Ahmet Hakan saldırıya uğradı

0
35
Ahmet Hakan, CNN Türk’teki programı sonrası evinin önünde saldırıya uğradı. Vücudunda kırıklar oluşan Ahmet Hakan’ın hayati tehlikesi bulunmuyor. Saldırıyla ilgili dört şüpheli gözaltına alındı.
 
Ahmet Hakan, dün gece CNN Türk’teki ‘Tarafsız Bölge’ programından sonra şoförünün kullandığı ve korumasının da bulunduğu otomobiliyle evine gitmek üzere ayrıldı. Hakan, Nişantaşı’ndaki evinin önüne geldiğinde saldırıya uğradı. Saat 00.35’te 34 VY 7765 plakalı siyah Honda marka otomobille gelen 4 kişiden biri korumasına yönelirken, diğer üçü Ahmet Hakan’a saldırdı. Hakan’ı darp eden saldırganlar otomobilleriyle kaçtı. 

Hakan ve koruması Amerikan Hastanesi’ne kaldırıldı. Hastanede müdahalesi yapılan, tomografisi çekilen Ahmet Hakan’ın burnunda ve kaburgasında kırıklar tespit edildi. Saldırı haberini alan Hürriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Sedat Ergin, Hürriyet Gazetesi yazarı Ertuğrul Özkök, DHA Genel Müdürü Uğur Cebeci, Tarafsız Bölge Program Yapımcısı Mine Özbek ve Uluslararası Plastik Sanatlar Derneği (UPSD) Başkanı ressam Bedri Baykam ve meslektaşları hastaneye gitti.

Ertuğrul Özkök, tatsız bir olay yaşadıklarını belirterek, “Tatsız kelimesi çok hafif kalıyor. Türkiye’de çok insanın beklediği bir olaydı. Arkadaşımızın bu işi Allah’ın yardımıyla hafif yaralarla atlatması tabi ki olayın vehametini hiçbir zaman ortadan kaldırmıyor. Bu hepiminiz üzerinde çok ciddi bir şekilde düşünmemiz gereken bir olay. Bunu sadece Hürriyet’e CNN Türk’e, Doğan Grubu’nun bir elemanına yapılmış bir saldırı olarak görürsek çok yanılırız. Biz Hürriyet’çiler böyle saldırılara kötü bir kelime olacak ama alışığız” dedi.

“BİRÇOK SALDIRIYA UĞRADIK”
Geçmişte bir çok terör saldırısıyla karşılaştıklarını belirten Özkök, “Biz terör saldırılarına bir Genel Yayın Yönetmeni’ni kurban verdik. Daha önce birçok saldırıya uğradık. Daha geçenlerde kapımıza dayandılar. Ama bu olay sadece Doğan Grubu’na yönelik bir saldırı olarak görülürse hepimiz büyük bir gaflet duygusuna dalmışız demektir. Bu daha Allah göstermesin kötü olayların bence ilk göstergesi. Eğer toplum olarak, bütün siyasiler olarak, bütün medya olarak böyle bir saldırıya karşı gereken refleksi göstermezsek, gereken cevabı vermezsek ilerde bunun Türkiye’ye maliyeti daha kötü olabilir. Neticede bu insan bir gazeteci. Görevini yapıyor. Ona kızabilirsiniz. Sevmek ve kızmak Dünya’nın heryerinde insanların en doğal hakkı. Ama saldırı olduğu zaman bu kanuni bir olay haline geliyor. ” dedi. 

Saldırganların 4 kişi olduklarını kaydeden Ertuğrul Özkök, olayın açık bir Pazartesi olayı olduğunu söyleyerek, ” Olayın tanıkları var. Kardeşleri var. Arabanın plakası belli. Bunların hemen bulunmasını,kim olduklarının hemen tespit edilmesini talep ediyoruz. Bunu sadece Hürriyet, Doğan Grubu adına değil elbette gazeteciler olarak, Ahmet Hakan’ın arkadaşları olarak, bütün Türkiye olarak talep ediyoruz. ” şeklinde konuştu.

