı ve 26 maddeden oluşan seçim ittifak teklifi TBMM Genel Kurulu’nda kabul edildi.
Teklifin maddeleri üzerinde tek tek görüşmeler, dün akşam saatlerinde başladı ve sabaha kadar sürdü.
Düzenlemeyle partiler seçimlere ittifak yaparak katılabilecek, başka bir siyasi partiyi destekleme kararı alabilecek.
Yüzde 10’luk baraj korunacak. İttifak yapan siyasi partilerin aldıkları geçerli oyların toplamının yüzde 10’u geçmesi halinde, bu siyasi partilerin her biri barajı geçmiş olacak.
Milletvekili dağılımı ittifakın toplam oyu üzerinden yapılacak.
Hastalığı veya engeli sebebiyle yatağa bağımlı olan seçmenler için seyyar sandık kurulu oluşturulacak. Yetkili seçim kurulları tarafından gönderildiği hususunda şüphe bulunmayan oy pusulalarının, sadece sandık kurulunun ihmaliyle mühürlenmemesi, bu oy pusulalarını geçersiz saymayacak.
Aynı binada oturan seçmenler aile bütünlükleri korunarak başka sandıklarda oy kullanabilecek. Sandık Kurulu başkanları kamu görevlileri arasından belirlenecek. Cumhurbaşkanlığı ve Meclis seçimlerinde oy pusulaları aynı zarfa konulabilecek.
Sandık çevresinde bir sorun yaşandığında Sandık Kurulu Başkanı ve üyeleri dışında seçmenler de bizzat başvuru yaparak kolluk gücü çağırabilecek.
Sandıklar hakkında güvenlik gerekçesiyle birleştirilerek taşıma kararı verilebilecek. Mahalli idarelerde, muhtarlıklarda ve belediyelerde seçilme yaşı 18’e inecek.