Akıllı veri yönetimi dönemi

0
76

DİJİTAL DÖNÜŞÜM İLE BİRLİKTE veri hacmi ve çeşitliliği arttı. Dijitalleşme noktasında veriyi yönetmek ve faydaya dönüştürmek kurumların birinci önceliği haline geldi. Veri yönetimi teknolojileri sağlayıcısı Informatica’nın Türkiye’de temsilciliğini yapan Komtaş, 27 yıllık deneyimiyle kurumların dijital dönüşümüne katkıda bulunuyor. Komtaş Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Yüksel Çomak, veri yönetiminde yeni bir dönemece girdiklerini belirterek  akıllı  veri  yönetimi  döneminin başladığına işaret ediyor. Yüksel Çomak büyük veri, veri yönetimi ve analitik konularının dijital dönüşüm ile birlikte öne çıktığını vurguluyor.

Dijital dönüşümün işin çatısını, çerçevesini oluşturduğunu; çerçevenin içini dolduran, anlamlı hale getiren unsurun veri yönetimi olduğuna işaret ediyor. Dijital dönüşümün maliyetleri azaltabilmek, gelirleri artırmak ve değişen iş dünyasına uyum sağlamak şeklinde üç sacayağı olduğunu söyleyen Çomak, yapısal verinin yönetiminden çok “information management” dediğimiz verideki hareketi ve verinin dinamizmini de yönetmenin önemini vurguluyor. Çomak kurumların doğru ve sağlam bir veri stratejisinin olması gerektiğini savunuyor ve şöyle ifade ediyor: “Genel olarak gördüğüm yanlışlık; albenisi daha yüksek ve katma değeri daha iyi anlatılabildiği için analitik projeler daha hızlı üst yönetim tarafından satın alınıyor, altyapı daha sonradan geliyor. Veri yönetimi ‘information management’ bu işin altyapısıdır. Bu altyapı olmadan üzerine kurulacak sistemlerin etkin çalışabilme olanağı yok. Çünkü önce çatıyı yapıp daha sonra temeli atamazsınız.

Verinin hacminin, hızının, değerinin artması hem de farklı yapılarda olması sonucu kurumların yeni bir mimariye, veri odaklı bir altyapıyı kurgulamaya ihtiyacı var. Kurumlar doğru ve sağlam bir veri yönetimi altyapı mimarisi oluşturduğunda sonrasında çeviklik, güvenlik, mobilite, analitik gibi konuları kolaylıkla çözümleyebilir ve hayata geçirebilir. Biz de Komtaş olarak Informatica ile birlikte kurumlara bu vizyona sahip teknolojik çözümü sağlıyoruz.’’
 
DATA 3.0 GELİYOR
Yüksel Çomak, Data 3.0 ile birlikte yeni bir döneme, akıllı veri yönetimine adım attıklarına dikkat çekiyor ve şu açıklamayı yapıyor: “Veri yönetiminin ilk katmanında sadece veritabanındaki yapısal verileri yönetmektan bahsediyorduk. İkinci katmanda dijital taraftaki büyüyen ve yapısal olmayan veriyi de yapısal veri ile birlikte yönetmek söz konusu. Data 3.0 dediğimiz üçüncü katmanda ise verinin kendi kendini yönetmesi yani akıllı veri yönetimi gündeme geliyor. Kısacası bu yapı bizi yönlendirsin, öğrenen yapılar olsun, olası sorunlar konusunda bizi önceden uyarabilsin istiyoruz.’’
 
AKILLI VERİ PLATFORMU, DATA 3.0
Komtaş, “Data 3:0 Intelligent Data Platform’’ ana temasıyla, 3 Kasım 2016’da, Shangri-la Bosphorus İstanbul Otel’de gerçekleşecek bankacılık, sigortacılık, telekom ve perakende sektörlerinden veri yöneticilerinin katılacağı bir etkinlik düzenliyor. Etkinliğin ilk bölümünde; Informatica Güney Avrupa Bölgesi Başkan Yardımcısı Emilio Valdes ve Informatica EMEA Başkan Yardımcısı Greg Hanson, katılımcılara Data 3.0. ile verinin geldiği üçüncü aşamadan ve verinin dönüşüme olan yeni etkisini aktaracaklar. Etkinliğin ikinci bölümünde Büyük Veri Yönetimi, Veri Kalitesi, Dinamik Veri Maskeleme, Kalıcı Veri Maskeleme ve MDM: 360 Derece Tekil Müşteri Görünümü konularının ele alınacağı workshoplar olacak.