“KİMSENİN CANINA VE MALINA KASTEDECEK BİR YAYINCILIK ANLAYIŞIMIZ YOK”
Siyasilere, polislere ve medya mensuplarına da seslenen Özkök, geçmişte bu tarz olayları atlattıklarını hatırlatarak, “Ama bunların Türkiye’de yarattığı, mesleğimizde yarattığı travmalar hala unutulmadı. Hala bir Abdi İpekçi olayını, bir Uğur Mumcu olayını, Bir Çetin Emeç olayını, daha bunun gibi birçok arkadaşımızın başına gelen olayı toplum halen unutmadı. Aradan 20-30 yıl geçti. O yüzden bu tür olaylar unutulmaz. ve bunları basit adli olaylar gibi görüp geçiştirmeye kalkarsak çok büyük yanlış yaparız diye düşünüyorum ben. Neticede biz bir kamu görevi yapıyoruz. Gazetecilik yapıyoruz. Kimsenin ne canına kastedecek, ne malına kastedecek herhangi bir yayıncılık anlayışımız yok. Ama biz bunlara çok muhattap oluyoruz. Bunlarla karşı karşıya kalıyoruz.ö dedi.

“BEN ARTIK ÜZÜLEREK DEĞİL, UTANÇLA VE İĞRENEREK SEYREDİYORUM”
Ertuğrul Özkök söylerini şöyle sürdürdü; “Size çok üzülerek birşey söylemek istiyorum. Ben 12 Eylül’ü yaşadım . 12 Eylül’den önce birbirlerinin gırtlaklarına sarılmış gazetecilerden 12 Eylül’den sonra hiçbiri birbirini gambazlamadı. Hiçbiri birbirini polise,askeri yetkililere gidip ihbarda bulunmadı. Onların içeri atılması için çabada bulunmadı. Ben üzülerek değil artık, utançla ve iğrenerek seyrediyorum bunu. Bu hepimizin başına gelmiş bir olay, Ahmet’in başına geldi diyerek geçiştirilecek bir olay değil. Umarım bu işareti Türkiye’de ağzını açtığı zaman kalbine sarıldığı zaman etrafta etki yaratabilecek güce, kudrete sahip herkes görür. Ve daha dikkatli bir üslupla bu işin üzerinden gelmeye çalışırız. Daha dayanışmacı bir tutumla bu olayın üzerine gideriz. “

“ALLAH KORUDU, DAHA KÖTÜ ŞEYLER OLABİLİRDİ”
Olayın 4 kişi tarafından gerçekleştirildiğini belirten Ertuğrul Özkök, “Dört kişi demek organize bir iştir. Buna böyle bakmak lazım. Eğer böyle bakmazsak, bu gaflete düşersek buna düşenler inanın ileride çocuklarına dahi bunun hesabını veremezler. Ahmet’e geçmiş olsun diyorum. Allah korudu daha kötü şeyler olabilirdi. Ama dediğim gibi bu olayın böyle geçiştirilmesi ileride çok daha ağır olayların olmayacağı anlamına gelmiyor” İfadelerini kullandı.

“YILMADIK, BUNDAN SONRA DA YILMAYIZ”
“Hepimiz biliyoruz ki yaptığımız işlerin riskleri var.Biz yıllardır yapıyoruz bu mesleği ve bunlardan dolayı yılmadık da. Bundan sonrada yılmayız. Ama neticede gazeteciler ölüyor. Geride kalanlar o ölen insanların yarattığı toplumsal travmaları yaşamaya devam ediyorlar. Ve bu zehirliyor toplumu. Böyle bakmak lazım bu olaya. Hürriyet’e yapılan saldırıda çok büyük destek aldık teşekkür ederiz . Ama eğer daha büyük bir dayanışma gösterilseydi belki de bu olaylar olmazdı. Umarım bu son olur. Türkiye artık bu tür çok geçmişlerde kalan vandalizmlere, bu tür saldırılara, demokrasi olduğunu hala iddia eden topluma asla yakışmayacak teşebbüslere sahne olmaz. Ahmet Hakan’a tekrar geçmiş olsun diyorum. Ama hepimize geçmiş olsun. Çünkü dediğim gibi bu bana gore bir işaret. İnşallah bunun devamı olmaz bundan sonra. Bunun vahametini dikkate almazsak korkarım ki bunun devamı gelir” diyerek sözlerine son verdi. 

CNN Türk Haber Genel Yayın Yönetmeni Ferhat Boratav, olayın organize bir saldırı olduğunu belirterek olayın nasıl gerçekleştiğini anlattı. Ferhat Boratav şunları söyledi; “Arkadaşımız Ahmet Hakan bu akşam ‘Tarafsız Bölge’ programından çıktıktan sonra geç saatte evine giderken, evinin hemen önünde 4 kişinin saldırısına uğruyor. Şuan da gördüğümüz kadarıyla çok ciddi bir durum yok. Kaburgasında hafif bir kırık var. Burnunda belki hafif bir kırık var. Onun dışında ciddi bir durum, tehlike yok. Evin önünde 4 kişinin saldırısı bunu organize bir iş olduğunu gösteriyor. Bilerek, tasarlanarak yapılmış bir saldırı olduğu çok açık.”

