ABD’de özel sektör istihdamı 3 yılın zirvesinde

    0
    23

    ABD’de özel sektör istihdamı şubat ayında 298 bin kişi artarak yaklaşık 3 yılın en iyi performansını kaydetti. 

    ADP Araştırma Enstitüsü ve Moody’s Analytics iş birliğiyle hazırlanan rapora göre, Amerikan özel sektörü geçen ay 298 bin kişiye yeni iş imkanı sağladı. Nisan 2014’ten bu yana en güçlü artışını kaydeden veriye ilişkin piyasa beklentisi 189 bin olarak öngörülmüştü.

    Şubatta beklentileri aşan istihdam artışının, 104 bininin küçük, 122 bininin orta ve 72 bininin büyük ölçekli firmalar tarafından sağlandığı bildirildi. 

    Raporda görüşlerine yer verilen ADP Araştırma Enstitüsü Başkanı Ahu Yıldırmaz, “Şubat istihdam açısından yıllardır görmediğimiz ve inanılmaz derece güçlü bir ay oldu” ifadelerini kullandı. 

    Moody’s Analytics Başekonomisti Mark Zandi ise “Şubat işçiler için çok iyi bir aydı. İnşaat, maden ve imalat sanayi sektörleri istihdamı ateşledi. Mevsim normallerinden daha ılıman seyreden hava şartları bunda şüphesiz rol oynadı.” değerlendirmesini yaptı. 

    Bu arada, ocak ayına dair özel sektör istihdam artışı 246 binden 261 bine revize edildi. 

    Tarım dışı istihdam verisine yakın grafik çizen ADP özel sektör i̇stihdamı, yaklaşık 600 bin işveren ve 20 milyon çalışandan alınan bilgilerle oluşturuluyor. 

    Piyasalar, ADP özel sektör istihdamı verisinin ardından cuma günü ABD Ticaret Bakanlığı tarafından açıklanacak istihdam raporuna odaklandı. 

    Analistler, ABD Merkez Bankasının (Fed) 14-15 Mart toplantısında faiz artırma olasılığının son yılların en yüksek özel sektör istihdam artışıyla neredeyse kesinleştiğini düşünüyor.
    CME Group’un tahvil işlemlerine dayandırdığı veriler ise Fed’in bu ay faiz artırma ihtimalinin yüzde 90’ın üstünde seyrettiğine işaret ediyor.