ABD’de TÜFE mayısta geriledi

    0
    27

    ABD’de Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) mayısta sabit kalması beklentisine karşın yüzde 0,1 azaldı. 

    ABD Çalışma Bakanlığı raporuna göre, Amerikalı tüketicilerin yaşam maliyeti mayısta önceki aya kıyasla yüzde 0,1 geriledi. Böylece, son üç ayın ikinci düşüşünü kaydeden TÜFE’ye ilişkin piyasa beklentisi sabit kalması yönündeydi. Veri, mart ayında son bir yılın ilk düşüşünü göstermişti.

    Öte yandan, ülkede yıllık TÜFE mayıs itibarıyla yüzde 2,2’den yüzde 1,9’a inerek, yüzde 2 olarak belirlenen beklentinin altında gerçekleşti.

    TÜFE’nin mayısta gerilemesinde enerji fiyatlarındaki sert düşüş önemli rol oynadı. Rapora göre, benzin fiyatları mayısta yüzde 6,2 daha gerilerken, genel enerji kalemi yüzde 2,7 geriledi. 

    Değişken enerji ve gıda fiyatlarını içermeyen çekirdek TÜFE ise mayısta aylık bazda yüzde 0,1 ve yıllık bazda yüzde 1,7 arttı. Çekirdek TÜFE’ye ilişkin beklentiler aylık yüzde 0,2 ve yıllık yüzde 1,9 artış seviyesindeydi. 

    Analistler, enflasyonun son aylarda düşmesinde petrol fiyatlarındaki dalgalanmanın etkili olduğunu ancak diğer kalemlerdeki zayıflığın daha yakından izlenmesi gerektiğine işaret ediyor. 

    ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Janet Yellen’in bugün Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısının ardından düzenleyeceği basın konferansında enflasyon hakkında yapacağı açıklamalar, gelecek faiz artışları açısından önem taşıyor. 

    FOMC’nin faiz kararı ve ekonomik projeksiyonları TSİ 21.00’de açıklanacak. Fed Başkanı Yellen ise faiz artırım beklentisinin yüzde 100’ye yakın olduğu toplantının ardından TSİ 21.30’da kameraların karşısına geçecek.