Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nin temeli atılıyor

0
50

Türkiye’nin ilk nükleer santrali olacak Mersin Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nin temeli, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin tarafından atılıyor.
 
Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde düzenlenecek törende Akkuyu Santralı’nın inşa edileceği Mersin’in Gülnar İlçesi’ne canlı bağlantı yapılacak. Temel atma töreninin Mersin ayağında ise Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Türkiye Atom Enerjisi Kurumu (TAEK), Rusya’nın kamu nükleer şirketi Rosatom ve Akkuyu Nükleer AŞ yetkilileri hazır bulunacak.
 
HAZIRLIK ÇALIŞMALARINDA NELER OLMUŞTU?
 

Santral ile ilgili ilk somut adım 12 Mayıs 2010’da atıldı. Rusya ile “Akkuyu Sahasında Nükleer Güç Santralının Tesisine ve İşletimine Dair İşbirliğine İlişkin Anlaşma” imzalanarak, aynı yıl Akkuyu Nükleer AŞ kuruldu.
 
Akkuyu sahasında toplam 4 bin 800 MW gücünde 4 ünite nükleer reaktör inşa edilecek olup, bin 200 megavatlık ilk ünitenin 2023 yılında işletmeye alınması hedefleniyor.
 
İlk olarak ise Akkuyu sahası, 1976 yılında lisanslanırken, yer raporu güncellenerek Aralık 2013’te onaylanmıştı. 20 milyar dolara mal olacak santralın maliyetinin tamamı Rusya Federasyonu’na bağlı devlet kurumları tarafından karşılanacak.
 
SANTRALİN ÖZELLİKLERİ
 
– Türkiye’de kurulacak nükleer santrallar, yaklaşık 70 yıllık süre içinde yaşanan tecrübeler, iyi örnekler ve ilerleyen teknoloji dikkate alınarak geliştirilmiş 3 (+) Nesil en son sistemler olacak.
 
– 7/24 saat meteorolojik koşullardan etkilenmeden elektrik üretimi gerçekleştirecek.
 
– İşletme maliyeti diğer santrallara göre düşük. Nükleer yakıtın maliyeti, toplam elektrik üretim maliyeti içinde yüzde 15’lik paya sahip. Yakıt fiyatlarında yaşanacak dalgalanmalar, elektrik üretim maliyetlerini etkilemeyecek.
 
– İşletme sırasında sera gazı salımı yapmazlar.
 
– Dünyada uranyum stokları ve rezerv fazlalığı mevcut. Bu rezervler farklı coğrafyalara yayılmış olduğu için petrol ve doğalgaz gibi bağımlılık riski yaratmıyor.
 
– Güney Kore, 35 yıl içinde nükleer santralları anahtar teslim yüzde 100 yerli olarak yapmaya başladı. Türkiye’nin de nihai olarak bu noktaya gelmesi hedefleniyor.
 
– Türk şirketler nükleer projelerde yer alıp tecrübe kazandıktan sonra dünyadaki diğer nükleer santral projelerinde tedarikçi olabilecek.
 
RUSYA DEVLET BAŞKANI PUTİN: ÇEVRE DOSTU OLACAK
Törende konuşan ve projenin çevre dostu olacağını dile getiren  Rusya Devlet Başkanı Putin şunları söyledi: “Bu proje son derece değerli ve önemlidir. Bu merasime sadece tanık olmuyor, Türkiye’nin nükleer iş sektörünü kuruyoruz. Yeni bir sektör oluşturuyoruz. Bu tamamen yeni bir dönem, yeni bir adım.  2023 senesinde  ilk enerji bloğunun devreye girmesini sağlamak istiyoruz. Rusya Federasyonu sektörde lider bir ülke. Ekonomik açıdan olumlu teknolojiler uygulanacak. Biz kendi sektörümüzde bu teknolojileri uyguluyoruz. Çevre dostu olacaktır.Bilim ve teknoloji potansiyelini de artıracak. Hem ucuz hem de temiz elektrik enerjisini sağlayacak.Özellikle Rus partnerler, aktif bir şekilde küçük ve orta ölçekli şirketleri teşvik etmek istiyor. 350’yi aşkın Türk şirketi potansiyel tedarikçi listesine dahil olmak istiyor.”
 
CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN: TARİHİ BİR ANA ŞAHİTLİK EDİYORUZ

‘Tarihi bir ana şahitlik ediyoruz’ diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan konuşmasında şunları dile getirdi: Rusya ile birçok stratejik projeyi de hayata geçiriyoruz. Türkiye olarak 2003-2017 yılları arasında ortalama 5.8 büyüdük. 2017 oranında yüzde 7.4 oranında büyüme başarısı sergiledik. Cumhuriyetimizin 100. yılı olan 2023’te dünyanın en büyük 10 ekonomisinden biri olmayı hedefliyoruz. Akkuyu tüm üniteleriyle devreye girdiğinde,  tek başına ülkemizin elektrik ihtiyacının yüzde 10’unu karşılayabilecektir.  Böylece, halen ağırlıklı olarak petrol, doğalgaz ve kömüre dayanan enerji  sepetimizi daha sağlıklı hale getirmiş  olacak. Rusya ile bölgesel meseleler hususundaki  işbirliğimizi her geçen gün daha da artırarak sürdürmekte kararlıyız.