ABD’de ÜFE ocak ayında arttı

    0
    18

    ABD Çalışma Bakanlığı’nın verilerine göre üretici fiyatları endeksi (ÜFE) ocak ayında %0.1 arttı, beklenti %0.2 düşüş olmasıydı. ÜFE yıllık bazda %0.2 ile beklentiden az düştü. Beklenti %0.6 düşüştü. Aralık ayında ÜFE %0.2 gerilemişti.  

    Gıda ve enerji dışı ÜFE de aylık bazda % 0.2, yıllık bazda %0.8 arttı. Aylık bazda %0.1’lik artış bekleniyordu. Gıda fiyatları Aralık’taki düşüşün ardından Ocak ayında %1 artarak Mayıs’tan beri en hızlı artışı kaydetti. 

    ÜFE, üretimde kullanılan girdilerin fiyatlarını ölçerek, nihai ürün fiyatlarına ve enflasyona ilişkin önemli ipuçları veriyor. ABD Merkez Bankası, ÜFE de dahil tüm enflasyon göstergelerini yakından takip ediyor. Enflasyon son birkaç yıldır petrol fiyatlarında devam eden düşüşün de etkisiyle düşük seyrediyor. Fed yetkilileri fiyatların stabilize olması ve istihdam piyasasının güçlenmesiyle enflasyonun hedefine ulaşmasını öngörüyor. 

    Diğer bir veriye göre ABD’de konut başlangıçları artış beklenirken düştü. Bu durum konut sektörünün yıla başlarken büyümeyi sınırlayacağına işaret etti.