Akıllı ulaşımda yatırım dalgasını yakaladı

0
176

Ahu Büyükkuşoğlu Serter, Türkiye’nin başarılı girişimci iş kadınlarından biri. Babası ve amcasının 1968 yılında taşıt araçları ve ekipmanlarının imalat ve bakımını yapmak amacıyla kurduğu aile şirketi Farplas’ı büyütürken, diğer yandan kurduğu Arya Kadın Yatırım Platformu aracılığıyla da girişimci kadınların işlerini geliştirmesine yardımcı oluyor. Ayrıca, Galata Business Angels’ın yatırımcıları arasında yer alıyor. Bütün bunların yanı sıra sanatla da iç içe. Serter, Türkiye’nin ilk sanat otel markası ve sanat yönetim şirketi olan Casa Dell’Arte’nin de kurucusu. Serter’in bugünlerdeki gündemini ise akıllı ulaşım sistemleri konusundaki gelişmeler oluşturuyor. F+ Ventures şirketinin yatırımlarıyla sadece Türkiye’de değil dünyada da bu alanda akla gelen ilk marka olmayı hedefliyor.

Serter, 1996 yılında üniversiteden mezun olup, aile şirketi Farplas’ta iki yıl çalıştıktan sonra, ABD’ye giderek yatırım yönetimi üzerine MBA yapıyor. Daha sonra Wall Street’te broker ve portföy yöneticisi olarak çalışıyor. Serter, hem tecrübe kazanmak hem de yurtdışındaki şirketlerin vizyonlarını yerinde incelemek üzere edindiği bu tecrübeyle 2002 yılında Türkiye’ye dönerek tekrar aile şirketinde çalışmaya başlıyor. İş hayatında babasının kendisine mentörlük yaptığını belirten Serter, “Babam, ‘parayı bilmeyen, hiçbir şeyi yönetemez’ der. Wall Street’te çalıştığım hedge fonda sermaye piyasalarının yanı sıra özel sermaye fon yatırımlarına bakıyordum. Bu bana ciddi bir tecrübe kazandırdı. Hızlı karar vermemi sağladı” diyor.

2002 yılında 8 milyon euro cirosu bulunan Farplas, bugün 250 milyon euro cirosu, 2 bin çalışanı bulunan grup haline gelmiş. Serter, grubu profesyonel yöneticileriyle birlikte büyüttüklerini söylüyor. Grup bünyesindeki şirketler Fark Holding çatısı altında toplanmış. Bugün otomotiv, beyaz eşya, turizm ve sanat alanında ülke ekonomisine katkıda bulunan Fark Holding bünyesindeki şirketler Farplas Oto, Farel, Farform, Faraero, Farkim, Fartur-Case Dell Arte ve Otomarka’dan oluşuyor. Grup şirketlerinden Farplas Oto Yedek Parça’nın, Fortune 500 Türkiye listesinde 2015 yılında 460’ıncı sırada bulunurken, 2016 listesinde 369’uncu sıraya yükseldiği dikkat çekiyor.
 
ASTON MARTIN, TESLA VE BENTLEY’İN TEDARİKÇİSİ
Serter, sadece Farplas’ı büyütmekle kalmıyor, bu süreçte kendi yatırımlarını da yapıyor. 2006 yılında otomotiv endüstrisi için ahşap kaplama ve fiber dekoratif parçalar üreten Mata Otomotiv’e yatırım yapıyor. Mata, bugün Aston Martin, Tesla ve Bentley’in iç ahşap ve karbonfiberlerini üretiyor. Galata Business Angels’ın yatırımcıları arasında da yer alan Serter, burada Hızlıçeviri, Dopios, Faveeo, Flowerbox, UpLifers ve Tailster şirketlerine de yatırım yaptı.

Ahu Büyükkuşoğlu Serter, dünyayı yakından takip ettiği gibi grubun vizyonunu da dünyada tüm sektörlerde kökten değişiklikler getiren teknoloji dalgasını yakalamaya çevirmiş durumda. Serter liderliğinde, Fark Holding’in risk sermayesi kolu olan F+ Ventures kurulmuş. F+ şu ana kadar startup’lara 1,5 milyon dolarlık yatırım yaptı. Bu yatırımlar; ABD’de elektrikli araçlar için şarj istasyonları kuran Charge Point, Almanya’da şirketler arası araç kiralama yapan T-Dispatch, kişiden kişiye araç kiralama yapan Maşinga ile Renault’dan gelen bir mühendis ekibin oluşturduğu sürücü davranışlarıyla ilgili yazılımlar gerçekleştiren Comodif’ten oluşuyor. Beşinci yatırım ise yolda.

