ABD’de ÜFE yaklaşık 4,5 yılın en hızlı yükselişini gösterdi

    0
    19

    ABD’de Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) ocakta aylık yüzde 0,6 artarak yaklaşık 4,5 yılın en güçlü yükselişini kaydetti. 

    ABD Çalışma Bakanlığının verilerine göre, üretici fiyatları ocakta önceki aya kıyasla yüzde 0,6 yükseldi. Bu sonuçla, Eylül 2012’den bu yana en büyük artışı gösteren ÜFE’ye ilişkin piyasa beklentisi yüzde 0,3 artış yönündeydi. Ocak itibariyle yıllık ÜFE yüzde 1,6’ya yükselerek yüzde 1,5 seviyesindeki beklentinin hafif üstünde gerçekleşti. 

    ÜFE’nin ocakta beklentinin üzerinde artmasında enerji fiyatlarının yüzde 4,7 ve ulaşım fiyatlarının yüzde 1,1 yükselmesi etkili oldu. Öte yandan, gıda ve enerji fiyatlarını içermeyen çekirdek ÜFE aylık bazda yüzde 0,4 ve yıllık bazda 1,2 artış gösterdi. Çekirdek ÜFE’nin ocakta aylık yüzde 0,2 ve yıllık yüzde 1,1 artması bekleniyordu. 

    Bu arada, Aralık 2016’ya ait aylık ÜFE artışı yüzde 0,3’ten yüzde 0,2’ye revize edildi. 

    ÜFE, üretimde kullanılan girdilerin fiyatlarını ölçerek, nihai ürün fiyatlarına ve manşet enflasyona ilişkin önemli ipuçları veriyor. ABD Merkez Bankası (Fed), ÜFE de dahil olmak üzere tüm enflasyon göstergelerini takip ediyor. 

    Analistler, enflasyonun daha hızlı yükselmeye başladığına işaret eden verilerin, Fed’i yakın gelecekte faiz artırmaya sevk edebileceğini düşünüyor.