Adana yeni projelerle canlanacak

0
130

Seyhan Nehri üzerindeki tarihi Taşköprü’yü otel odasından seyrederken, önemli bir resme tanıklık ediyorsunuz. Adana’nın simgesi köprü, bir Roma dönemi eseri. Roma İmparatoru Hadrian tarafından yaptırılmış. Aslen 21 gözlü olan köprü, Seyhan Nehri‘nin ıslahı sırasında yedi gözünün toprak altında kalmasıyla 14 gözlü olarak hizmet veriyor. İlk yapıldığında yarı yarıya daha dar olan köprü sonrasında genişletilmiş. 310 metre uzunluğundaki köprü, dünyada hâlâ kullanılan en eski köprü olarak biliniyor.

Köprüsünün yanısıra birçok kültürel varlığıyla Adana, Türkiye’nin turist çeken kentlerinden. Ancak kentin potansiyeli tam anlamıyla hayata geçirilebilmiş değil. Adana Ticaret Odası, Adana Sanayi Odası, Adana Ticaret Borsası ve Adana Hacı Sabancı Organize Sanayi Bölgesi el ele vererek, kurdukları ajansla, Adana’nın markalaşma sürecine katkı sağlamak üzere yola çıktı. Turizm, girişimcilik, tarım gibi alanlarda şehri kolektif olarak hareket ettirecek projeler bir bir hayata geçiyor. Turizm alanında “Adana Sizi Bekliyor” adlı proje, kentteki turistik hizmetlerin gelişimine öncülük ediyor.

Adana için yola çıkan ve tanıtımı için birçok proje gerçekleştiren bu ekip, iki kavram üzerinde yoğunlaşıyor: Kalite ve marka şehir. Atak A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Atila Menevşe, global ekonomik düzende marka şehirlerin önemli olduğuna dikkat çekiyor. Menevşe, öncelikli olarak Atak ile Adana’nın imajını daha üst seviyelere taşıyacaklarını söylüyor ve şöyle devam ediyor: “Adana bölge itibariyle mükemmel bir konumda. Ortadoğu, Afrika ve Akdeniz ülkeleri pazarları için bir merkez olabilir. Bu bölgelerin ihtiyaçlarının tespit edilmesi ve buna gore ticari fayda sağlayacak girişimlerde bulunulması için Adana’ya yatırımın rasyonel bir girişim olacağı mesajını vereceğiz. Adana’nın markalaşması için yapacağımız bu çalışmaların karşılığını bulacağını öngörüyoruz.”

Atak A.Ş. Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Müdürü İlhami Günsel ise tam bir Adana sevdalısı. Kentin tanıtımı adına pek çok projeyi hayata geçirmek üzere ekibiyle yoğun çalışıyor. Günsel, “Yerel, ulusal ve uluslararası platformlarda Adana için lobicilik yapmak ve kentin kalkınmasına katkısı olacak yatırım ve girişimleri hızlandırmak hedefiyle çalışıyoruz. Atak’ın amacı kâr elde etmek değil. Yeni, farklı ve sürdürebilir projelere önayak olmak öncelikli hedefimiz” diyor.

Adana’da hedeflerden bir diğeri de sinema-dizi endüstrisi için kenti daha da cazip hale getirmek. Bunun için gerekli altyapı da var. “Bir film Adana’da tutarsa Türkiye genelinde de tutar” Yeşilçam’da sık tekrarlanan bir sözdü. Belki de bu yüzden yapımcılar, çekecekleri filmin oyuncu kadrosundan hikayede olması istenen vurdulu-kırdılı sahnelerin sıklığına kadar pek çok önemli kararı Adanalı film işletmecileriyle birlikte kararlaştırırdı hep. Türk film sektöründe şimdi klasik kabul edilen pek çok filmin ilk gösterim yerinin Adana olması, ilki 1969’da düzenlenen Altın Koza Film Festivali, bu şehrin 100 yıllık sinema tarihindeki yeri ve önemini belirlemek için yeterli bir delil.