Serter, amaçlarının, ulaşım sektörünü kökten değiştirecek teknoloji ve şirketleri keşfedip, ulaşımı iyileştirerek, insanların hayat kalitesini artırmak olduğunu söylüyor. Şirketlerin, teknolojik ve katma değeri yüksek ürün ve pazarlara yönelmedikleri sürece küçülmeye hatta yok olmaya başlayacaklarına dikkat çeken Serter, akıllı ulaşım teknolojisinin dünyada yeni bir dalga olduğunu ve bu dalga yakalanabildiği takdirde sürdürülebilir gelişimi sağlayabileceklerini ifade ediyor. Serter, F+’ın tipik bir risk sermayesi olmaktan öte, tüm ulaşım ekosisteminin ortak yatırım yapabileceği bir platform olmasını amaçladıklarını dile getiriyor. “Amacımız, dünyada akıllı ulaşım dendiğinde F+’ın akla ilk gelen isimlerden biri olması” diyor. Serter, önümüzdeki beş yılda grup cirosunun yüzde 25’inin yeni işlerden gelmesini hedeflediklerini söylüyor ve ekliyor: “Bu küçük bir hedef aslında. Bu işler hızlı büyüyor.”
 
ARYA İLE GİRİŞİMCİ KADINLARI DESTEKLİYOR
Serter, aile şirketi vizyonunu dünyaya çevirirken buradaki bakış açısı ve edindiği tecrübeyi Türkiye’deki girişimci kadınlara da aktarmak istiyor. Aynı zamanda kadın patronları yatırımcı yapmak gibi bir misyonu var. Bu amaçla kurduğu Arya Kadın Yatırım Platformu da şu ana kadar kadınların kurduğu beş şirkete yatırım yapmış. İlk yatırım, 2014 yılında Dr. Özge Akbulut’un kurduğu sentetik doku ve organ modelleriyle cerrahi eğitimde gerçekliğiyle çığır açan Surgitate’e yapılmış. Farplas, Sabancı Üniversitesi’nin kurduğu Inovent TTO ile 400 bin TL’lik bir yatırım sağlanmış Surgitate’e.

İkinci yatırım ise 2015 yılında Şef Yağız İzgül’ün, demir döküm tava, tencere ve sunum ürünleri üreten şirketi Hecha’ya yapılmış. Türkiye’de erkeği mutfağa sokan, günlük gurme markası olarak konumlandırılan Hecha’nın yatırımcıları arasında Ahu Serter ve Serdar Çardak bulunuyor. Toplam 2 milyon TL’lik bir yatırım yapılmış.
Üçüncü yatırım ise yine geçen yıl Saba Bener tarafından kurulan ve 0-10 yaş çocuklar için eğitici aylık aktivite kutuları gönderen Bardabas’a yapılmış. Ahu Serter ve Aslı Sarman bu şirkete 400 bin TL’lik yatırım desteği sağladı.
Dördüncü yatırım ise bu yıl Tuğba Kuzdere tarafından kurulan Tukutukum’a yapılmış. Münteha Adalı, Sepin İnceer, Özge Taşdelen ve Ahu Serter toplam 250 bin TL’lik bir yatırım yapmış Tukutukum’a. Şirket; Beymen, Harvey Nichols Hong Kong ve İngiltere, Avustralya ve Amerika’da butiklerde satılan ipek, yün fular, eşarp ve beachware koleksiyonları üretiyor.

Beşinci yatırım ise Eda Günay’ın kurduğu kişisel mutluluk ve sağlıklı yaşam temasıyla ortaya çıkan ilk internet yayını Uplifers’e yapılmış. Fırat İşbecer, Nevzat Aydın, Ahu Serter, Deniz Büyükkuşoğlu ve Gamze Büyükkuşoğlu Uplifers’e 310 bin TL’lik yatırım gerçekleştirmiş.

