‘ABD’nin PYD tutumu değişecek’

    0
    55

    Suriye Kürt Ulusal Konseyi (ENKS) Başkanı ve konsey çatısı altındaki Suriye Kürt Birlik Partisi (SKBP) Genel Sekreteri İbrahim Bıro, terör örgütü PYD/PKK’nın Suriye’deki yapılanmasını, Erbil’de “One on One” programına verdiği röportajda, TRT World’e değerlendirdi.

    PYD’nin Suriye’deki tutumu yüzünden Kürt halkının yaşadığı toprakları terk etmek zorunda kaldığını belirten Bıro, örgütün, bölgede egemenlik ilan ettikten sonra gençleri zorla silah altına aldığını ve halkı fazla vergi vermeye zorlandığını söyledi.

    Bıro, “PYD totaliter ve Stalinist bir parti. Diğer Kürt partilerle güç paylaşımına yanaşmıyor. Bölgedeki Kürt gruplara Suriye rejimine olan bağlılıklarına göre muamele ediyor. Eğer Suriye rejimine karşılarsa bu PYD’ye de karşı oldukları anlamına geliyor. Eğer Suriye rejimine sadıklarsa, PYD’ye de sadıklar demek. Kürt bir parti olarak mağduriyetlerimizin çoğunluğu PYD’den kaynaklanıyor. Biz yıllardır Suriye rejimine karşıyız ve şiddete bulaşmadan iktidardaki Baas Partisine karşı durduk ancak PYD korkunç bir şekilde günlük ve siyasi yaşama müdahale ediyor.” diye konuştu.

    “PYD, PKK ile bağını inkar etmiyor”
    PYD’nin bölgeye huzur getirmediğini vurgulayan Bıro, “PYD’nin bağımsız bir devlet hedeflediğini düşünmüyorum.” dedi.

    Suriye’de her kesimin hak sahibi olduğu federal bir yapı istediklerini dile getiren Bıro, ABD ve PYD arasındaki ilişkiye ilişkin, şu değerlendirmelerde bulundu:
    “PYD DEAŞ’a karşı savaştı, bunu inkar etmiyorum. ABD bu konuda PYD’ye bel bağladı çünkü Suriye muhalefeti zayıftı ve parçalandı. Türkiye PYD’yi PKK’nin bir kolu olarak görüyor. Dürüst olmak gerekirse PYD de PKK ile olan bu bağlarını inkar etmiyor.”

    “DAEŞ ile savaş bittiğinde ABD’nin PYD tutumu değişecek”
    Suriye Kürt Milli Konseyinin gelecekte Suriye’de var olacağının altını çizen Bıro, Irak ve Suriye’de DEAŞ’a karşı verilen mücadeleyi ise, “Bence, savaş artık son safhasına girdi. Musul ve Rakka’nın kurtulmasından sonra DEAŞ ile savaşmaya gerek kalmayacak ve o zaman Amerika’nın PYD’ye karşı farklı bir tutumu olacak.” sözleriyle değerlendirdi.