ABD’de ÜFE mayısta değişmedi

    0
    23

    ​ABD’de Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) mayısta aylık bazda beklendiği gibi sabit kalırken, yıllık bazda yüzde 2,4’e geriledi. 

    ABD Çalışma Bakanlığı verilerine göre, ÜFE mayısta önceki aya kıyasla değişmedi. Geçen yılın aynı dönemine oranla yüzde 2,4 yükselen ÜFE’ye ilişkin piyasa beklentileri aylık bazda sabit kalması ve yıllık yüzde 2,3 artması yönündeydi.

    Bu arada, nisan ayına ait aylık ve yıllık ÜFE rakamları revize edilmeyerek sırasıyla yüzde 0,5 ve yüzde 2,5’lik artışta sabit bırakıldı. 

    ÜFE’nin mayısta sabit kalmasında düşen enerji ve gıda girdilerinin, hizmet fiyatlarındaki artışla dengelenmesi etkili oldu. Verilere göre, mayısta toptan enerji fiyatları yüzde 3 ve gıda fiyatları yüzde 0,2 gerilerken, hizmet fiyatları yüzde 0,3 yükseldi. 

    Öte yandan, gıda ve enerji fiyatlarını içermeyen çekirdek ÜFE aylık yüzde 0,1 ve yıllık 2,1 artış gösterdi. Çekirdek ÜFE’nin aylık yüzde 0,2 ve yıllık yüzde 1,9 artması bekleniyordu. 

    Analistler, ÜFE rakamlarının, enflasyondaki zayıflamanın büyük oranda enerji fiyatlarındaki dalgalanmadan kaynaklandığına ve geçici olduğuna işaret ettiğini belirtiyor.

    ÜFE, üretimde kullanılan girdilerin fiyatlarını ölçerek, nihai ürün fiyatlarına ve manşet enflasyona ilişkin önemli ipuçları veriyor. ABD Merkez Bankası (Fed), ÜFE de dahil olmak üzere tüm enflasyon göstergelerini takip ediyor.
    Fed’in haziran ayı Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısı şu sıralarda gerçekleşiyor. Toplantıda alınan kararlar yarın TSİ 21.00’de açıklanacak. Piyasaların bu toplantıda faiz artırılmasına ilişkin beklentisi yüzde 100’e yakın.