ABD’de TÜFE beklentiyi karşıladı

    0
    30

    ABD’de Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE), kasımda beklenti paralelinde aylık yüzde 0,4 ve yıllık yüzde 2,2 arttı. 

    ABD Çalışma Bakanlığı raporuna göre, Amerikalı tüketicilerin yaşam maliyeti kasımda önceki aya kıyasla yüzde 0,4 arttı. Yükselişini dördüncü aya taşıyan TÜFE, yüzde 0,4 seviyesindeki piyasa beklentisini de karşıladı. 

    Manşet enflasyon olarak da tanımlanan veri, kasım itibariyle yıllık bazda yine beklenti dahilinde yüzde 2,0’den yüzde 2,2’ye yükseldi. 

    TÜFE’deki geçen ay kaydedilen artışın önemli bir bölümünün benzin fiyatlarındaki artıştan kaynaklandığı görüldü. Verilere göre, benzin fiyatları kasımda yüzde 7,3 yükseldi. 

    Raporda, ayrıca değişken enerji ve gıda fiyatlarını içermeyen çekirdek TÜFE’nin kasımda aylık bazda yüzde 0,1 ve yıllık yüzde 1,7 arttığı bildirildi. Çekirdek enflasyona yönelik beklentiler aylık yüzde 0,2 ve yıllık yüzde 1,8 artış yönündeydi.

    Beklentinin altında kalan çekirdek TÜFE’de giyim fiyatlarında yüzde 1,3 düşüş yaşanması etkili oldu. Bu giyim kaleminde 1998’den beri görülen en büyük gerileme olarak kayıtlara geçti. Bu nedenle, çekirdek TÜFE’de kasımda izlenen zayıflıkta, hava sıcaklıklarının normalden yüksek seyretmesinin rol oynamış olabileceği belirtiliyor.

    Öte yandan, analistler genel fiyat baskılarının uzun süredir sınırlı kalmasının, ABD Merkez Bankası’nın (Fed) gelecek seneye ilişkin planlarına dair belirsizliği artırdığı vurguluyor.

    Enflasyon verilerinin, Fed’in bugün alacağı faiz kararını ise etkilemeyeceği öngörülüyor. Bankanın faiz kararı ve ekonomik projeksiyonları, iki günlük toplantının tamamlanmasının ardından TSİ 22:00’de açıklanacak. Fed Başkanı Janet Yellen’in görevinden ayrılmadan önceki son basın konferansı ise TSİ 22:30’da başlayacak.