Adana’nın verimli topraklarından yetişen yazar, oyuncu, yönetmen ve elbette ki yapımcıların zenginliği Türk sinema tarihinde şehrin önemli yeri olduğunun en somut örneği. Günümüze hiçbir kopyası ulaşamasa da 1914’te ilk Türk filmi kabul edilen “Ayastefanos Abidesinin Yıkılışı”nın çekilmesini başlangıç kabul eden yerli film sektörü doğal olarak 2014’te kendisini 100’üncü yaşına basmış sayıyor. 60’lı yıllardan itibaren Türk sinemasına önemli katkı sunan Adana, Atak A.Ş’nin yeni projesi Adana Film Platosu ile sinema ve dizi sektörüne hizmet vermeye hazırlanıyor. Yapımcılar Timur Savcı ve Bülent Turgut, projeye önderlik ediyorlar. Platonun elverişlilik araştırmasını ise Boğaziçi Üniversitesi ve Çukurova Üniversitesi’nden akademisyenler ortaklaşa hazırlıyor. Mevcut halde yılda birkaç film ve dizi çekilen kenti Türkiye’nin Hollywood’u yapmak en büyük hedef. Dizi sektörünün bulamadığı büyük platoların eksikliğini Adana giderecek gibi görünüyor.

Adana’da Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi ile gerçekleştirilen dikey tarım projesi bir diğer önemli gelişme. Deneme üretimi aşamasındaki proje, pilot projelerle birlikte çok sayıda tarım kökenli işsize istihdam sağlayacak. Turizmde ise ciddi çalışmalar yapılıyor. Beyrut ile turizm ve ticaret köprüsü kurulmuş bile. Lübnan’lı turizm ve iş adamları Adana’da birçok temasta bulunuyor. Turizm operatörleriyle paket programlar hazırlanıyor. Adana’dan farklı yurtdışı destinasyonlara direkt seferler düzenleniyor. Tebriz ve Krasnodar talep gören yerler. Adana-Mersin-Hatay bölgesinin narenciye ve yaş meyve-sebze ihracatçılarının bir ayağı Rusya pazarının kapısı olan Krasnodar’da. Hem ticaret hem turizm hareketi başlatmak için bu noktalara 2018 ve 2019’dan itibaren yeni uçuşlar planlanıyor.

Adana’da başka kentleri aratmayacak bir gece hayatı var. 20 yıldır yapılan Adana Film Festivali, tiyatro festivali önemli etkinlikler. Bu yıl beşincisi düzenlenecek Portakal Çiçeği Karnavalı öne çıkan etkinliklerden biri. Kebap & şalgam günü, Uluslararası Dans Festivali, Food & Music Fest diğer organizasyonlar arasında. Bütün bunlar birarada değerlendirildiğinde Adana önümüzdeki dönemde adından daha çok söz ettirecek gibi gözüküyor.

Adana’da mutlaka yapılması gerekenler
– Lezzeti dünyaca ünlü Adana kebabını mutlaka tadın. Kebabın yanında buz gibi şalgam da içmeyi unutmayın. Bici bici, şırdan, aşlama, ciğer, sıkma, kazan simidi gibi eşsiz yerel lezzetlerin tadına varın.

– Tepebağ evleri, Taşköprü, Ulucami, Büyüksaat, Ramazanoğlu Konağı, Yağcami gibi eserlerin bulunduğu tarihi kent merkezini mutlaka ziyaret edin. Tarihi kent merkezinde şalvar, mintan, kasket gibi yerel kıyafetler ve Adana hediyelikleri satın alın. Olgunlaşma Enstitüsü müzesini ziyaret edip, muhteşem Türk el sanatları koleksiyonunu görün.

– Merkez Park’ta, Seyhan Nehri kıyısında yürüyüş yapın ve mavi ile yeşilin ahengini seyredin. Kentin merkezinde bulunan Atatürk Parkı’nda hem dinlenin, hem de şehrin hareketini izleyin.

– Doğa, yürüyüş ve fotoğraf için ideal yerler olan Kapıkaya Kanyonu ve Varda Köprüsü’nü görün. Tabiat harikaları Akyatan Lagünü ve Yumurtalık Lagünü’nü ziyaret edin. Karataş ve Yumurtalık’ta Akdeniz’in tadını çıkarın. Eşsiz güzellikteki Anavarza Antik Kenti’ni ziyaret edin. Dönüş yolunda Lokman Hekim efsanesiyle ünlenen Misis Köprüsü’nden geçin.

Kaynak: Adana Sanayi Ticaret Odası – ATAK Ajans A.Ş