ABD’de tüketici güveni beklentinin üstünde

    0
    20

    ABD’de Michigan Üniversitesi Tüketici Güven Endeksi (UMICH), haziran sonunda 95,1’e yükselerek beklentiyi aştı. 

    Amerikalı tüketicilerin eğilimlerini ölçen Michigan Üniversitesinin raporuna göre UMICH, haziran sonunda ay ortasına oranla 0,6 puan artarak 95,1 oldu. Piyasaların endekse yönelik beklentisi 94,5 seviyesindeydi.

    Endeks, beklentilerin üstünde açıklanmasına karşın mayıs sonuna kıyasla 2 puan gerileyerek, ABD Başkanı Donald Trump’ın seçim zaferinden bu yana en düşük seviyesini kaydetti. 

    Veriler, ayrıca Mevcut Ekonomik Koşullar Endeksinin haziran sonunda 111,7’den 112,5’e çıktığını gösterdi. Öte yandan, Tüketici Beklentileri Endeksi 87,7’den 83,9’a geriledi. 

    Bu arada, ABD’de bu sabah açıklanan diğer verilere göre, kişisel harcamalar mayısta beklenti paralelinde yüzde 0,1 arttı, kişisel gelirler ise yüzde 0,4 artarak beklentiyi aştı. Kişisel Tüketim Harcamaları (PCE) fiyat endeksi mayısta 1,5 yılın en düşük seviyesine geriledi.

    Kişisel harcamalar arttı
    ABD’de kişisel harcamalar mayısta beklenti paralelinde yüzde 0,1 arttı, kişisel gelirler ise yüzde 0,4 artarak beklentiyi aştı. Kişisel Tüketim Harcamaları (PCE) fiyat endeksi mayısta 1,5 yılın en düşük seviyesine geriledi. 

    ABD Ticaret Bakanlığının raporuna göre, kişisel harcamalar mayısta önceki aya kıyasla yüzde 0,1 arttı. Nisanda yüzde 0,4 artarak yılın en güçlü performansını kaydeden harcamalara ilişkin mayıs beklentisi yüzde 0,1 artış yönündeydi. 

    Mayısta kişisel gelirler ise yüzde 0,4 artarak yüzde 0,3 seviyesindeki artış beklentisinin üzerinde yükseldi. Nisan ayına ait kişisel gelirler verisindeki artış ise yüzde 0,4’den yüzde 0,3’e revize edildi. 

    PCE fiyat endeksi 1,5 yılın en düşüğünde
    Rapora göre, PCE fiyat endeksi mayısta beklendiği gibi aylık yüzde 0,1 azalarak üst üste üçüncü düşüşünü kaydetti. Yıllık PCE fiyat endeksi ise yüzde 1,7’den yüzde 1,4’e gerileyerek son 1,5 yılın en düşük seviyesini gördü. 

    Diğer taraftan, ABD Merkez Bankasının (Fed) tercih ettiği enflasyon göstergesi çekirdek PCE fiyat endeksi mayısta aylık bazda yüzde 0,1 arttı ancak yıllık bazda yüzde 1,4’e geriledi. 

    Analistler, enflasyondaki düşüş eğiliminin sürmesinin Fed’in parasal normalleşme planlarını zorlaştırabileceğine işaret ediyor. Bununla birlikte, bu yılki son faiz artışı için aralık ayına kadar bekleme imkanının, Fed yetkililerine enflasyondaki düşüşün geçici olup olmadığını anlamak için yeterli zaman vereceği belirtiliyor.