“MEDYAYA YÖNELİK TEHDİTLER SİYASİ BİR ORTAM İÇERİSİNDE OLUŞUYOR”
Boratav sözlerini şöyle sürdürdü; “Medyaya yönelik, basına yönelik tehditler siyasi bir ortam içerisinde oluşuyor. Bunu göz ardı etmememiz lazım. Bir takım açıklamaların, bir takım söylemlerin dönüp dolaşıp fiziki saldırılara dönüştüğünü görüyoruz. Bu Türkiye açısından çok ciddi bir durum. Bir an önce bu durumu ortadan kaldıracak adımların atılması lazım. “

MESELE BU SALDIRIYI YAPANLARI BU NOKTAYA GETİREN ORTAM”
Emniyet birimlerinin ellerinden geleni yaparak soruşturmayı sürdürdüğünü belirten Boratav, “Umarım bu saldırıyı yapanlar yakalanırlar. Ama mesela bu saldırıyı yapanların yakalanması değil, mesele onları bu noktaya getiren ortamın ortadan kaldırılması. Bizim esas istediğimiz bu. Yoksa bugün Ahmet Hakan’a yarın başka meslektaşlarımıza bu tür saldırılar artarak devam edecek. Bizim esas korktuğumuz bu” dedi. Ressam Bedri Baykam da saldırıyı kınadı.

GECE GEÇ SAATLERDE TABURCU OLDU
Ahmet Hakan’ın gece geç saatlerde tedavi gördüğü Amerikan Hastanesi’nden taburcu olduğu öğrenildi.

ŞÜPHELİ ARAÇ GÜVENLİK KAMERASINDA
Hürriyet Gazetesi yazarı ve CNN Türk Tarafsız Bölge programı sunucusu Ahmet Hakan’a saldırı olayına karıştığı belirtilen kiralık araç 

güvenlik kamerasına yansıdı. Saldırının bir araç takibi sonrasında yaşandığı Doğan Medya Center’ın güvenlik kameralarına yansıdı.

Görüntülerde, Ahmet Hakan aracıyla Doğan Medya Center’dan ayrılıyor. Hakan’ın çıkışının hemen ardından ise saldırıya karıştığı belirtilen 34 VY 7765 plakalı araç görüntüye giriyor. Kiralık aracın Ahmet Hakan’ın çıkışından önce de Doğan Medya Center önünden geçtiği ve bir süre beklediği görülüyor.

4 KİŞİ GÖZALTINDA
Ahmet Hakan’a saldırı olayına karıştıkları belirtilen 4 kişi ise gözaltına alındı. Şüpheliler Şişli Hamidiye Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde sağlık kontrolünden geçirildi. Sağlık kontrolünün ardından şüpheliler ifadeleri alınmak üzere Gayrettepe Asayiş Şube Müdürlüğü’ne getirildi. 

TEHDİT EDİLMİŞTİ
Hürriyet’e saldırıya katılan AK Parti Gençlik Kolları Başkanı ve İstanbul Milletvekili Abdurrahim Boynukalın, Hakan’ı tehdit etmişti. Boynukalın, Hürriyet’e yapılan ikinci saldırıdan sonra çekildiği ortaya çıkan görüntülerde Ahmet Hakan’ın Nişantaşı’ndaki evinin önüne gitmeyi düşündüğünü belirterek, “Bizim hatamız bunlara zamanında dayak atmamak olmuşö demişti. Star gazetesi yazarı Cem Küçük de köşesinde “İstersek seni sinek gibi ezeriz. Bugüne kadar merhamet ettik de hâlâ hayatta kalabiliyorsun” diye yazmıştı.

GEÇEN AY HÜRRİYET GAZETESİ’NE 2 SALDIRI DÜZENLENMİŞTİ
Öte yandan, Hürriyet Gazetesi yazarı Ahmet Hakan’a düzenlenen bu saldırı geçtiğimiz Eylül ayında İstanbul ve Ankara’daki saldırıları akıllara getirdi. 6 Eylül ve 8 Eylül günlerinde Hürriyet’in İstanbul’daki merkezine saldırılar düzenlenmişti. Hürriyet binasına düzenlenen saldırıların ardından Star Gazetesi yazarı Cem Küçük’ün köşesinden yazdığı ‘İstersek seni sinek gibi ezeriz. Bugüne kadar merhamet ettik de hâlâ hayatta kalabiliyorsun.’ sözleriyle AK Parti İstanbul Milletvekili Abdurrahim Boynukalın’ın ‘Bizim hatamız bunlara dayak atmamak olmuş.’ sözleri bir kez daha akıllara geldi.