‘Akkuyu ve Sinop’ta 16 milyar dolarlık iş hacmi olacak’

0
19

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Necati Yamaç, “Biz Akkuyu ve Sinop’ta Türk firmalarının en az 16 milyar dolarlık iş hacmine sahip olacağını düşünüyoruz” dedi.
 
Yamaç, Rusya Bilim ve Kültür Merkezi’nde düzenlenen “Türk ve Rus Kurumları İçin Yerli İnsan Kaynaklarının Yetiştirilmesi” konulu toplantıda, nükleer sanayinin Türkiye için yeni olduğunu söyledi.
 
Uluslararası alanda nükleer enerji ihalelerine giren Türk firmalarının olduğuna değinen Yamaç, “Yaptığımız araştırmalarda gördük ki dünyadaki nükleer santral projelerinde ihaleye giren yetişmiş kabiliyetli Türk firmaları var. Biz Akkuyu ve Sinop’ta Türk firmalarının en az 16 milyar dolarlık iş hacmine sahip olacağını düşünüyoruz. Nükleer sanayi nükleer güvenlik standartları bakımından çok sıkı düzenlenmiş bir alandır ve kalite standartlarına sahiptir. Bizim bu firmalarımız standartları karşılamış ve sertifikalandırılmış olması gerekiyor. İşte bu alanda Rus firmaları ile Türk firmalarının işbirliği yapmasını önemsiyoruz” diye konuştu.
 
Rusya ile işbirliğinin sadece nükleer santral işletmeciliği alanda değil diğer alanlarda da olmasının önemine değinen Yamaç, “Sanayilerimiz alanında özellikle nükleer sanayi alanındaki işbirliğini önemsiyoruz ve işbirliği imkanlarını tartışıyoruz. Nükleer santraller derken inşaat, işletme, bakım, montaj gibi alanlarda kabiliyetimizi artırmamız gerekiyor” dedi.
 
Nükleer santrallerin inşaat döneminde yaklaşık 10 bin kişinin çalıştığını bildiren Yamaç, “Akkuyu’nun inşaat döneminde yüzde 80’ine yakın yerli kaynaklarla karşılanacağını düşünüyoruz. Akkuyu’nun işletmesinde 3500 mühendis ve teknisyen yer alacak. Bunun en az 600 mühendisi hem operatör hem de yönetici olacak şekilde Türk olacaktır. Rusya’da nükleer enerji alanında 250 öğrenci eğitim görüyor, buna 80 öğrenci daha katılacak ve toplamda bu rakam 600 olacak” ifadelerini kullandı.
 
Akkuyu Nükleer Genel Müdürü Fuad Akhundov da nükleer enerji alanında Türk öğrencilerin Moskova’da eğitim gördüğünü hatırlatarak, bu öğrencilerin hayatını anlatan 45 dakikalık belgesel çekildiğini söyledi.