AB’den İran’a yaptırım açıklaması

    0
    64

    Avrupa’dan ABD’nin İran yaptırım kararına ilişkin rest niteliğinde bir açıklama geldi. 
    AB, Fransa, İngiltere ve Almanya’dan ortak yapılan açıklamada, “AB hukuku ve BMGK kararı uyarınca İran ile meşru ticaret yürüten Avrupalı firmaları koruma konusunda kararlıyız” ifadeleri kullanıldı.
    ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, bugün tekrar devreye alınacak olan İran’a yönelik yaptırımları tümüyle uygulayacaklarını söylemişti. 
    ABD Başkanı Donald Trump, İran ile 2015 yılında yapılan nükleer anlaşmadan çekilme ve anlaşma ile kaldırılan Tahran’a yönelik ekonomik yaptırımları tekrar başlatma kararı almıştı.
    ABD Hazine bakanlığından bir yetkilinin verdiği bilgiye göre iki aşamada başlatılacak olan yaptırımların ilki bugün TSİ 1901’de devreye girecek.
    İlk aşamada ABD İran’ın dolar alımları, altın ve değerli metal ticareti, diğer metaller, kömür ve sanayi ekipmanı yazılımı ticaretine yaptırımları tekrar devreye alacak.
    ABD İran’dan petrol alan ülkelerin Kasım başından itibaren ithalata son vermelerini istiyor ve aksi takdirde yaptırımlarla karşılacaklarını belirtiyor.
    Asya seyahatinden dönüşte uçakta gazetecilere bilgi veren Pompeo, yaptırımların nasıl uygulacağı konusunda Beyaz Saray’ın Pazartesi sabah saatlerinde açıklama yapacağını söyledi.