ABD’nin ‘terörle savaşı’nın maliyeti 6 trilyon dolar

    0
    43

    ABD’nin 11 Eylül saldırılarını gerekçe göstererek Afganistan’a ve Ortadoğu’ya yönelik başlattığı “terörle savaş”ının üzerinden 17 yıl geçerken, operasyonların 6 trilyon dolarlık bir harcamaya neden olduğu kaydedildi.
    Brown Üniversitesi tarafından hazırlanan “Savaşın Maliyeti” raporu, sadece Irak ve Afganistan’daki operasyonların 1,9 trilyon dolar civarındaki maliyetini değil aynı zamanda bununla bağlantılı İç işleri Bakanlığı’nın yaptığı harcamaları, Pentagon’un bütçe artışını ve savaşın belki de en önemli gizli maliyeti olan, veteranların sağlık harcamalarını da kapsıyor.
    ABD bu savaşları bütçe açığına yol açan harcamalarla ve borçlanarak sürdürüyor. Washington’da Trump yönetiminin de seleflerinin savaşçı politikalarını sürdürme kararlılığı, ABD’nin savunma harcamaları için borçlanmaya devam edeceğinin göstergesi.
    ABD’nin terörle savaş stratejisinin insani kayıp boyutu da geçenlerde hesaplandı. Buna göre, 2001 yılından bu yana sürdürülen operasyonlarda 500 bin kadar kişi hayatını kaybederken, milyonlarca insan da yaralandı, ülkesini, evini terk etmek zorunda kaldı.