“Neden sadece kadın girişimciler?” sorusuna Serter şu yanıtı veriyor: “Nüfusun yarısının işgücüne katılmadığı bir ekonominin daha fazla büyümesi imkansız. Dolayısıyla, kadınların mutlaka işgücüne daha fazla katılması gerekiyor. Gelişmiş ülkeler bunun farkına varmış durumda. Bu kreatif ekonomiler diye adlandırılıyor. Bizim de Türkiye’de bu alandaki dalgayı kaçırmamamız gerekiyor. Kadın patronlar ve kız babalarını girişimci kadınlarla biraraya getirerek sürdürülebilir bir yapı kurduk. Amacımız, kadınların işlerini büyütmeleri.”

Serter, kadınların işlerini iyi yaptığına ama yatırımcı olma konusunda erkekler kadar cesur olmadıklarına dikkat çekiyor. Ve kadın patronların da yatırımcı olmayı öğrenmesi gerektiğini söylüyor.

Yapılan araştırmalara göre, Türkiye’deki girişimcilerin yüzde 9’undan azını kadınlar oluşturuyor. Kadınların girişimci olmalarında en büyük eksikliğin ise finansmanda olduğu görülüyor. Arya Kadın Yatırım Platformu, cirosu 500 bin TL ile 5 milyon TL arasında olan kadın girişimcilerin şirketlerine yatırım sağlıyor. Şimdi TEB’le birlikte illeri dolaşarak kadın girişimcilerle biraraya gelerek seminerler düzenliyorlar.

Bu arada, başarı hikayeleriyle dünyayı değiştiren ve başka kadınlara ilham kaynağı olan kadınlara Arya Kadın Yatırım Platformu’nun kurucusu Ahu Büyükkuşoğlu Serter’in annesinin anısına “Fatoş Büyükkuşoğlu Güçlü Kadın Ödülü” veriliyor. Annesinin kendisini ve kızkardeşini güçlü birer birey olarak yetiştirdiğini ve ilham verici bir anne, sanatçı ve işkadını olduğunu belirten Serter, bu yılki ödülün bilim dünyasında yaptığı başarılı çalışmalarla fark yaratan bir kadın olarak Canan Dağdeviren’e verildiğini söylüyor. Dağdeviren, aldığı ödülle 2017 yılında kız çocuklarına bir “vizyon yaratma bursu”nu hayata geçirecek.
 
İkinci sanat otelini Lizbon’da açıyor
Ahu Büyükkuşoğlu Serter, 2007 yılında latince “sanat evi” anlamına gelen Casa Dell’Arte’yi kuruyor. Bodrum Torba’da aileye ait bir ev sanat oteline dönüştürülüyor. Grubun sanat işlerini Ahu Büyükkuşoğlu Serter’in sanatçı ve küratör olan kız kardeşi Gamze Büyükkuşoğlu yapıyor. Case Dell’Arte, Türkiye’de bilinen bir marka haline gelmiş durumda. Bu konuda Serter, “Sanatı ağırlayan bir oteliz. Sanatla ilgili koleksiyonerleri, sanatı sevenleri misafir olarak ağırlıyoruz” diyor. Ayrıca, burada sergilerin yanı sıra genç sanatçılar için de rezidans programları yapılıyor. Art rezidans programı 15 Nisan’da başlıyor, haziran ayının ilk haftası sona eriyor. Haziran-temmuz ve ağustos aylarında ise sergiler oluyor.

Mayıs 2017’de Portekiz’in başkenti Lizbon’da da Casa Dell’Arte’nin bir şubesinin açılması planlanıyor. Bunun için 1700 yılından kalma bir malikane satın alınmış. Malikanenin en alt katının sanat galerisi ve kafe olması planlanıyor. Üst katlar ise süit oda olarak kullanılacak. Serter, “Sanatseverler bir koleksiyonerin evinde misafir kalıyor gibi olacak. Değişik bir konsept olacak” diyor. Lizbon Casa Dell’Arte’nin Bodrum’daki gibi en iyi bilinen sanat otellerinden biri olması hedefleniyor.

Farplas’ın Gebze’de bulunan fabrika ve yönetim binası da sanat galerisi gibi. Çalışanlar sergilenecek eserleri kendileri seçiyor. Ayrıca, her ay galeri ve müze turları yapılıyor.