Adı açıklanmayan kadın sağlık çalışanının halen Teksas eyaletinin Dallas kentindeki bir hastanede özel bir bölmede tutulduğu açıklandı.
Yetkililer, sağlık çalışanının, Duncan’ın tedavisi sırasında koruyucu giysiler giydiğini söylüyor.
ABD Hastalık Kontrolü ve Önleme Merkezi Direktörü Doktor Tom Frieden, çalışanın virüsü nasıl kaptığını tam olarak bilmediklerini ancak güvenlik protokolünün ihlal edilmiş olabileceğini söyledi.
Frieden, Duncan’la temas eden 48 kişiye de her gün testler yapıldığını ancak bu kişilerde virüse dair herhangi bir işaret olmadığı belirtti.
Yeni testlerle teyit edilmesi halinde, Ebola virüsü ABD’de ilk kez insandan insana geçmiş olacak.
Daha önce Batı Afrika dışında sadece İspanyol bir hemşire Ebola virüsüne yakalanmıştı. Geçmişte, Madrid’de ölüm döşeğindeki iki misyoneri tedavi eden hemşirenin durumunun iyiye gittiği açıklanmıştı.
4 binden fazla kişi öldü
Ülkesi Liberya’da virüse yakalanan Thomas Eric Duncan ise Çarşamba günü ABD’de ölmüştü.
Çok büyük çoğunluğu Liberya, Gine ve Sierra Leone’de olmak üzere şu ana kadar en az 4033 kişi Ebola hastalığı sonucu hayatını kayb etti.
Şu ana kadar 8 bin 300’den fazla kişide ya virüse rastlandı ya da bu kişilerin virüsü taşıdıklarından şüpheleniliyor.
Ebola virüsü, viral hemorajik ateş şeklinde ciddi hastalık formlarına yol açabiliyor. Virüs, Birleşmiş Milletler’e bağlı Dünya Sağlık Örgütü tarafından 4. Risk Grubu Patojen olarak kabul ediliyor.
Çok tehlikeli bir virüs olan ve adını Afrika’daki bir nehirden alan Ebola ishal, kanama, deri döküntüleri ve yüksek ateşe neden oluyor.
Virüs, kontrol altına alınmaması halinde salgına yol açabiliyor.
(BBC)